SC Cambuur verliest opnieuw van Jong PSV

LEEUWARDEN - SC Cambuur is er opnieuw niet in geslaagd om te winnen van Jong PSV. Maandagavond stond er na negentig minuten op De Herdgang een 3-1 stand op het scorebord. De doelpunten kwamen op naam van Jevon Simons, Jesper Uneken en een eigen doelpunt van Thomas Poll. Het doelpunt aan de zijde van de Leeuwarders werd gemaakt door Marco Tol. SC Cambuur zal alle zeilen bij moeten zetten om de play-offs veilig te stellen. Lees hieronder het wedstrijdverslag.

SC Cambuur en beloftenelftallen is dit seizoen niet bepaald een gelukkige combinatie. Het thuisduel met Jong Ajax op 25 augustus vorig jaar, het is alweer even geleden, werd weliswaar nog met 4-2 gewonnen, maar de rest van de wedstrijden tegen de Jong-ploegen leverde enkel nederlagen op. Het is elke keer weer de vraag in welke opstelling de beloften aan de aftrap staan. In de Keuken Kampioen Divisie komen deze jeugdelftallen met wisselende elftallen voor de dag. De ene keer is het een piepjong elftal, de andere keer worden zelfs spelers uit de hoofdselectie opgesteld.

Hoofdtrainer Wil Boessen en zijn assistent Wilfred Bouma beschikten vanavond op de PSV Campus over een aantal talentvolle spelers die binnen onafzienbare tijd ongetwijfeld hun opwachting zullen maken in het vlaggenschip van de Philips Sport Vereniging. Grootste talent is misschien wel Tygo Land, die eerder dit seizoen in het heenduel in Leeuwarden grote indruk maakte en zelf tweemaal raak schoot. Maar ook de van Southampton gehuurde Armel Bella-Kotchap en rechtsback Shurandy Sambo zouden op het hoogste niveau niet uit de toon vallen. De laatste ontbrak vanavond overigens op het wedstrijdformulier. “Een goede tegenstander. Ik denk dat er jongens van het eerste meedoen en dan spelen we gewoon tegen een hele goede ploeg. Het wordt een hele moeilijke pot, maar ik hoop dat het goed uitpakt. Dit is ook weer een prachtige uitdaging. Het zou mooi zijn dat wij daar een resultaat halen”, aldus Henk de Jong gisteren in zijn voorbeschouwing op dit treffen.

Na de onvergetelijke Halve Finale tegen N.E.C. waar ondanks het verlies uiteindelijk het gevoel van geel-blauwe trots de boventoon voerde, was er zes dagen later nauwelijks een groter contrast voorstelbaar. Van een kolkend Cambuur Stadion naar het rustiek ogende Sportpark De Herdgang. Vraag was dan ook of de spelers van Henk de Jong deze avond hetzelfde konden opbrengen als op een zinderde bekeravond aan het Cambuurplein? Helaas was dit niet het geval. Kon Cambuur voor rust Jong PSV nog redelijk bijbenen, in de tweede helft had het elftal van Henk de Jong weinig in de melk te brokkelen. Na 90 minuten stond er een 3-1 eindstand op het scorebord. Het nieuwe puntenverlies komt de Leeuwarders erg slecht uit in de strijd om een plek in de Play-Offs.

Henk de Jong koos vanavond opnieuw voor Jeremy van Mullem op het middenveld, waardoor Daniël van Kaam opnieuw genoegen moest nemen met een plek op de reservebank. Agustín Anello stond eveneens aan de aftrap. De Amerikaanse buitenspeler met Argentijnse roots verving de geschorste Remco Balk. Vito Wormgoor moest het duel in Eindhoven aan zich voorbij laten gaan. Hij had te kampen met een kuitblessure.

Voorafgaand aan het treffen werd de overleden icoon van PSV en voormalig bondscoach Kees Rijvers met een minuut stilte herdacht. In de openingsfase waren beide ploegen redelijk gelijkwaardig aan elkaar. Noemenswaardige kansen deden zich op De Herdgang niet voor. Een domper was het vroegtijdig uitvallen van Michael Breij. De aanvoerder verliet na bijna een kwartier voetballen noodgedwongen het veld met op het eerste oog een hamstringblessure. Daniël van Kaam was zijn logische vervanger. Milan Smit bracht als eerste serieuze reuring in de wedstrijd toen hij halverwege de eerste helft doelman Niek Schiks in de korte hoek probeerde te verrassen. Enkele ogenblikken later volleerde Fedde de Jong uit een afgeslagen hoekschop de bal bijna binnen, maar opnieuw bracht PSV-goalie Schiks redding. De thuisploeg kreeg via Emir Bars na bijna een half uur spelen een grote kans, maar zijn schot belandde in het zijnet. Even later ontsnapte Cambuur opnieuw aan een achterstand. Jesper Uneken kwam knap voor zijn man en schoot de bal op de paal. Vlak voor het verstrijken van de eerste helft had Milan Smit de score moeten openen. Onze topscoorder kopte echter in vrijstaande positie een voorzet van Agustín Anello over het doel van de thuisploeg. En zo eindigde de eerste helft zoals deze was begonnen. Met de brilstand.

Na de rust gingen de Leeuwarders gretig op zoek naar de openingstreffer. Maar het was Jevon Simons van Jong PSV die al vroeg in het tweede bedrijf de score opende. Dat was echter voor een groot deel de verdienste van Tygo Land, die in het Leeuwarder strafschopgebied geen strobreed in de weg werd gelegd. Jevon Simons rondde vervolgens koeltjes af. Van de jacht op de gelijkmaker kwam aanvankelijk weinig terecht. De Eindhovense talenten hadden het merendeel van het balbezit, maar werden ook niet echt gevaarlijk. Cambuur stelde daar aanvallend bar weinig tegenover. Jong PSV leek een kwartier voor tijd de wedstrijd in het slot te gooien. Jesper Uneken schoot van dichtbij hard de 2-0 tegen de touwen. Een rake kopbal van Marco Tol bracht de spanning vlak daarna weer terug, maar een glimp van hoop op een resultaat verdween al snel toen Thomas Poll de bal ongelukkig in eigen doel werkte. Jong PSV trok in het restant van de wedstrijd de overwinning daarna eenvoudig over de eindstreep.

Komende vrijdag wacht in eigen stadion De Graafschap. De Doetinchemmers maken onder leiding van de eigenzinnige clublegende Jan Vreman tot op heden een prima seizoen door en vinden zichzelf terug op plek 4 op de ranglijst. Plaatsing voor de felbegeerde Play-Offs lijkt voor de Superboeren dan ook een zekerheidje. SC Cambuur daarentegen moet nog volop aan de bak om aan het eind van de rit aan het toetje van de competitie te mogen deelnemen. Op 8 december 2023 rekende Henk de Jong in een heerlijke wedstrijd op bezoek bij zijn oude werkgever overtuigend af met De Graafschap. Laten we vrijdagavond hopen op een kopie van deze wedstrijd en dat Cambuur net als in Doetinchem aan het eind van de wedstrijd aan de goede kant van de score staat.

Column Ed van Dijk: Nieuwe expo vormen Column 15 uur geleden
Kunstwerk van Janny Zijlstra.
De kunstzinnige levensreis van Janny Zijlstra-Wijnalda Cultuur 18 uur geleden
Post-covid klachten aangezien voor ouderdomsklachten Zorg & Welzijn 20 uur geleden
Friesland brengt opvallend veel schilders voort Cultuur 22 uur geleden
Tenzij er nog kou komt mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 25 apr, 18:00
Nij Smellinge en ZuidOostZorg experimenteren met muziek op IC Zorg & Welzijn 25 apr, 15:00
De Nederlandse vlag, die op 4 mei in het hele land halfstok hangt.
4 mei dodenherdenking in Drachten Verhalen uit de buurt 25 apr, 12:00
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 25 apr, 10:00