Rowan tijdens het Friese zangfestival SjONG.
Rowan tijdens het Friese zangfestival SjONG. Foto: PDF-grafie

Rowan Veltman na deelname Holland’s Got Talent: “Ondanks dat ik niet gewonnen heb, voel ik mij wel een winnaar”

Persoonlijke verhalen

GARYP - Geen finale, maar toch als winnaar uit de strijd komen. Dat is het verhaal van de 17-jarige Rowan Veltman uit Garyp. Hij mag de talentenshow Holland’s Got Talent dan niet gewonnen hebben, grote impact heeft hij zeker gemaakt. Met zijn eigen geschreven Friese nummer ‘Myn Dream’, op de muziek van everything i wanted van Billie Eilish, verdiende hij zelfs een ‘Golden Buzzer’ van jurylid Edson da Graça. De Nederlandse stand-up comedian was zichtbaar ontroerd door het kwetsbare nummer van Rowan. Een onvergetelijke ervaring voor de 17-jarige uit Garyp. RondOm Vandaag spreekt met Rowan over zijn deelname en zijn toekomstplannen.

Rowan groeit op in het Friese dorp Garyp. Daar ontdekt hij al gauw zijn passie voor het zingen. Met name het zingen van nummers met een boodschap is iets wat Rowan aanspreekt. Sinds een jaar of zes zingt hij professioneel en schrijft hij zelfs zijn eigen nummers. Rowan zijn talenten en gevoelige teksten blijven niet onopgemerkt. Zo wint hij met het nummer Myn Dream in 2021 het Friese songfestival SjONG en inspireert hij vele Friese mensen. 

Een groter publiek aanspreken

Na dit succes wil hij zijn verhaal graag delen met een groter publiek. “Ik wil mensen inspireren om jezelf te zijn, om trots te zijn op wie je bent. Ik wil een voorbeeld zijn voor jongeren die moeite hebben om dat te doorbreken”, legt hij uit. Rowan besluit zich dan ook in te schrijven voor de talentenjacht Holland’s Got Talent, vanzelfsprekend één van de grootste podia van heel Nederland. “Ik had er al een paar keer over nagedacht, maar toen kwam het er niet van. Nu dacht ik: ik doe het gewoon, dit is het moment.” 

Ik wil mensen inspireren om jezelf te zijn, om trots te zijn op wie je bent.

Een ‘gouden’ verhaal 

En daar staat hij dan, midden op dat grote podium, voor juryleden Dan Karaty, Edson da Graça, Chantal Janzen en Marc-Marie Huijbregts. Toch niet de minste namen uit de showbizz-wereld. Daarachter zitten honderden mensen met smart te wachten op Rowan zijn auditie. Met zijn prachtige lange nagels en stijlvolle hoed, vertelt Rowan wat hij wil uitdragen met zijn muziek. Vervolgens begint Rowan aan zijn Friestalige nummer Myn Dream. Hij weet hij de zaal te raken met zijn verhaal en gevoelige nummer. Ook de jury is zichtbaar geëmotioneerd. Vooral stand-up comedian Edson da Graça wordt geraakt door het gevoel dat Rowan overbrengt. “Ik versta niets van wat je zingt, maar elk woord is raak”, licht hij toe. Het blijft even stil, maar dan: BOEM! Edson drukt op de gouden knop en Rowan wordt bedolven onder gouden confetti. Rowan krijgt een staande ovatie van het publiek en met de golden buzzer kwalificeert Rowan zich rechtstreeks voor de halve finale. “Dat had ik echt nooit verwacht, supermooi. De woorden van de jury waren geweldig, daar denk ik nog vaak aan terug”, vertelt Rowan trots.


Rowan bij Holland’s Got Talent. - eigen foto

Een inspiratiebron

Na de auditie staat het leven van Rowan totaal op de kop. Ouders en kinderen komen bij hem of schrijven hem berichtjes via social media. “Ze stellen me vragen of vertellen dat ze geraakt zijn door mijn nummer. Dat maakt je echt wel heel trots. En dan denk je ook wel eens van: huh, ‘komt dat door mijn auditie?’ Ik merk dat mensen er makkelijker over durven te praten, doordat ze beseffen dat ze niet alleen staan. Het is een jarenlange strijd en moeilijk om te doorbreken. Ik ken zelfs mensen die het leven daardoor soms niet meer zien zitten. Daarom vind ik het belangrijk om een voorbeeld te zijn, dat je er mag zijn.” 

Halve finale

In de halve finale laat Rowan daarom een hele andere kant van zichzelf zien. “Een feestelijke kant, met het stukje dat ik mezelf helemaal accepteer.” Met het nummer Flinterfrij gaat Rowan helemaal los en dat ook nog eens op hoge hakken. “Dat is echt hoe ik gezien wil worden, ik ben helemaal losgegaan en heb er enorm van genoten”, vertelt Rowan enthousiast. Hij danst en zingt de sterren van de hemel. En Rowan mag dan niet door zijn gegaan naar de finale, deze aspecten maken het verhaal bij Holland’s Got Talent helemaal af voor de jonge Garypster. Hij heeft met zijn Friestalige nummers een onuitwisbare indruk gemaakt op het publiek en de jury. “Ik heb mijn boodschap rondgebracht, dat gaat veel verder dan het programma. Daarom voel ik mij nog steeds een winnaar”, vertelt Rowan vol trots. De deelname van Rowan aan Holland’s Got Talent belooft de opmaat voor iets moois. 

Nieuwe muziek

De zanger is namelijk volop bezig met nieuwe muziek. “Er komen hele mooie dingen aan. Muziek met een boodschap, daar wil ik graag op doorwerken. Het voelt soms nog steeds een beetje onwerkelijk. Het is een prachtige herinnering die niemand me meer afneemt.”

Volg Rowan! 

Ben jij nieuwsgierig naar Rowan en wil je alles te weten komen over de Friese zanger? Rowan is ook actief op TikTok en Instagram. Volg @rowan.veltman en volg hem in zijn reis om mensen te inspireren. 

Afbeelding
Verhalen uit de samenleving op 3 juni met Harmen Brouwer en Eelco Engelsma Persoonlijke verhalen 11 uur geleden
Afbeelding
Gemiddeld minste misdrijven per inwoner in Friesland 112-Nieuws 14 uur geleden
Afbeelding
Tip voor interieurliefhebbers: bezoek de showroom van interieurmerk By SIDDE in Heerenveen Wonen 16 uur geleden
Afbeelding
Slechts klein deel Friezen gaat op babymoon Persoonlijke verhalen 22 mei, 10:00
Afbeelding
Uitgeverij Hartklopper georganiseerd een boekenevenement Algemeen 21 mei, 15:00
Beeld ter illustratie
Odd Fellows Heerenveen organiseren 1 juni een kunst- en antiekveiling Cultuur 19 mei, 09:00
Afbeelding
Nieuw Ontwikkelperspectief voor de Lelylijn: Op Weg naar 2050 Politiek 18 mei, 15:00
Afbeelding
Voorstelling Romijn Conen bij Revalidatie Friesland Algemeen 18 mei, 12:00