Laura Vlasblom is zangeres, actrice én stemactrice.
Laura Vlasblom is zangeres, actrice én stemactrice.

Laura Vlasblom: ‘the soundmachine’ uit Drachten

Persoonlijke verhalen

FRIESLAND - Ze mag dan slechts tot haar tweede in Drachten hebben gewoond, toch hoort ze stiekem nog een beetje bij ons. We hebben het over de 53-jarige zangeres, actrice én stemactrice Laura Vlasblom. Een groot deel van haar leven woont ze in Amsterdam, maar ze komt nog altijd graag in Friesland. Zo was ze laatst nog in Leeuwarden en Noordbergum, voor haar welbekende leren tassen- en riemenmerk Elvy. RondOm Vandaag spreekt met Laura over haar leven. 

Laura Vlasblom heeft een karrenvracht aan ervaring in de muziek, film- en toneel industrie. De meeste mensen zullen haar ongetwijfeld nog kennen van haar optredens met de meidengroep Frizzle Sizzle. Samen met zus Karin, Mandy Huydts en Marjon Keller doet ze in 1986 mee aan het Eurovisiesongfestival met het nummer ‘Alles Heeft Ritme’. De groep eindigt daarin op een dertiende plaats.

De stem van Ariël 

En ken je haar niet vanuit de muziek, dan herken je Laura ongetwijfeld wel om haar stem. Laura spreekt namelijk al bijna haar hele leven films en tekenfilms in. Dat begint al rond haar veertiende/vijftiende, wanneer ze na een succesvolle deelname bij Kinderen voor Kinderen gevraagd wordt voor de rol van Wendy, in de film Peter Pan. Daarna neemt haar carrière een vlucht en vertolkt ze de prachtige stem van Ariël in de bekende Disney-tekenfilm De Kleine Zeemeermin en speelt ze de rollen van nog veel meer bekende karakters, zoals: Jasmine van Aladdin, nijlpaard Gloria in de film Madagascar, Lizzy van Ducktales en natuurlijk de vele rollen van Barbie niet te vergeten. 


Workshops

Laura merkt dat heel veel mensen het leuk vinden om stemmetjes te doen. Daarom besluit ze workshops te geven in een studio, om mensen kennis te laten maken met het vak. “Dat is echt heel erg leuk om te doen. Vroeger deed ik het in groepen, maar tegenwoordig privé. Zo kun je mensen toch net een stukje extra aandacht geven”, legt Laura uit. “Dat is in de praktijk ook nodig, want ik heb wel mensen gehad die het beroep graag professioneel willen beoefenen en dan tijdens de lessen echt beseffen van: goh, het is toch echt een vak”, lacht ze.

Je moet een beetje die gekte hebben.

Acteren met je stem

Er komen vele facetten kijken bij het inspreken van films en tekenfilms, zo moet je handigheid krijgen in de tijdcodes. “Al kunnen ze tegenwoordig veel knippen en plakken. Vroeger moest het echt synchroon. Het belangrijkste is dat je echt kan acteren met je stem, niet alleen maar lachen en schreeuwen, zoals bij Spongebob”, lacht ze met een knipoog. 

Verschillende kleuren

En je moet ergens ook uit je comfortzone durven komen. “Je moet een beetje die gekte hebben”, legt Laura uit. Laura wordt binnen haar familie ook wel ‘the soundmachine’ genoemd. “Bij Barbie is het bijvoorbeeld heel clean en braaf en bij Katrien Duck is het ook heel lief, maar ook een beetje flirterig. Gloria het nijlpaard is gewoon heel gek en bij Granny (van Looney Tunes) moet je ook heel gek kunnen doen. *Zet Granny’s stemmetje op*: ‘Een beetje zo slissen en met je stembanden spelen’. Niet al te goed voor je stem, maar wel onwijs grappig om te doen. Ik lig soms echt in een deuk”, vertelt ze grappend. “Ik heb in mijn stem gelukkig vrij veel kleuren waar ik mee kan werken. Als je maar één kleur hebt, kun je eigenlijk ook maar één ding doen”, vertelt ze. 

Genieten van het coachen

Laura geniet onwijs van het coachen van mensen. Met haar ervaring en gevoel voor podium/staging, helpt ze mensen met eenzelfde droom op weg. Het past bij haar karakter om mensen te helpen groeien in datgene wat zij graag willen ontwikkelen. Als klein meisje had ze zelf ook de droom om zangeres te worden. “En ik wilde eigenlijk gewoon heel goed worden in datgene wat ik leuk vind. De beroemdheid is dan een leuke bijkomstigheid”, vertelt Laura trots. “Ik vind het leuk om die ervaringen te delen met mensen die net beginnen. Zo heb ik in mijn carrière bijvoorbeeld ook heel veel gehad aan logopedie, werken aan stemproblemen. Je kan zoveel doen met je stem, waardoor je een bepaalde sfeer creëert. Als ik mensen daarbij kan helpen, geeft dat gewoon een heel goed gevoel.”

Laura heeft zich voorgenomen om dit jaar zoveel mogelijk op te treden en leuke dingen te doen. Samen met collega zangeressen als Brigitte Nijman, Mandy Huydts en Des’ray brengt zij tributes aan ABBA, The Eighty’s of Queen en treedt zij solo op. En bovendien veel bij haar gezin zijn, want dat is natuurlijk het allerbelangrijkste.

Afbeelding
Verhalen uit de samenleving op 3 juni met Harmen Brouwer en Eelco Engelsma Persoonlijke verhalen 12 uur geleden
Afbeelding
Gemiddeld minste misdrijven per inwoner in Friesland 112-Nieuws 15 uur geleden
Afbeelding
Tip voor interieurliefhebbers: bezoek de showroom van interieurmerk By SIDDE in Heerenveen Wonen 17 uur geleden
Afbeelding
Slechts klein deel Friezen gaat op babymoon Persoonlijke verhalen 22 mei, 10:00
Afbeelding
Uitgeverij Hartklopper georganiseerd een boekenevenement Algemeen 21 mei, 15:00
Beeld ter illustratie
Odd Fellows Heerenveen organiseren 1 juni een kunst- en antiekveiling Cultuur 19 mei, 09:00
Afbeelding
Nieuw Ontwikkelperspectief voor de Lelylijn: Op Weg naar 2050 Politiek 18 mei, 15:00
Afbeelding
Voorstelling Romijn Conen bij Revalidatie Friesland Algemeen 18 mei, 12:00