Elske is weer helemaal gelukkig én met nieuwe muziek bezig.
Elske is weer helemaal gelukkig én met nieuwe muziek bezig. Foto: Elske DeWall

Elske DeWall is weer helemaal terug: “ik was mezelf aan het verstoppen”

Persoonlijke verhalen

LEEUWARDEN - In jezelf geloven, positief blijven en niet aan jezelf twijfelen; het zijn kreten die we allemaal ongetwijfeld wel eens gehoord hebben in ons leven, maar wat niet altijd lukt. Zelfs powervrouw Elske DeWall, die zo positief in het leven staat, heeft hier ervaring mee. Tijdens de coronaperiode begint ze aan zichzelf te twijfelen. Vragen als: ‘kan ik het nog wel’ en ‘lukt het allemaal nog’ spoken door het hoofd van de zangeres uit Veenwouden. Elske vertelt openhartig over haar moeilijke periode én hoe ze er bovenop gekomen is.  

Gelukkig brandt het vuur bij Elske inmiddels weer als nooit tevoren, maar dat ging niet zonder slag of stoot. “De hele industrie lag op zijn kop. Vlak voor corona bracht ik mijn laatste nummer uit met Alain Clark (Is Het Niet Gewoon Ok) en daarna ging het bergafwaarts. Ik had tijdens corona gewoon niet de geest om nieuwe dingen uit te proberen. Door alles wat er om me heen gebeurde, begon ik aan mezelf te twijfelen. Ik begon me daardoor te verstoppen. Zo van: als ik er niet aan denk en als ik er niet mee bezig ben, dan is het er niet.”

Dit is wat jij moet doen en dat weet je zelf ook wel.

Naast de mentale struggles, kampte Elske bovendien met wat stemproblemen. “Net alsof er iets vast zat, heel gek. Het leek een beetje op stotteren. Anderen zullen dat misschien niet eens gehoord hebben, maar ik ben bij een KNO-arts (keel-neus-oorarts) helemaal door de mangel gehaald. Toen bleek gelukkig dat het meer tussen de oren zat.”

Het heilige vuur gaat weer branden

Een turning-point komt, wanneer Elske in januari meedoet aan het TV-programma Amazing Grace. In dit programma dompelen acht zangers zich onder in de wereld van gospelmuziek. In het programma hervindt Elske de passie voor muziek en ontdekt ze hoe erg ze het zingen en performen eigenlijk gemist heeft. “Het was een onvergetelijke ervaring die ervoor gezorgd heeft dat het vuur weer is gaan branden. Ik vond het altijd al te gek om naar gospelmuziek te luisteren, maar ik was er nog nooit echt ingedoken. Onder aanvoering van mijn geweldige coach Shirma Rouse, werd ik meegesleept in de wereld van gospel. Shirma kijkt recht door je heen en ze herkende dat ik de spirit een beetje verloren was. Haar woorden, de lieve mensen bij het programma en bovenal de muziek is een belangrijke reden dat ik mezelf weer durf te laten zien. Zij vertelde mij: dit is wat jij moet doen en dat weet je zelf ook wel.”


‘Everybody wanted to see you win’

Elske is dan ook erg dankbaar voor de ervaring. “De mensen die bij Amazing Grace waren, die gunnen je de wereld. Dat maak je ook wel eens anders mee in de industrie. Wat ik onderling ervoer: everybody wanted to see you win. We steunen iedereen en als je uit de bocht vliegt; maakt niets uit. Dat is fijn om te merken dat dat, ondanks de social media druk, nog steeds bestaat.” 

Van nul tot honderd

“En nu gaat het weer echt van nul tot honderd”, vertelt ze enthousiast. “Nu voel ik mij zo goed dat ik zoiets heb van: hoe heb ik ooit zo negatief kunnen denken. Ik ben me altijd wel bewust geweest van het feit dat het bijzonder is wat ik doe en dat het een bevoorrechte positie is dat ik muziek mag maken, maar ik beleef het nu echt intenser. Zo moest ik bij mijn eerste soundcheck gewoon weer huilen, want dat komt dan zo binnen. De muziek raakt je gewoon recht in je ziel. Dat had ik ook toen ik zestien was en de hele dag aan het zingen was. Misschien werd het wel wat vanzelfsprekend, dat ik dat wat minder ervoer. Nu heb ik dat gevoel weer heel extreem.”

Kwetsbaarheid laten zien

“Muziek gaat ook heel erg om gevoel en emotie, maar om het diepste van je emotie te laten zien, dat is heel kwetsbaar”, legt ze uit. “Dat vond ik ook het mooiste aan het programma, het is gewoon heel gevoelig. Misschien had ik hiervoor ook wel een masker op; niet huilen en alles verbergen. Nu ik dat loslaat, voelt mijn stem op één of andere manier ook meer open. Het is niet erg om je emoties te laten zien, maar juist mooi.” 

Nieuwe muziek

Inmiddels is Elske druk bezig met het maken van nieuwe muziek. Hoe dat er precies uit gaat zien, verklapt ze nog niet. Maar ze is in ieder geval gelukkig en weer fijn met muziek bezig.

Wij wensen Elske heel veel succes en wij zien uit naar het eindresultaat!

Afbeelding
Verhalen uit de samenleving op 3 juni met Harmen Brouwer en Eelco Engelsma Persoonlijke verhalen 13 uur geleden
Afbeelding
Gemiddeld minste misdrijven per inwoner in Friesland 112-Nieuws 16 uur geleden
Afbeelding
Tip voor interieurliefhebbers: bezoek de showroom van interieurmerk By SIDDE in Heerenveen Wonen 17 uur geleden
Afbeelding
Slechts klein deel Friezen gaat op babymoon Persoonlijke verhalen 22 mei, 10:00
Afbeelding
Uitgeverij Hartklopper georganiseerd een boekenevenement Algemeen 21 mei, 15:00
Beeld ter illustratie
Odd Fellows Heerenveen organiseren 1 juni een kunst- en antiekveiling Cultuur 19 mei, 09:00
Afbeelding
Nieuw Ontwikkelperspectief voor de Lelylijn: Op Weg naar 2050 Politiek 18 mei, 15:00
Afbeelding
Voorstelling Romijn Conen bij Revalidatie Friesland Algemeen 18 mei, 12:00