Afbeelding
Foto: Rob Dijkstra (RondOm Vandaag)

SPARE: Opvoedondersteuning voor vluchtelingen

Samenleving

DRACHTEN - In IJsland is het al een groot succes en onderdeel van het inburgeringstraject, in Nederland beginnen ze er nu mee; opvoedondersteuning voor vluchtelingenouders. Jeugdhulp Friesland is de eerste organisatie die in Nederland ermee begint. Op 7 juni kwam een groep ouders voor het eerst samen bij OBS de Vlinderboom in Drachten, de basisschool voor gevluchte kinderen uit de regio. RondOm Drachten mocht erbij zijn. 

Sämira Bencherif en Claudia Bosma - Hak zijn beide PMTO Therapeut bij Jeugdhulp Friesland. Via Kenniscentrum PMTO Nederland kwamen ze in aanraking met SPARE. SPARE, Strengthening Parenting Among Refugees in Europe, is een Europees project dat in de vorm van actieve groepstraining gevluchte ouders helpt met de opvoeding. Sämira: “Daarin gaan we uit van de kracht van de ouders en bespreken we onderwerpen die relevant zijn voor hun specifieke situatie. Gevluchte gezinnen lopen tegen andere problemen aan dan Nederlandse ouders. Ze voeden hun kinderen op in twee culturen en dat kan best ingewikkeld zijn. Bovendien hebben deze ouders vaak ook hun eigen bagage. Hoe blijf je beschikbaar voor je kind als je zelf stress hebt of worstelt met een trauma?”

De kracht van het gezin

In de geest van PMTO gaan Sämira en Claudia in de groepstraining uit van de kracht van het gezin. “Tijdens deze eerste bijeenkomst hebben we elkaar een beetje leren kennen en hebben we besproken wat de krachten binnen het gezin zijn. We vroegen bijvoorbeeld wat de ouders hun kinderen willen meegeven”, vertelt Sämira. Claudia vult aan: “Het is mooi om te zien dat de ouders gelijk heel open durven te zijn. Ze vertellen over hoe het gaat bij hun thuis en zijn nieuwsgierig naar wat wij te vertellen hebben.” De ouders kunnen vaak nog geen Nederlands. Daarom is er altijd een tolk aanwezig. Het programma bestaat uit twaalf actieve groepstrainingen. “We leggen dingen uit, brainstormen met elkaar, maar we gaan vooral in gesprek”, schetst Sämira. “We doen samen rollenspelen en de ouders krijgen opdrachten mee naar huis, om samen met hun kinderen te gaan oefenen”.
Het liefste zien Claudia en Sämira dat opvoedondersteuning in deze vorm onderdeel wordt van het inburgeringstraject: “Maar eigenlijk gun je elke ouder hulp bij opvoeding. Het opvoeden van een kind is niet altijd even makkelijk”, geeft Claudia toe. “Ouders zijn de belangrijkste personen van een gezin. Als je hen bepaalde vaardigheden kan (aan)leren met betrekking tot de opvoeding, dan kan dat ook goed zijn voor de kinderen.”

Pilot bij OBS de Vlinderboom

Sämira en Claudia volgden een specialistische opleiding bij Kenniscentrum PMTO Nederland en zijn de eerste therapeuten die in Nederland een dergelijk programma opstarten. Heel bewust kozen ze voor de pilot als locatie OBS de Vlinderboom, een school van Adenium, omdat dit voor ouders al een bekende en toegankelijke plek is. Directrice Eva Visser is ook positief over het project: “We vinden het belangrijk dat ouders beter begrijpen vanuit welk kader wij werken. Het schoolsysteem in het buitenland is bijvoorbeeld heel anders. Deze kinderen groeien op binnen twee culturen en we merken dat ouders het fijn vinden om in gesprek te gaan over de Nederlandse cultuur en opvoedgewoonten. Het is goed dat hierover gepraat wordt.”

Enkele deelnemers van de pilot, met de tolk, Sämira en Claudia.
Afbeelding
Check dit voor je met de auto op vakantie gaat! Algemeen 56 minuten geleden
Afbeelding
Jeanne Bieruma Oosting terug in Beetsterzwaag Evenement 17 uur geleden
Afbeelding
Het wordt warm! Dit kan je doen om toch koel te blijven Wonen 18 uur geleden
Afbeelding
Friezin Laura Vlasblom doet mee aan Expeditie Robinson Samenleving 22 uur geleden
Afbeelding
Zo houd je je huisdier koel tijdens de hitte Algemeen 11 aug, 14:00
Afbeelding
Bijeenkomst voor mensen met longkanker en hun familie in Medisch Centrum Leeuwarden Gezondheid 10 aug, 18:00
Afbeelding
Dodo Festival in Bakkeveen is terug en veelzijdiger dan ooit! Evenement 10 aug, 15:00
Afbeelding
Tips voor jouw huisdier in de zomer Algemeen 10 aug, 15:00