Johnny Jansen met vriendin Shéra en dochtertje Loïs.
Johnny Jansen met vriendin Shéra en dochtertje Loïs. Foto: eigen foto

Johnny Jansen: “Ik mis de samenwerking met mensen enorm”

Persoonlijke verhalen

NOORDWOLDE - Na 22 jaar op en neer reizen naar het Abe Lenstra Stadion, komt er abrupt een einde aan het verhaal van Johnny Jansen bij sc Heerenveen. Halverwege het seizoen 2021/2022 wordt de hoofdtrainer ontslagen bij de Friese club. Een harde klap, zeker gezien zijn historie bij de club. Nu, iets meer dan een halfjaar verder, blikt RondOm Vandaag terug met de nuchtere Noordwoldiger. 

Johnny Jansen wordt in april 2019 eindverantwoordelijke bij sc Heerenveen. Hij begint als interim-trainer, maar al gauw wordt hij benoemd tot hoofdtrainer. Een geweldige beloning voor een Heerenveen-man in hart en nieren. “Het is een prachtig mooie club en ik ben enorm dankbaar voor wat ze voor mij betekend hebben. Ik heb me op kunnen werken van jeugdtrainer tot hoofdtrainer. Dat ze mij die kans gegeven hebben is natuurlijk geweldig mooi”, licht Johnny toe. 

Het avontuur begint goed en Heerenveen pakt onder leiding van Johnny de ene na de andere zege, maar dan gooit corona roet in het eten. De Eredivisie wordt stilgelegd. Het seizoen erop verloopt moeizamer. Heerenveen eindigt op de twaalfde plek en het voetbal is niet sprankelend. Dat moet anders, ziet ook Johnny. Hij opteert voor versterkingen in de zomerstop, maar technisch manager Ferry de Haan denkt daar anders over. En dus moet Johnny het doen met een selectie, waarvan hij vindt dat het aan kwaliteit ontbeert. Het seizoen begint prima, maar de resultaten worden geleidelijk steeds minder. En ondanks dat Heerenveen 25 punten verzamelt voor de winterstop, komt er voor Johnny Jansen toch een einde aan het avontuur bij sc Heerenveen.


Heerenveen heeft 25 punten, maar alsnog volgt het ontslag in de winterstop voor Johnny Jansen. - Foto: Dijks Media / Henk Jan Dijks

Ontwenningsverschijnselen

En dat valt Johnny zwaar, weet hij nog. Zo heeft hij last van de nodige ontwenningsverschijnselen. “Na mijn ontslag heb ik best wel een pittige periode gehad. Ik ben 22 jaar lang naar Heerenveen gereden en dan hoef je ineens niet meer naar de club te komen. Dat voelde heel raar, want je hebt namelijk best wel een hectisch leven als trainer zijnde in het betaald voetbal. Ik had last van hoofdpijn, spierpijn en daarnaast kwam mijn schoonvader nog te overlijden. Het was dus sowieso een hele hectische en pittige periode”, legt Johnny uit. 

Het liefst ga ik morgen
weer aan het werk.

Een frisse blik 

Na een maand begint het voor Johnny weer wat dragelijker te worden. “Uiteindelijk ben je een maandje thuis en dan landt je zo langzamerhand wel. Het is ook wel even goed om afstand te nemen van het voetballen, in die zin dat je elke dag er mee bezig bent geweest. Je krijgt dan ook weer een andere blik op dingen. Al met al is dat best zinvol, alleen het liefst ga ik morgen wel weer aan het werk”, lacht de Noordwoldiger met een knipoog. 

Vrijheid en genieten 

Johnny geniet nu van de meest belangrijke dingen in het leven, zijn vriendin Shéra en dochtertje Loïs. Zo brengt het ontslag niet alleen maar negatieve dingen met zich mee. De Noordwoldiger brengt naast zijn gezin, veel tijd door op de racefiets en kijkt bovendien in de keuken bij andere voetbalclubs. Zo gaat Johnny binnenkort bijvoorbeeld even naar Hannover 96. “Ik heb nu de vrijheid om zelf te bepalen wat ik ga doen. Je merkt ook dat het heel gezond is om eens buiten je eigen kenniskring te kijken en dat je zin hebt in een nieuw avontuur”, vertelt Johnny openhartig. 

Snel weer aan het werk 

Hij kan dan ook niet wachten om weer ergens aan de slag te gaan. “Het samenwerken met je staf, een spelersgroep. Gezamenlijke doelen hebben met elkaar en voelen dat je dat met elkaar deelt. Dat je elkaar daarin beter maakt. Dat je allemaal najaagt om beter te worden. Dat vind ik echt fantastisch mooi. Er is toch niks mooiers als (hoofd)trainer zijn. Ik vind het mooi om met mensen samen te werken.”

Toekomstplannen 

Of Johnny nu in Nederland of in het buitenland aan de slag gaat, de toekomst zal het uitwijzen. Dat zal voorlopig echter niet bij Heerenveen zijn. “Ik zou het zeker leuk vinden om ooit weer wat te gaan doen bij Heerenveen, maar op dit moment nog niet. Het liefst zou ik wel gewoon in het betaald voetbal actief blijven, als assistent trainer of hoofdtrainer. Dat zijn dingen die me enorm ambiëren. Een buitenlands avontuur trekt me ook wel. Gewoon eens bij een andere club aan het werk gaan, met een andere cultuur en andere ideeën. Daar kijk ik enorm naar uit. We gaan zien wat de toekomst brengt.”

Beeld ter illustratie
Odd Fellows Heerenveen organiseren 1 juni een kunst- en antiekveiling Cultuur 17 uur geleden
Afbeelding
Nieuw Ontwikkelperspectief voor de Lelylijn: Op Weg naar 2050 Politiek 18 mei, 15:00
Afbeelding
Voorstelling Romijn Conen bij Revalidatie Friesland Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Boeren overhandigen eerste spandoek aan de provincie Fryslân Agrarisch nieuws 18 mei, 08:00
Afbeelding
De leukste activiteiten tijdens Pinksteren in Friesland Recreatie & Ontspanning 17 mei, 20:00
Afbeelding
Maatschappelijke gift maakt Musical De Tocht toegankelijk voor 2000 kinderen Cultuur 17 mei, 18:00
Robin van Persie in actie tegen sc Heerenveen (2018).
Robin van Persie wordt de nieuwe hoofdtrainer van SC Heerenveen Sport 17 mei, 16:37
Afbeelding
Onderzoek: Dit betaal je in 2024 voor een huwelijksceremonie in Friesland Financieel 17 mei, 15:00