Afbeelding
Foto: Alexander Kooistra (Adenium)

Smallingerland klaar voor Oekraïense kinderen

Educatie

DRACHTEN - De vluchtelingenstroom vanuit Oekraïne naar Nederland moet nog op gang komen, maar achter de schermen wordt al hard gewerkt om Oekraïense vrouwen en kinderen warm te ontvangen in Smallingerland. Eva Visser is directeur van OBS de Vlinderboom, de nieuwkomersschool van Drachten, en coördineert het onderwijs voor Oekraïense kinderen die in onze gemeente komen wonen: “School is niet alleen een plek waar je onderwijs krijgt, het biedt ook veiligheid en structuur.”

Op dit moment zijn er in Smallingerland nog niet zoveel Oekraïense vluchtelingen. De mensen die in onze gemeente verblijven worden opgevangen door particulieren. De centrale opvang van vluchtelingen moet nog op gang komen. Dat zijn de mensen die eerst worden ontvangen in de Blauw Withal in Heerenveen en daarna worden verdeeld onder de Friese gemeenten. Voor deze mensen hier arriveren, wil de gemeente al zoveel mogelijk hebben geregeld. Eva Visser coördineert de opvang van Oekraïense kinderen in het onderwijs. 

Structuur heel belangrijk

Als directeur van nieuwkomersschool OBS de Vlinderboom heeft Visser genoeg ervaring op het gebied van onderwijs voor gevluchte kinderen. OBS de Vlinderboom is een school voor kinderen van over de hele wereld, die nog niet goed genoeg de taal spreken om te kunnen instromen in het Nederlandse onderwijs. 

“Kinderen hebben recht op onderwijs,” vertelt Visser. “Bij ons leren ze de Nederlandse taal, krijgen ze rekenen en ontwikkelen ze zich op sociaal emotioneel niveau. Maar een school is ook op andere vlakken belangrijk. Het biedt structuur en daarmee ook veiligheid, dat hebben ze op dit moment het hardste nodig.”

Eerst even wennen

Daarom is het volgens Visser ook belangrijk dat Oekraïense kinderen gelijk de kans krijgen om in Nederland naar school te gaan, het liefst zo snel mogelijk. Visser: “Natuurlijk zullen sommige kinderen eerst even moeten wennen. Ze hebben veel meegemaakt, moesten opeens op de vlucht en hebben misschien wel heftige dingen gezien. Toch raden we aan om zo snel mogelijk weer over te gaan op de orde van de dag.” Oekraïense kinderen hebben, in tegenstelling tot gevluchte kinderen uit andere landen, tot een maand geleden nog onderwijs gevolgd: “De meeste kinderen hebben het niveau wat bij hun leeftijd past en ze zijn de structuur van een schooldag wel gewend.”

Normaal zouden de jonge nieuwkomers instromen in een reeds bestaande klas van OBS de Vlinderboom, maar dat is logistiek niet mogelijk: “Onze klassen zijn al aardig vol en we willen daar ook graag ruimte houden voor gevluchte kinderen uit andere landen. Bovendien weten we nog niet precies voor hoeveel kinderen we onderwijs moeten regelen. We willen niet dat we later alsnog een extra klaslokaal moeten inrichten. Daarom hebben we besloten om een extra klas te realiseren, specifiek voor kinderen die zijn gevlucht uit Oekraïne.” 

Ruimte voor 45 kinderen

Deze extra klas, waar ruimte is voor 15 kinderen, is niet in het gebouw van OBS de Vlinderboom, maar in die van de school daarnaast: “Het klaslokaal is compleet uitgerust en de leerlingen hebben het lokaal al helemaal versierd. Alles staat klaar om vanaf 11 april de Oekraïense kinderen te verwelkomen.” Naast deze klas zijn ze ook al druk bezig om nog een klas te realiseren voor nog eens vijftien kinderen: “Uiteindelijk hebben we in Smallingerland de ruimte om onderwijs te bieden aan in ieder geval 45 Oekraïense kinderen.”

Ouderen hebben bepaalde kwaliteiten waardoor ze zich vaak wel redden in het verkeer.
Help, mijn vader is niet meer veilig in het verkeer! Gezondheid 6 uur geleden
Afbeelding
Lintjesregen 2024 Smallingerland Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Stevige dame Floor zoekt een nieuw baasje Verhalen uit de buurt 28 apr, 18:00
Zomer
Zomerpakkettenactie Present Smallingerland Algemeen 28 apr, 15:00
Afbeelding
In deze Friese gemeente staan de meeste energiezuinige huizen Duurzaamheid 28 apr, 12:00
Afbeelding
De wereld in boeken: ga op reis vanaf je bank Algemeen 28 apr, 08:00
Afbeelding
Column Ed van Dijk: Nieuwe expo vormen Column 27 apr, 15:00
Kunstwerk van Janny Zijlstra.
De kunstzinnige levensreis van Janny Zijlstra-Wijnalda Cultuur 27 apr, 12:00