Afbeelding

Lekker vies worden op Modderdag

Samenleving

DRACHTEN - Lekker spelen met water, zand en modder, daar draait het allemaal om tijdens Modderdag. Kinderdagverblijven en buitenschoolse opvangen in heel Nederland doen op dinsdag 29 juni mee aan deze unieke dag, zo ook Kinderdagverblijf Kom Aan Boord in Drachten. We spreken Jolanda Postuma, pedagogisch mederwerken op de dreumesgroep, en Danique Beijert, pedagogisch medewerker op de peutergroep: “Met sommige kinderen liggen we aan het eind van de dag samen in de modder, andere vinden het wat minder leuk.”

Dit is alweer het vijfde jaar dat KDV Kom Aan Boord mee doet met Modderdag. Ze beginnen ermee als Jolanda de dag online tegenkomt en oppert dat het ook wel iets voor hen zou kunnen zijn: “We hebben gelijk groot uitgepakt, met hindernissen en modderbanen en dergelijke.” Achteraf waren ze toch wel een beetje té enthousiast. Danique: “Wij hadden er heel veel zin in, maar we merkten al snel dat sommige kinderen het moeilijk vinden om vies te worden. De hindernissen vonden sommige kinderen ook wel erg spannend, het wat allemaal een beetje te veel.”

Ouders

Waarom sommige kinderen al zo vroeg niet vies willen worden, dat weten Danique en Jolanda niet precies. Voor een deel, schatten ze in, komt het door de ouders die vaak niet zo zitten te wachten op vieze kleren: “Je merkt dat sommige ouders liever willen dat hun kinderen schoon blijven, bijvoorbeeld omdat ze net nieuwe kleren of schoenen aan hebben. Kinderen nemen dat snel over van hun ouders.” Toch is het niet zo dat kinderen die niet vies willen worden, dat automatisch van hun ouders hebben afgekeken, benadrukt Jolanda: “Kinderen zijn natuurlijk ook gewoon hun eigen persoon. Dat zie je al op de jongste groepen. De ene baby vindt het heerlijk om buiten in het gras te liggen, terwijl de andere dat minder prettig vindt. Zo werkt dat ook bij de oudere kinderen. Sommige vinden de structuur van modder gewoon niet lekker voelen.” Hoe de kinderen reageren op Modderdag, verschilt dus per kind: “Maar er zijn altijd wel een paar kinderen waarmee we aan het einde van de dag belanden in een grote modderpoel. Zij genieten er echt van.”

Modderschilderijen

Daarom pakken ze Modderdag na die eerste ietswat té fanatieke activiteit wat rustiger aan. Geen modderige hindernissen meer, maar bakken met modder waarin kinderen zelf kunnen spelen. Danique: “Dan kunnen ze zelf ontdekken wat ze leuk vinden en hoe vies ze willen worden.” De dreumesgroep speelt buiten op het dakterras en de kleutergroep in het buitengebied van het kinderdagverblijf: “Er zijn ook canvasdoeken waarop kinderen met modder kunnen schilderen en cupcakevormpjes om moddertaartjes mee te maken. We maken er een leuke dag van.” Zonnig weer is niet persé vereist: “Vorig jaar was het ook niet zulk mooi weer, als we maar lekker naar buiten kunnen.”

Spelen met zand, modder en water is goed voor de ontwikkeling van een kind, vindt Jolanda: “Het geeft hun vrijheid om zelf te ontdekken wat ze kunnen.” Danique is het daarmee eens: “Ze worden gemotiveerd om hun eigen spel te ontwikkelen.¨ Spelen en ontdekken in de natuur is een belangrijk onderdeel van de visie van het kinderdagverblijf: “We willen de kinderen zoveel mogelijk kennis laten maken met de natuur. Daarom proberen we zeker één keer per dag naar buiten te gaan. In de natuur kan je van alles leren, zoals samen spelen en je eigen grenzen opzoeken.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
DODENHERDENKING KORNWERDERZAND KAZEMATTENMUSEUM Algemeen 3 uur geleden
Rijden onder invloed van cannabis gebeurt het vaakst bij mensen die al stevig blowen.
Veel cannabisgebruikers rijden onder invloed Gezondheid 17 uur geleden
Afbeelding
Uniek historisch dambord werpt nieuw licht op herkomst Fries damspel Cultuur 23 uur geleden
Op je laptop kun je goed research doen naar de oorlog in jouw buurt.
Op zoek naar de oorlog van Drachten Historie 30 apr, 08:00
Ouderen hebben bepaalde kwaliteiten waardoor ze zich vaak wel redden in het verkeer.
Help, mijn vader is niet meer veilig in het verkeer! Gezondheid 29 apr, 18:00
Afbeelding
Lintjesregen 2024 Smallingerland Algemeen 29 apr, 09:00
Afbeelding
Stevige dame Floor zoekt een nieuw baasje Verhalen uit de buurt 28 apr, 18:00
Zomer
Zomerpakkettenactie Present Smallingerland Algemeen 28 apr, 15:00