Adjoa Koomson is geboren met een hartafwijking.
Adjoa Koomson is geboren met een hartafwijking.

Help Adjoa Koomson aan een hartoperatie

Gezondheid

HEERENVEEN - In januari verschijnt er een emotionele oproep op GoFundMe. Daar vraagt Natalia Leystra uit Heerenveen om hulp voor haar 5-jarige nichtje Adjoa Koomson uit Ghana. Adjoa is nog maar 5 jaar oud en vecht nu al voor haar leven. Ze is namelijk geboren met een hartafwijking. Een operatie is noodzakelijk, maar kost maar liefst 8.400 euro. Natalia deelt het emotionele verhaal van Adjoa. 

“Na de geboorte van mijn nichtje Adjoa, merkte haar moeder na een aantal dagen dat Adjoa haar ademhaling niet helemaal in orde was. Ze bleek een hartafwijking te hebben.” Het is het begin van een nachtmerrie. “Ondanks dat er in Ghana genoeg ziekenhuizen zijn, hadden ze daar niet de fysieke apparatuur om de operatie uit te voeren. Ook omdat het een speciale hartafwijking betreft, met twee gaten in het hart. Daarom moesten we kijken naar andere alternatieven.” 

Operatie in twee delen

Natalia en haar familie proberen Adjoa naar Nederland te halen voor een operatie, maar dat blijkt lastig vanwege de immigratieregels. Ze komen in 2019 uiteindelijk in India terecht, waar Adjoa gelukkig terecht kan voor het eerste deel van haar operatie. “In India zijn ziekenhuizen meer gericht op het verlenen van zorg aan buitenlanders en zo heeft ze daar in 2019 het eerste deel van haar operatie gehad. We wisten toen al dat de operatie in twee keer plaats zou moeten vinden. Dat komt omdat Adjoa nog heel klein was en de operatie natuurlijk erg zwaar is.”

“Ik bel iedere dag en dan hoor je haar op de achtergrond gewoon huilen van de pijn.”

Corona gooit roet in het eten

De operatie gaat goed en Adjoa zou het volgende jaar terug komen voor het laatste deel van de operatie. “Maar toen kwam corona om de hoek”, vertelt Natalia verdrietig. “Vanwege corona kon ze niet meer in India terecht en daarom hebben ze de operatie uitgesteld. En dat terwijl Adjoa de operatie eerder gisteren nodig heeft dan vandaag. Ik bel iedere dag met de familie om te vragen hoe het gaat en dan hoor je haar op de achtergrond gewoon huilen van de pijn. Dat maakt me zo verdrietig. Vanwege haar hartprobleem merk je dat haar spraak achter blijft, ze wel kan lopen maar heel snel moe is en dat ze minder snel groeit. Het is dus cruciaal om haar zo snel mogelijk te opereren.”

Wachten op het bedrag 

Op dit moment is India weer toegankelijk en is het dus alleen nog wachten op het bedrag dat nodig is voor de operatie. Het totale bedrag om te opereren is 8.400 euro. Daarvan heeft Natalia via GoFundMe al meer dan de helft ingezameld, namelijk bijna 5.000 euro. “Ik ben echt ontroerd. Mensen die wij niet kennen, familie, vrienden, oude docenten, stagiaires, begeleiders, echt iedereen wil helpen. Mensen appen mij van: natuurlijk helpen we mee. Ik ben zo ontroerd dat het mensen raakt. Voor ons is het vanzelfsprekend, als je ziek bent: dan ga je naar het ziekenhuis en dan wordt je geholpen. Dat is voor mijn nichtje niet zo. Daarom ben ik ontzettend dankbaar voor alle bijdrages.”

Wil jij Adjoa ook helpen? Doneer dan via deze link: bit.ly/AdjoaKoomson

De 5-jarige Adjoa Koomson uit Ghana.
Afbeelding
Meld je aan voor een opleiding bij IW Noord, Oost & Flevoland Zakelijk nieuws 2 uur geleden
Afbeelding
Visser Plant Boomkwekerij/Plantencentrum Wonen 4 uur geleden
Beeld ter illustratie
Boeren en tuinders lanceren massale publieksactie Agrarisch nieuws 20 uur geleden
Afbeelding
Geniet ook dit jaar weer van muziek in de natuur tijdens Oranjewoud Festival Evenement 14 mei, 12:00
Tom Nijdam
Tom Nijdam zamelt geld in voor schaatscarrière Sport 14 mei, 10:00
Afbeelding
Column Désirée van Dijk-Attema: Nat en nog meer onzekerheid Column 13 mei, 18:00
Afbeelding
Laat je betoveren door de Kracht van Wandelen in het Bos van Oranjewoud Gezondheid 13 mei, 15:00
Vijvers verrijken de biodiversiteit.
Terra Flora zorgt voor meer biodiversiteit bij u in de tuin Wonen 13 mei, 10:00