Leo Bormans (links) en Qadir Nadery (rechts)
Leo Bormans (links) en Qadir Nadery (rechts)

Heel Nederland Leest in Bibliotheek Drachten

Cultuur

DRACHTEN - November is de maand dat Heel Nederland Leest. Sonny Boy van Annejet van der Zijl staat dit jaar centraal. Dit boek is gratis af te halen in Bibliotheek Drachten en rondom Heel Nederland Leest vinden verschillende activiteiten plaats. Dido Michielsen vertelt over haar persoonlijke boek ‘Engel en kinnari’. Qadir Nadery en schrijver Leo Bormans nemen je mee in Qadir’s geschiedenis als vluchteling voor de Taliban. Wat voor rol spelen de knikkers in het boek ‘De knikkers van Qadir’ en hoe was het voor hem om te vluchten uit Afghanistan? Ook vindt de populaire pubquiz weer plaats en draait de film Sonny Boy in De Lawei.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt gelijk iets om over te praten. Daarom leest heel Nederland dit jaar Sonny Boy van Annejet van der Zijl. Het verhaal begint bij de Surinaamse Waldemar. Hij verhuist naar Nederland en komt te wonen bij de Haagse Rika, met een buitenechtelijke zwangerschap als gevolg. Ondanks armoede en discriminatie slaagt het stel er in een gelukkig en voorspoedig bestaan op te bouwen met hun zoontje Waldy, alias Sonny Boy. Dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit en besluiten ze Joden in huis te nemen - met alle consequenties van dien. Deze klassieker is vanaf 1 november gratis af te halen bij Bibliotheek Drachten, zolang de voorraad strekt.

Engel en kinnari – Dido Michielsen

Schrijfster Dido Michielsen vertelt op donderdag 9 november over het vervolg op haar succesvolle debuutroman ‘Lichter dan ik’. ‘Engel en kinnari’ neemt je mee in de geschiedenis van Louisa Ponder: een Indo-Europese vrouw in Nederlands-Indië op zoek naar haar identiteit. In deze raciaal verdeelde samenleving was dit allesbehalve eenvoudig. Met het boek geeft Michielsen een inkijkje in de Nederlands-Indische samenleving en geeft zij haar inheemse en Indische voormoeders een stem. Deze lezing wordt georganiseerd in samenwerking met de Stichting Literaire Activiteiten Smallingerland. 


Bijschrift - Dido Michielsen vertelt over ‘Engel en kinnari’ (Hardold Pereira)

De knikkers van Qadir

Op zondag 12 november vertellen Qadir Nadery en Leo Bormans je over Qadirs boek: ‘De knikkers van Qadir’. De jonge Qadir groeit op in een klein dorp in Afghanistan. Zijn enige bezit? Acht knikkers. Deze knikkers blijken een rode draad in zijn leven. Qadir zet zich als volwassene in om de internationale troepen te helpen die zijn land komen bevrijden. Maar dan komt de taliban achter zijn werk en moet hij vluchten. Het enige dat hij meeneemt: de knikkers uit zijn jeugd. Leo Bormans luisterde naar Qadirs verhaal en zo kwam ‘De knikkers van Qadir’ tot stand. Ga samen met hen in gesprek over dit ongelooflijke verhaal over de strijd van een vluchteling om erkend te worden.

Pubquiz

Fans van de pubquiz kunnen op vrijdag 24 november met hun team terecht in Doppio Espresso Drachten. Er wordt weer gestreden om de felbegeerde BiebBOEKaal en andere leuke prijzen. Het thema Heel Nederland Leest komt aan bod en verschillende andere onderwerpen. Welk team weet alles van aardrijkskunde, het nieuws, popcultuur en geschiedenis?

Film versus boek

Het boek Sonny Boy van Annejet van der Zijl is in 2011 verfilmd: een groot succes. Ter ere van Heel Nederland Leest organiseren Bibliotheek Drachten en het filmhuis van Schouwburg De Lawei samen de nabespreking: film versus boek. Bekijk op 2 november de film in De Lawei en ga na afloop in gesprek met Conrad Berghoef, Nederlands leraar en bekend van Leraar op de Fiets. Wijken film en boek erg van elkaar af? Waar liggen de overeenkomsten? Welke cinematische keuzes zijn gemaakt voor dramatisch effect? Lees voor de film het boek en praat mee.

Reserveer je kaarten via bibliotheekdrachten.nl, aan de balie of bel naar 0512 512 680.

Afbeelding
Naar het mbo? Kijk het webinar 'Studiefinanciering: hoe werkt het?' Educatie 1 uur geleden
Afbeelding
Nieuw Ontwikkelperspectief voor de Lelylijn: Op Weg naar 2050 Politiek 18 mei, 15:00
Afbeelding
Voorstelling Romijn Conen bij Revalidatie Friesland Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Boeren overhandigen eerste spandoek aan de provincie Fryslân Agrarisch nieuws 18 mei, 08:00
Afbeelding
De leukste activiteiten tijdens Pinksteren in Friesland Recreatie & Ontspanning 17 mei, 20:00
Afbeelding
Maatschappelijke gift maakt Musical De Tocht toegankelijk voor 2000 kinderen Cultuur 17 mei, 18:00
Robin van Persie in actie tegen sc Heerenveen (2018).
Robin van Persie wordt de nieuwe hoofdtrainer van SC Heerenveen Sport 17 mei, 16:43
Afbeelding
Start kaartverkoop nieuw theaterseizoen De Lawei op 25 mei Cultuur 17 mei, 15:00