Ecoloog Sterrin Smalbrugge, voorzitter Theo van der Zee en dierenverzorgster Lara van Buuren openen het nieuwe Reptielenhuis
Ecoloog Sterrin Smalbrugge, voorzitter Theo van der Zee en dierenverzorgster Lara van Buuren openen het nieuwe Reptielenhuis Foto: Jelmer Kampen (RondOm Vandaag)

“Ik wil laten zien dat reptielen niet alleen eng zijn, maar dat ze ook op ons lijken”

Algemeen

DRACHTEN - Op 24 februari is het zover; het nieuwe Reptielenhuis in De Naturij wordt geopend door Sterrin Smalbrugge, de ecoloog en reptielendeskundige die je misschien wel herkent van haar kinderboeken of haar eigen serie ‘Reptielengek’ op Videoland. Sterrin en de opening van het Reptielenhuis trekken veel bekijks, zeker tientallen kinderen én hun ouders staan vol verwachting te wachten tot ze de reptielen van De Naturij eindelijk weer mogen bewonderen. 

Het is een zonnige, maar toch frisse donderdagochtend wanneer veel jonge gezinnen zich verzamelen voor de ingang van het nieuwe Reptielenhuis in De Naturij. De aanwezige kinderen wachten geduldig tot het tijd is om naar binnen te gaan en hun favoriete dier te bewonderen, en natuurlijk om hun held Sterrin Smalbrugge te ontmoeten en met haar op de foto te gaan. Klokslag elf uur is het zover, een ietwat zenuwachtige Theo van der Zee, voorzitter van het bestuur van De Naturij, heet alle bezoekers van harte welkom en vertelt over de geschiedenis van het Reptielenhuis.

Twintig jaar geleden werd het gebouw waar we nu voor staan gebouwd om vlinders in te laten groeien. In de afgelopen jaren werd het huis echter steeds meer een thuis voor reptielen en amfibieën. Het gebouw verouderde helaas wel en op een gegeven moment waren de omstandigheden in het Reptielenhuis niet meer optimaal om reptielen te houden: “Het gebouw werd te koud en te tochtig en daar houden reptielen niet van”, legt Theo van der Zee uit aan de groep ouders en kinderen. “We besloten dat het tijd was voor een grote verbouwing.” Medewerkers van De Naturij zijn bijna een jaar bezig met de hele verbouwing en worden geholpen door bedrijven uit de regio. De reptielen in De Naturij komen vooral bij Repticura weg, een Leeuwarder reptielenwinkel die ook reptielen opvangt waarvoor hun baasje niet meer kan of wil zorgen. 

Herman de neushoornleguaan

Nadat Van der Zee de vrijwilligers en bedrijven heeft bedankt die mee hebben geholpen, krijgt Sterrin het woord. Op een leuke en toegankelijke manier betrekt ze de kinderen in haar verhaal. Ze vertelt onder andere over haar missie: “Veel van mijn collega’s vertellen kinderen hoe gevaarlijk of spannend reptielen zijn, maar ik wil jullie juist vertellen dat reptielen heel erg lijken op ons. Wisten jullie bijvoorbeeld dat slangenbroers en -zusjes met elkaar praten als ze in het ei zitten. Waarom doen ze dat, denken jullie?”

Een klein meisje in het publiek geeft antwoord: “Om elkaar te bevrijden!” “Dat klopt bijna”, legt Sterrin uit. “De slangen willen tegelijkertijd uit het ei komen, want dat is veiliger.” Sterrin weet ook veel van de reptielen in het Reptielenhuis in De Naturij. Later, als we haar spreken in het restaurant van de kinderboerderij, vertelt ze dat het verhaal van Herman, de neushoornleguaan, haar het meeste aansprak: “Er is mij verteld dat hij heel lief is, ook voor mensen.”

Herman is ook het lievelingetje van dierenverzorgster Lara van Buuren: “Herman is echt een schatje. Voor de verbouwing liep hij gewoon bij ons in het kantoor, als een soort van kat. Hij is al heel oud, al twintig jaar, en net als een oude man ook een beetje eigenwijs. Veel mensen weten het niet, maar ook elke reptiel heeft zijn of haar eigen persoonlijkheid.”

Een tweede kans

Herman, maar ook veel van de andere reptielen in het Reptielenhuis, krijgen hier een tweede kans, vertellen Lara en Sterrin ons. Sterrin: “Herman kwam bijvoorbeeld hier toen zijn vriendinnetje overleed en zijn baasje ziek werd. Diva, één van de groene leguanen, was veel te mager en de kleinere schildpadjes die hier zitten, werden bij hun vorige baasje gepest door grotere schildpadden.”

Sterrin legt uit dat het Reptielenhuis dus niet alleen een plek is om over dieren te leren, maar ook als opvang dient voor reptielen die anders geen plekje hebben. Ze nodigt ook kinderen uit om zelf op onderzoek uit te gaan: “Je vindt reptielen niet alleen in de jungle, maar ook hier! Mijn favoriete reptiel in Nederland is de adder, de enige gifslang van ons land. De adder kun je hier in de buurt, bijvoorbeeld in het Drents Friese Wold ook gewoon tegenkomen!” Met behulp van een meisje uit het publiek, dat heel verdienstelijk een adder imiteert, laat Sterrin zien wat je moet doen als je een adder tegen het lijf loopt: “Je zet een paar stappen achteruit en bewondert hem van een afstandje.”

De Naturij

In 2022 werd De Naturij bekroond met een bronzen medaille van de ANWB, wat betekent dat ze in de top 3 horen van de leukste uitjes in Friesland. Niet zo gek, want met hun 70.000 vierkante meter speel- en ontdekplezier, is er voor elk kind wat te doen. Het Reptielenhuis is een prachtige aanvulling geworden, waar kinderen en hun ouders kunnen genieten van prachtige reptielen in hun mooie, nieuwe terraria.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 10 uur geleden
Afbeelding
Ouderavond 'Lekker slapen kleintje (0-4 jaar)' Zorg & Welzijn 13 uur geleden
Tijdens LEFF wordt er samen gekookt.
'LEFF gaat niet over afvallen, maar over kennis delen' Gezondheid 16 uur geleden
Afbeelding
Start kaartverkoop Grondproeven: culinair muziektheater over een boerenbedrijf in transitie Cultuur 18 uur geleden
Afbeelding
Draag bij aan het voortbestaan van de bij Natuur 18 uur geleden
Liva met de twee boeken die ze heeft voorgelezen: 'Lampje' en 'Films die nergens draaien'
Liva Hoekstra is dit jaar de Voorleeskampioen van Smallingerland Educatie 17 apr, 16:00
Afbeelding
"Spot de reusachtige mammoet, indrukwekkende sabeltandtijger en de brullende holenbeer!" Algemeen 17 apr, 12:00
Afbeelding
Play-Offs verder uit zicht voor SC Cambuur, na nieuwe nederlaag tegen Jong Ajax Sport 16 apr, 10:17