Een wandeling zorgt voor de nodige ontspanning en rust.
Een wandeling zorgt voor de nodige ontspanning en rust. Foto: Sophia Cuperus

Stichting MOM helpt moeders van kinderen met een beperking

Algemeen

HEERENVEEN - Op woensdag 7 juli wandelden moeders van kinderen met een beperking samen door het prachtige bos van Oranjewoud. De wandeling genaamd ‘De Kracht van Wandelen’ is georganiseerd door Stichting MOM (Moeders Ondersteunen Moeders). Tijdens deze wandeling, onder leiding van Mind2Run, maken moeders dankbaar gebruik van de gelegenheid om kennis met elkaar te maken en ervaringen uit te wisselen. En dat is enorm belangrijk, vertelt Sophia Cuperus van Stichting MOM. Zij vertelt waarom. 

In 2019 richtte Sophia de Stichting Moeders Ondersteunen Moeders op. In eerste instantie bedoeld voor de regio Heerenveen en omstreken, maar al gauw blijkt dat de behoefte zo groot is, dat ze zich nu op heel Friesland richt. Sophia heeft zelf een kind met een beperking en miste hier en daar wel eens wat handvaten. Daarom wilde zij graag een netwerk creëren waarbij ouders met kinderen van een beperking elkaar kunnen helpen en steunen. Dat heeft geresulteerd in een stichting, waarbij inmiddels zo’n 120 gezinnen uit heel Friesland in beeld zijn. 

“Tijdens een wandeling kun je lekker ontspannen en daarnaast je ei kwijt.”

Bijeenkomsten en wandelingen

“We organiseren bijeenkomsten en wandelingen voor de ouders. Dat is heel belangrijk, omdat ouders vaak met vragen zitten of zich soms onbegrepen voelen. Tijdens een wandeling kun je lekker ontspannen en daarnaast kun je ook nog je ei kwijt. Dat is dus eigenlijk een win-win situatie”, legt Sophia uit. In de bijeenkomsten regelen we ook altijd een spreker, zo hebben we in juni bijvoorbeeld een spreker gehad over autisme en in mei over begeleid wonen. Ouders kunnen dus aangeven waar de behoefte ligt en daar spelen wij op in.” 

Behoefte is groot

Aan de wandelingen doen meestal zo’n 15 tot 20 deelnemers mee. “Nu hebben we voor het eerst in de avond een wandeling georganiseerd, omdat sommige ouders ook niet in de ochtend kunnen. Ze vroegen aan ons of we daar wat in wilden variëren. Vandaar dat we nu voor het eerst een wandeling in de avond hebben gedaan.”

Tijdens de wandelingen hangt er een ontspannen sfeer en ook wisselen de ouders ook regelmatig van gesprekspartner. “Het bijzondere wat je ziet, is dat het ook niet uitmaakt wat de beperking is, mensen lopen vaak tegen dezelfde problemen aan. Zo van: goh, ik loop hier tegenaan en de andere ouders haken daarop in. We krijgen altijd hele mooie reacties en elke keer als we iets organiseren komen er ook weer nieuwe deelnemers bij, dus dat is wel heel mooi om te zien”, vertelt Sophia trots. Na afloop volgt er nog een afsluitend hapje en drankje bij restaurant Tjaarda.

Wil jij ook meelopen?

Lijkt het jou ook fijn om eens mee te lopen? Alle activiteiten van Stichting MOM zijn vrijblijvend bij te wonen. De Stichting is afhankelijk van donaties en wil de drempel zo laag mogelijk houden, zodat iedereen mee kan doen. De volgende wandeling staat op vrijdag 2 september gepland en daarna op woensdag 2 november. Kijk op de website voor meer informatie: www.momondersteuning.nl, of volg Stichting MOM op Facebook en Instagram.

Een wandeling zorgt voor de nodige ontspanning en rust.
Afbeelding
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Friesland Natuur 6 uur geleden
Afbeelding
DODENHERDENKING KORNWERDERZAND KAZEMATTENMUSEUM Algemeen 16 uur geleden
Rijden onder invloed van cannabis gebeurt het vaakst bij mensen die al stevig blowen.
Veel cannabisgebruikers rijden onder invloed Gezondheid 30 apr, 18:00
Afbeelding
Uniek historisch dambord werpt nieuw licht op herkomst Fries damspel Cultuur 30 apr, 12:00
Afbeelding
Volop activiteiten in de meivakantie bij Sportstad Heerenveen Sport 30 apr, 10:00
Afbeelding
Inschrijving Schoon Belonen Heerenveen geopend Politiek 30 apr, 08:00
Ouderen hebben bepaalde kwaliteiten waardoor ze zich vaak wel redden in het verkeer.
Help, mijn vader is niet meer veilig in het verkeer! Gezondheid 29 apr, 18:00
Afbeelding
Heerenveen ontvangt 1,75 miljoen subsidie ter ondersteuning van de herontwikkeling van het centrum Politiek 29 apr, 08:00