Een voor- en na foto van Lily van de Sande uit Drachten.
Een voor- en na foto van Lily van de Sande uit Drachten. Foto: eigen foto

Lily van de Sande uit Drachten heeft een borstlift gekregen

Persoonlijke verhalen

DRACHTEN - Na een afvalproces van maar liefst vijftig kilo, kan de 18-jarige Lily van de Sande uit Drachten eindelijk weer genieten van haar grote passie: dansen. Een loodzware reis die veel energie, kracht en doorzettingsvermogen heeft gevraagd. Nu heeft Lily -na een succesvolle inzameling via GoFundMe- een borstlift gekregen en zit zij letterlijk en figuurlijk een stuk beter in haar vel. “Het is heel mooi geworden en ze hebben heel erg hun best gedaan.” Ze vertelt over haar bijzondere reis. 

Lily geniet van een onbezorgde jeugd en ondanks dat ze wat voller is dan haar klasgenootjes, zit het gewicht Lily niet in de weg. “Kijk, als je het vergelijkt met een heel dun kindje, dan was ik inderdaad wel wat voller. Maar het zat mij niet in de weg. Totdat ik een jaar of twaalf was, toen begon ik steeds meer te groeien. Je zag gewoon dat ik steeds groter en ongezonder werd. Ik moest toen ook stoppen met dansen, wat ik al vanaf mijn vijfde deed. Ik was daar erg goed in en had er superveel plezier in, want ik zat zelfs bij het selectieteam. Op een gegeven moment merkte ik van: ik trek het niet meer. Ik kwam minder makkelijk omhoog en het lukte me gewoon niet meer.” 

Een enorme teleurstelling

Dat was natuurlijk een enorme teleurstelling voor Lily, die zo van het dansen kon genieten. Haar leven kabbelt voort, tot haar zestiende. Dan komt er een omslagpunt in het leven van Lily. “Toen woog ik echt heel erg veel. Op mijn allerzwaarst woog ik zelfs rond de 110 KG. Dat vind ik echt beschamend om te vertellen. Ik had dat op het moment zelf ook niet eens zozeer door. Tuurlijk wist ik wel dat ik voller was dan iedereen, maar ik werd nooit gepest gelukkig. Toch was dat wel het moment dat ik dacht van: ik ben er klaar mee met hoe ik er uit zie, ik wil gewoon leuke kleding aandoen, een spijkerbroek aan kunnen, een leuk shirtje zonder dat alles in de weg zit. Ik werd gewoon bijna misselijk als ik naar mezelf keek. Dat is mentaal en fysiek echt niet goed voor je.” 

Bewustwording

Ze besluit haar vader om advies te vragen en gericht bezig te gaan met afvallen. “Mijn vader is ook een sportman, dus die heeft er wel verstand van. Ik begon eerst gewoon met geen frisdrank meer te drinken, maar meer water drinken. Ook begon ik minder te eten. En niet dat je helemaal niet meer eet op een dag, want dat is echt een hele ongezonde manier om af te vallen, maar ik werd er gewoon bewust van. Wat ik eet, hoeveel ik eet en de bewustwording van: wanneer heb je nou echt honger of niet. Daarvoor ging ik gewoon naar de winkel met mijn vrienden, een frikandelbroodje halen en dergelijke. Wel lekker natuurlijk, maar heel gezond is het niet. Op een gegeven moment ben ik ook vegetariër geworden. Ook dat heeft me enorm geholpen, al deed ik dat meer om het dierenwelzijn en milieu. Zo ben ik in anderhalf jaar rond de vijftig kilo afgevallen”, vertelt ze trots. 

Dankbaar en trots 

En na de operatie voelt Lily zich nu fantastisch. “Ik voel me mentaal en fysiek zo’n stuk beter. De meeste mensen die ook vol zijn, of vol zijn geweest -waar overigens absoluut niets mis mee is, behalve als het jezelf in de weg zit en het niet gezond meer is- weten ook wel dat het niet fijn is om jezelf zo te voelen. Je kunt niet rennen, van de trap aflopen en je hebt last van je gewrichten. Nu kan ik weer rennen, dansen en zelfs een radslag. Ik voel me zo’n stuk fijner in mijn lichaam. Ik had nooit gedacht dat ik zoveel geld zou inzamelen. Mensen die mijn verhaal lezen en daardoor geïnspireerd raken. Ik heb er echt geen woorden voor en ik krijg er gewoon kippenvel van. Dan ben je echt verwonderd over hoe mooi de mensheid kan zijn. Ik zou deze mensen zo graag ooit nog iets teruggeven, zo dankbaar ben ik”, vertelt Lily dankbaar.

film Vanmiddag Zal Het Regenen, met Joke Tjalsma als Bes.
Fabuch, het eerste professionele film- & theaterproductiehuis met volledige dagbesteding Cultuur 3 mei, 12:00
Beheer oevers langs Friese vaarwegen
Subsidieregelingen oeverbeheer geopend Financieel 2 mei, 15:00
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Kazemattenmuseum Algemeen 2 mei, 08:00
Afbeelding
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Friesland Natuur 1 mei, 18:00
Afbeelding
DODENHERDENKING KORNWERDERZAND KAZEMATTENMUSEUM Algemeen 1 mei, 08:00
Rijden onder invloed van cannabis gebeurt het vaakst bij mensen die al stevig blowen.
Veel cannabisgebruikers rijden onder invloed Gezondheid 30 apr, 18:00
Afbeelding
Uniek historisch dambord werpt nieuw licht op herkomst Fries damspel Cultuur 30 apr, 12:00
Op je laptop kun je goed research doen naar de oorlog in jouw buurt.
Op zoek naar de oorlog van Drachten Historie 30 apr, 08:00