Daniël (links) en Xem (rechts) tijdens de rommelmarkt.
Daniël (links) en Xem (rechts) tijdens de rommelmarkt. Foto: OBS de Tille

Xem en Daniël voeren actie voor Oekraïne op OBS de Tille

Samenleving

DRACHTEN - Xem en Daniël voeren actie voor Oekraïne op OBS de Tille. Ongeveer twee weken na het begin van de oorlog in Oekraïne vroegen, Xem en Daniël uit groep 7 van OBS de Tille in Drachten, aan hun juf of ze actie mochten voeren voor Oekraïne. Xem en Daniël zeggen dat ze actie wilden voeren omdat ze het heel erg  vinden om te zien wat er nu in Oekraïne gebeurt. Ze wilden iets doen, omdat ze vinden dat dat zo hoort. ‘Als in een ander land een oorlog is, moeten wij ze helpen, omdat we ook zouden willen dat ze ons  zouden helpen als dit in Nederland zou gebeuren.’ 

Beide jongens bedachten de volgende acties om geld en spullen in te zamelen voor de vluchtelingen uit Oekraïne. Ze wilden legen flessen voor het  statiegeld, kleding, eten en medicijnen en geld inzamelen. Om zoveel mogelijk geld in te zamelen bedachten ze een rommelmarkt op school. Samen hebben de jongens de actie bedacht en ervoor gezorgd dat ze voldoende dozen op school hadden om alle spullen in te zamelen. Hiervoor hebben ze contact gezocht met de supermarkt vlakbij school. Naast dat ze voor het goede doel bezig zijn geweest en dat het  fijn voelt om andere mensen te helpen, sluit de actie ook perfect aan bij de lessen burgerschapsvorming en het werken met IPC op de Tille.  

Op woensdag 16 maart ging de actie van start, toen alle kinderen van De Tille op het plein  meezongen met het landelijke lied voor Oekraïne. Dit was het startpunt van de actieweken, met als  afsluiting de rommelmarkt op woensdagmiddag 6 april. De kinderen die dat wilden mochten in hun  lokaal spullen verkopen, waarbij de opbrengst naar giro 555 gaat. Tijdens deze middag werd er druk  gehandeld en waren behalve kinderen, ook ouders en grootouders in school om spullen te kopen, of  gezellig in de patio van De Tille koffie of thee te drinken met elkaar. Dit werd verkocht door de  oudervereniging van school. Een zeer geslaagde middag die uiteindelijk €653,25 Heeft opgebracht.  

Donderdagochtend hebben de moeders van Xem en Daniël en een vader, Tjalle de Vries, alle  ingezamelde spullen naar een centraal punt gebracht waar ze gisteren alles in een bus hebben  geladen. Tjalle de Vries rijdt met twee vrienden dit weekend richting Oekraïne om de spullen op de  goede plek te brengen en om vluchtelingen mee terug te nemen naar Nederland. 

Xem en Daniël zijn erg blij en tevreden met de door hun bedachte en opgezette actie voor het goede  doel. 

Beheer oevers langs Friese vaarwegen
Subsidieregelingen oeverbeheer geopend Financieel 20 uur geleden
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Kazemattenmuseum Algemeen 2 mei, 08:00
Afbeelding
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Friesland Natuur 1 mei, 18:00
Afbeelding
DODENHERDENKING KORNWERDERZAND KAZEMATTENMUSEUM Algemeen 1 mei, 08:00
Rijden onder invloed van cannabis gebeurt het vaakst bij mensen die al stevig blowen.
Veel cannabisgebruikers rijden onder invloed Gezondheid 30 apr, 18:00
Afbeelding
Uniek historisch dambord werpt nieuw licht op herkomst Fries damspel Cultuur 30 apr, 12:00
Op je laptop kun je goed research doen naar de oorlog in jouw buurt.
Op zoek naar de oorlog van Drachten Historie 30 apr, 08:00
Ouderen hebben bepaalde kwaliteiten waardoor ze zich vaak wel redden in het verkeer.
Help, mijn vader is niet meer veilig in het verkeer! Gezondheid 29 apr, 18:00