Bestuurder Greetje overhandigt een bedankkaart en een attentie aan Detmer, directeur van OBS de Tille
Bestuurder Greetje overhandigt een bedankkaart en een attentie aan Detmer, directeur van OBS de Tille Foto: Rens Dijkstra

Scholenorganisatie Adenium staat stil bij twee coronajaren en bedankt haar medewerkers

Educatie

DRACHTEN - Ruim twee jaar geleden brak het coronavirus uit in Nederland. Ons land ging op slot en ook de basisscholen van Adenium moesten hun deuren sluiten. Nu, twee jaar later, kunnen we corona hopelijk achter ons laten en pakken de basisscholen de draad weer op. Om de leerkrachten te bedanken voor hun inzet en flexibiliteit gaat het bestuur van Adenium deze week langs bij de basisscholen, met een bedankkaart en een attentie. 

Het is zonnig lenteweer als we langskomen bij OBS de Tille in Drachten. Op het schoolplein hebben alle groepen zich verzameld. De kinderen zingen, samen met de leerkrachten, de vertaling van ‘We Are The World’ voor Oekraïne. Ouders hebben zich om het podium heen verzameld, klappen trots mee in het refrein en nemen het optreden op voor het thuisfront. Het klinkt allemaal als een doodnormale dag voor de basisschool, maar vandaag is de eerste keer dat het weer kan: met de hele school iets ondernemen en dit laten zien aan de ouders. Schoolleider Detmer Postma is maar wat trots: “De kinderen kwamen zelf met het idee om wat te doen voor Oekraïne en om dit op deze manier af te trappen, met z’n allen, is heel bijzonder omdat dat zo lang niet kon.”

Een dankwoord

Het bestuur van Adenium heeft de afgelopen twee jaar met veel bewondering naar haar medewerkers gekeken. Daarom gaan ze de donderdag 24 maart langs al hun basisscholen om de medewerkers en vrijwilligers te bedanken: “Onze medewerkers hebben er alles aan gedaan om de kinderen te voorzien van continuïteit van onderwijs op school en thuis. Dat is gelukt en daar zijn we supertrots op. We vonden het meer dan terecht om ze even in het zonnetje te zetten.” 

Daarbij voegt de bestuurder van Adenium gelijk toe dat ze ook haar dank wil uitspreken naar de ouders: “Het was niet altijd makkelijk, maar ouders hebben zich  laten zien van hun beste kant. Ze dachten met ons mee en waren flexibel. Mede door de instelling van de ouders hebben we ons onderwijs kunnen doorzetten.”

Nieuwe ervaring

Het was wel even schakelen, vertelt Detmer Postma over de eerste weken nadat Nederland voor het eerst in lockdown ging: “Er was geen ervaring om basisschoolkinderen online te voorzien van onderwijs. Als team kom je dan bij elkaar en samen kijk je: wat kunnen we doen.” In de periode daarna kijken de basisscholen van Adenium steeds weer kritisch naar hun manier van lesgeven. Greetje: “Scholen hebben continu hun aanpak bijgesteld. Ze hadden onderling contact en versterkten elkaar, maar er werd ook heel goed gekeken naar hoe ze maatwerk konden aanbieden. Elke basisschool is immers anders.”

Inmiddels is online onderwijs routine geworden. Detmer, lachend: “Dit is misschien wel de snelste verandering geweest in het basisonderwijs. Samen met het ICT-team van Adenium gingen we razendsnel op zoek naar oplossingen. Dat lukt omdat we allemaal één doel voor ogen hebben; het beste onderwijs bieden aan onze kinderen.”

Volgens Greetje en Detmer lukte het OBS de Tille tijdens de scholensluiting om online onderwijs te geven van dezelfde kwaliteit als dat de kinderen op school zouden zitten. Dat wordt beaamt door de leerlingen, vertelt Detmer, die hierover met ze sprak tijdens de leerlingenraad: “Ze zeiden dat het eigenlijk net zo was, als dat ze in de klas zaten.” Detmer herkent dat. In september 2021 moest de school een week dicht omdat te veel klassen in quarantaine zaten: “Als ik door de school liep en ik hoorde de leerkrachten les geven in hun lokaal, dacht ik; het is dat de kinderen er niet zijn, want anders was het een doodnormale dag.”

De basisscholen van Adenium hebben veel moeite gedaan om kinderen, ook tijdens de coronacrisis, een zo’n normaal mogelijke schoolervaring te geven. Dingen zoals afscheid nemen van je basisschool in groep acht, horen daarbij.” Ook OBS de Tille ging op zoek naar manieren om dat soort dingen wel door te laten gaan. De musical van groep 8 was bijvoorbeeld in de patio voor 50 gasten op afstand. Er was een livestream voor ouders en familieleden die er niet bij konden zijn. Detmer: “Als leerkracht ga je op zoek naar lichtpuntjes, dat verdienen de kinderen.” Greetje is het daar mee eens: “Kinderen kijken naar ons, dus moeten we positief blijven en kijken naar wat er wél mogelijk is.”

Laten we met elkaar kijken naar wat wel mogelijk is.

Aandacht voor het groepsgevoel

Het enige wat zowel de kinderen en de leerkrachten ontzettend hebben gemist is de groep: “We misten dat groepsgevoel; dat je samen met elkaar een groep bent, dat je dingen meemaakt en dat je daar ook samen doorheen gaat. Elkaar in de ogen kijken, het geroezemoes in de klas, dat misten we.”

Volgens Greetje en Detmer is het belangrijk dat daar nu extra aandacht voor is. Greetje: “Na de zomervakantie spreken we op veel scholen over de ‘gouden weken’. Dat zijn weken waarin we veel aandacht hebben voor het groepsgevoel. Je zit weer op school, de klas is weer bij elkaar, hoe werkt dat ook alweer precies?” Na elke lockdown kregen de klassen weer te maken met die ‘gouden weken’.

Aandacht voor de sociale ontwikkeling van het kind, dat is erg belangrijk vinden ze bij Adenium. Niet voor niets is hun slogan: Kindcentra waar je leert te leren en het leven leert te leven. Detmer: “School is meer dan alleen een plek waar je leert lezen en rekenen. Sociale vaardigheden zijn net zo belangrijk.” Elke school geeft een andere invulling aan het leren van sociale skills. In OBS de Tille werken ze bijvoorbeeld met KiVa. Rots en Water gebruiken ze als extra aanvulling.

Rots en Water

Detmer is Rots en Water trainer en geeft training op basisscholen van Adenium die daar behoefte aan hebben. “Rots en Water is een fysiek emotionele training voor kinderen waarbij de nadruk ligt op het voelen en beleven van wat er gebeurt. Kinderen leren stevig in hun schoenen te staan (als een rots) maar soms ook juist rekening met een ander te houden en flexibel te zijn (als water).” Greetje en Detmer zijn het erover eens dat er, nu de coronacrisis tot zijn einde komt, extra aandacht moet zijn voor groepsvorming en sociale ontwikkeling. Greetje: “We zien in de klassen ook dat er echt behoefte aan is. Kinderen en leerkrachten gaan actief aan de slag met de handvatten die ze aangereikt krijgen.” 

Bedankt!

Adenium mag met recht trots zijn op haar basisscholen, die tijdens de coronacrisis hebben laten zien hoe veelzijdig en flexibel ze zijn. De bedankkaart en de attentie zijn dan ook zeker op zijn plaats!

Meer informatie over OBS de Tille? Ga naar www.obs-detille.nl

Ouderen hebben bepaalde kwaliteiten waardoor ze zich vaak wel redden in het verkeer.
Help, mijn vader is niet meer veilig in het verkeer! Gezondheid 3 uur geleden
Afbeelding
Lintjesregen 2024 Smallingerland Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Stevige dame Floor zoekt een nieuw baasje Verhalen uit de buurt 28 apr, 18:00
Zomer
Zomerpakkettenactie Present Smallingerland Algemeen 28 apr, 15:00
Afbeelding
In deze Friese gemeente staan de meeste energiezuinige huizen Duurzaamheid 28 apr, 12:00
Afbeelding
De wereld in boeken: ga op reis vanaf je bank Algemeen 28 apr, 08:00
Afbeelding
Column Ed van Dijk: Nieuwe expo vormen Column 27 apr, 15:00
Kunstwerk van Janny Zijlstra.
De kunstzinnige levensreis van Janny Zijlstra-Wijnalda Cultuur 27 apr, 12:00