Afbeelding

Ontdek de verborgen geschiedenis van het Friese slavernijverleden in Bibliotheek Drachten

Educatie

DRACHTEN - Dit jaar markeert het 150-jarig jubileum van de afschaffing van de slavernij in de voormalige koloniën. Het Nederlandse slavernijverleden is een zowel pijnlijk als cruciaal aspect van onze geschiedenis dat tot voor kort onderbelicht bleef, maar de laatste jaren steeds meer aandacht krijgt. Over de rol van de Friezen bij de slavenhandel wordt weinig verteld, maar maakt wel degelijk deel uit van onze koloniale geschiedenis. Historica Barbara Henkes schreef het boek ‘Sporen van het slavernijverleden in Friesland’ en vertelt hierover op 22 november in Bibliotheek Drachten. 

Het Friese koloniale verleden 

De rol van de Friezen bij de slavenhandel in de koloniën en handelsposten langs de Afrikaanse en Zuidoost-Aziatische kusten liep sterk uiteen. Van Friese plantage- en slaveneigenaren tot winkeliers zoals Egbert Douwes, die in 1753 met zijn handel de grondslag legde voor het bedrijf Douwe Egberts. Ook predikanten in de koloniën die zich bekommerden om Nederlandse planters en bestuurders, en de hervormde dominee H.C. Voorhoeve, die vanuit Harlingen streed voor de afschaffing van de slavernij, maken deel uit van dit verhaal.

Schaduwkant van de Gouden eeuw

Barbara Henkes is historica en richt zich met haar onderzoek op allerlei vormen van sociale en politieke in- en uitsluiting in de moderne geschiedenis. In haar zoektocht naar informatie over de Friezen die actief waren op het gebied van slavernij vond ze bijzondere verhalen. Geen vrolijke geschiedenis om aan herinnerd te worden. De Gouden Eeuw wordt liever als iets positiefs herinnerd, terwijl de schaduwzijde er ook was. Barbara neemt je via een virtuele wandeling mee door haar boek ‘Sporen van het slavernijverleden in Friesland’. Tickets zijn verkrijgbaar via bibliotheekdrachten.nl.

Afbeelding
Naar het mbo? Kijk het webinar 'Studiefinanciering: hoe werkt het?' Educatie 7 uur geleden
Afbeelding
Nieuw Ontwikkelperspectief voor de Lelylijn: Op Weg naar 2050 Politiek 18 mei, 15:00
Afbeelding
Voorstelling Romijn Conen bij Revalidatie Friesland Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Boeren overhandigen eerste spandoek aan de provincie Fryslân Agrarisch nieuws 18 mei, 08:00
Afbeelding
De leukste activiteiten tijdens Pinksteren in Friesland Recreatie & Ontspanning 17 mei, 20:00
Afbeelding
Maatschappelijke gift maakt Musical De Tocht toegankelijk voor 2000 kinderen Cultuur 17 mei, 18:00
Robin van Persie in actie tegen sc Heerenveen (2018).
Robin van Persie wordt de nieuwe hoofdtrainer van SC Heerenveen Sport 17 mei, 16:43
Afbeelding
Start kaartverkoop nieuw theaterseizoen De Lawei op 25 mei Cultuur 17 mei, 15:00