Afbeelding

Van schrijver tot Frysk: nieuwe activiteiten in Bibliotheek Drachten

Recreatie & Ontspanning

DRACHTEN – Eind december prijkte Bibliotheek Drachten bovenaan de ranglijst van best presterende bibliotheken in Nederland. Dat inspireert de organisatie om ook in 2024 leden en andere bezoekers passende activiteiten te bieden. De komende maanden kan jong en oud terecht in de bibliotheek voor onder meer spreekuren, lezingen en workshops.

Bibliotheek Drachten kijkt bij haar activiteitenaanbod naar de behoefte van inwoners. Voor mensen die advies en hulp kunnen gebruiken zijn er spreekuren op het gebied van onder andere digitale overheid, taal en energiegebruik. Nieuw is een juridisch spreekuur, waarvoor elke donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur kosteloos een afspraak kan worden ingepland. Mensen kunnen er terecht met vragen over bijvoorbeeld ontslag, uitkering of echtscheiding.

Schrijvers en samenlezen

Voor liefhebbers van literatuur nodigen Bibliotheek Drachten en Stichting Literaire Activiteiten Smallingerland (vaak in samenwerking met boekhandel Van der Velde) tweemaandelijks een schrijver uit. Op dinsdagavond 23 januari is dit David Pefko. Sacha Bronwasser, bekend van haar roman ‘Luister’, is donderdag 29 februari te gast. In samenwerking met Leeuwarden City of Literature vindt vanaf zondag 11 februari tweewekelijks ‘Mei-inoar lêze’ plaats. Je leest hierbij samen teksten, waarbij dankzij een leesbegeleider gesprekken ontstaan.

Creatief en innovatief

Regelmatig zijn er workshops in de bibliotheek. In het kader van de Poëzieweek kan jong en oud een eigen DaDa-gedicht maken op zondagmiddag 28 januari vanaf 14.00 uur. Deelname aan deze DaDaDichtPot is gratis. Wie nieuwsgierig is naar nieuwe technieken zoals 3D-printen en lasersnijden kan ook in het nieuwe jaar terecht in het MakerLab. Elke woensdagmiddag is het tussen 15.00 en 17.00 uur speciaal open voor kinderen (8+).

Cursussen Frysk en Word

Nieuw in het cursusaanbod van de bibliotheek is de Afûk-cursus ‘Frysk skriuwen’, die maandagavond 29 januari van start gaat. Wie al Fries spreekt en verstaat krijgt in elf lessen de basis van het schrijven onder de knie. Op donderdagmiddag 1 februari start de nieuwe cursus ‘Word voor beginners’. Een kosteloze cursus van vijf lessen.

Jeugdaanbod

Tijdens de Nationale Voorleesdagen is er voor de allerkleinsten op zaterdagmiddag 3 februari de voorstelling ‘Fleur en Floor en de kist met magische verhalen’. Het 25-jarige bestaan van de boeken van Vos en Haas vormen de aanleiding voor een speurtocht in de bibliotheek. Deze kan tijdens de voorjaarsvakantie worden gedaan.

Het complete activiteitenoverzicht staat op bibliotheekdrachten.nl. Hier kunnen ook kaarten worden gekocht, plaatsen gereserveerd en afspraken ingepland.

Afbeelding
Beetje noorderlicht voor ONT na winst op Opende Sport 4 uur geleden
Vanaf mei gaat Oink! verder onder de vlag van Kinderwoud.
Oink! peuteropvang wordt onderdeel van Kinderwoud Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
SC Cambuur neemt in stijl afscheid van het Cambuurplein Sport 6 uur geleden
Nordic Walking is een ontzettend goede sport voor mensen met de ziekte van Parkinson.
Stichting Parkinson in Beweging stopt Sport 12 mei, 12:00
Afbeelding
'KV Drachten is een vereniging voor iedereen' Sport 12 mei, 10:00
Afbeelding
De kracht van bewustwording Gezondheid 11 mei, 12:00
Marjolein en haar dochter Cheyenne.
'Blijf niet wachten, je moet nu doen watbelangrijk voor je is, je leeft nu!' Persoonlijke verhalen 11 mei, 10:00
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Demonstreren een recht? Column 10 mei, 18:00