Afbeelding
Foto: Fokke Alma

Het feest van Epifanie met Choral Voices in Grote Kerk Drachten

Cultuur

DRACHTEN - Het koor Choral Voices uit Groningen verzorgt op zondag 28 januari een Festival of lessons and carols for Epiphany in de Grote Kerk van Drachten. Een viering uit de Anglicaanse traditie met lezingen, liederen en gebeden om het feest van Epifanie te vieren: de verschijning van Gods heerlijkheid in de wereld. Het begint om 16.00 uur, een entreekaartje kost 15 euro aan de deur of 12,50 euro in de voorverkoop via 4klaas8@gmail.com.

Epiphany (Epifanie) komt van het griekse woord ‘epifaneia’, dat zoiets betekent als ‘plotseling verschijnen’ en vooral werd gebruikt voor de plotselinge manifestatie van een godheid. In de kerk gaat het hoogfeest van Epifanie dan ook over hoe God in de wereld verschijnt in Christus. De verhalen die erbij horen hebben hetzelfde element van verrassing of zelfs schok dat hoort bij de griekse term ‘epifaneia’. Het zijn de momenten waarbij voor het eerst, als in een soort flits van inzicht, blijkt dat het met Kerst geboren kind niet zomaar een kind is: het bezoek van de drie koningen, de doop in de Jordaan en Jezus’ eerste wonder op de bruiloft in Kana.

Choral Voices zingt ‘Cathedral Music’: muziek die in grote kerken en kathedralen het best tot zijn recht komt. Leden en dirigent Daniel Rouwkema voelen zich thuis bij en geïnspireerd door de Engelse koortraditie. In Groningen verzorgt het koor iedere derde zondag van de maand een Choral Evensong in de Nieuwe. Het koor treedt ook vaak op in Evensongs elders in het land.

Dirigent Daniel Rouwkema (1974) is geschoold in Engeland als zanger en dirigent van kathedrale koren. Als componist schrijft en arrangeert hij toegankelijke melodieën en zettingen, gebaseerd op liturgische teksten en geliefde hymnen uit de Anglicaanse traditie.

Organist bij de viering is Mannes Hofsink (1981), onder meer cantor-organist van de Nieuwe Kerk in Groningen, stadsbeiaardier van Meppel, dirigent van koorvereniging Wijker Kunst en het Meppeler Mannenkoor. Hij studeerde orgel en kerkmuziek, koordirectie en beiaard en nam een cd op getiteld Concertare.

Moederdag
Dit zijn de beste Moederdag tips Algemeen 1 minuut geleden
Het Wonder van het Elfenbankje (kerstmusical 2023)
De Lawei op zoek naar amateurtalent, audities kerstmusical zijn geopend! Cultuur 1 minuut geleden
Afbeelding
Smallingerland werkt aan duurzame, veilige en toegankelijke mobiliteit Politiek 3 uur geleden
Afbeelding
Mr. Film, René Mioch in de Bios Drachten Evenement 5 uur geleden
Afbeelding
Kijktip - FryslânDOK: Sterrennacht, over de waarde van de sterrenhemel Cultuur 21 uur geleden
HT Roeirace
Kijktip: De HT Roeirace live te volgen bij Omrop Fryslân Sport 23 uur geleden
De spelers van SC Cambuur balen.
SC Cambuur verliest van Roda en maakt zich op voor bijzondere wedstrijd Sport 6 mei, 10:54
Hier is Jorrit de Graaf zijn plaaggeest Jan Eisma wél de baas.
Discutabele strafschop en geen plan B nekt ONT Sport 6 mei, 10:00