In 2019 zijn alle vrijwilligers in het zonnetje gezet
In 2019 zijn alle vrijwilligers in het zonnetje gezet Foto: Janko van der Kooi

Wie helpt Korfbalvereniging Drachten?

Sport

DRACHTEN - Korfbalvereniging Drachten is naarstig op zoek naar vrijwilligers. Aan de hand van een prachtig opgemaakte flyer, hoopt de club haar leden en/of andere korfballiefhebbers, te enthousiasmeren voor een vrijwilligersfunctie bij de vereniging. De corona perikelen maken de zoektocht er niet makkelijker op voor sportclubs. Er is steeds minder persoonlijk contact en dus blijkt het een hele uitdaging om genoeg mensen te vergaren. Jeltsje Boomsma van KV Drachten praat ons bij over de huidige situatie bij de club.

“De jaarlijkse zoektocht naar vrijwilligers is weer begonnen. En omdat we niet iedereen fysiek kunnen benaderen, hebben onze leden een prachtige flyer gemaakt die we nu verspreiden onder de leden. We hopen dat daar respons op komt, want we kunnen alle hulp gebruiken binnen de vereniging”, roept Jeltsje de leden op.


De leden van KV Drachten kregen een prachtige flyer door de bus. 

Een lastige klus

Volgens Jeltsje is het ieder jaar weer lastig om vrijwilligers te vinden voor de diverse functies. “Mensen willen vaak op projectmatige basis wel helpen, zodat ze het kunnen afbakenen. Op deze manier zitten ze nergens aan vast. Dat was voor corona ook al wel zo, maar de vijver waar je in vist wordt wel steeds kleiner. Daardoor komt er steeds meer op dezelfde schouders neer en dat kan ook niet oneindig zo doorgaan.”

Daarnaast is een extra uitdaging dit jaar, het gebrek aan persoonlijk contact met de mensen bij de vereniging. “Je komt de mensen nu natuurlijk niet op de velden tegen. Je moet daardoor actief mensen gaan bellen, zelfs nadat je de flyers verspreid hebt. Pas dan krijg je vaak een reactie op de flyers. Mensen waarderen vooral het persoonlijke contact, maar dat is best wel een hele investering. Het kost ontzettend veel tijd en daarnaast zit ook niet iedereen te wachten op een belletje.”

Zorgen over opzeggingen

De coronasituatie zorgt er ook voor dat een deel van de leden haar abonnement opgezegd hebben. Dat is een trend waar Jeltsje zich wel zorgen om maakt. “De individuele sporten worden nu natuurlijk veel populairder en daar maak ik me wel zorgen over. De meisjes die stoppen, gaan nu bijvoorbeeld naar de sportschool. Daar is natuurlijk niks mis mee, want het is goed dat ze blijven sporten. Maar voor de teamsporten is dat nu wel verschrikkelijk jammer. Daarnaast denk ik dat het heel leerzaam is voor jonge jongens en meiden om samen te leren winnen en verliezen.”

Veelzijdige en leuke vacatures

KV Drachten biedt een breed aanbod aan vrijwilligersfuncties aan. Zo wordt er onder andere gezocht naar organisatoren van feestjes (feestcommissie), een fotograaf/freelancer, die wil fotograferen bij de diverse acties, een penningmeester, planners (voor de sporthal en kantine), een jeugdactiviteitencommissie (mensen die activiteiten bedenken en willen uitvoeren), een PR-commissie (programmaboekjes maken) en een technische commissie (wedstrijdsecretaris).

Daarbij geeft Jeltsje nog de aantekening: “Er kunnen ook twee personen voor een functie aangesteld worden, want dan komt er minder op dezelfde schouders neer. We hopen dat jullie ons kunnen helpen!”

Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 5 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 19 uur geleden
Afbeelding
Ouderavond 'Lekker slapen kleintje (0-4 jaar)' Zorg & Welzijn 22 uur geleden
Tijdens LEFF wordt er samen gekookt.
'LEFF gaat niet over afvallen, maar over kennis delen' Gezondheid gisteren
Afbeelding
Start kaartverkoop Grondproeven: culinair muziektheater over een boerenbedrijf in transitie Cultuur 18 apr, 10:00
Afbeelding
Draag bij aan het voortbestaan van de bij Natuur 18 apr, 10:00
Liva met de twee boeken die ze heeft voorgelezen: 'Lampje' en 'Films die nergens draaien'
Liva Hoekstra is dit jaar de Voorleeskampioen van Smallingerland Educatie 17 apr, 16:00