De Bouwploeg van vv Drachten.
De Bouwploeg van vv Drachten. Foto: Rob Dijkstra

‘Bouwploeg’ vormt letterlijk en figuurlijk de fundering: “vv Drachten voelt als een grote familie”

Sport 100 jaar vv Drachten

DRACHTEN - Je hebt bij een voetbalclub van die mensen die iedereen kennen en altijd aanwezig zijn. Dat geldt voor de onderhoudsploeg van vv Drachten. Al jaren staan zij traditiegetrouw iedere woensdag klaar voor de club. Door weer en wind knappen zij Sportpark De Peppel op en zorgen ze ervoor dat er in het weekend optimaal genoten kan worden van een pot voetbal, zowel binnen- als buiten de lijnen. RondOm Vandaag spreekt met hen over clubliefde en de diverse werkzaamheden die zij verrichten. 

Wanneer we aankomen op het Sportpark De Peppel, zijn de heren alweer hard aan het werk. Onder aanvoering van Geert Lingsma, één van de oudste leden (die vanwege al zijn verdiensten voor de club, zelfs een eigen plein naar hem vernoemd heeft gekregen), maken de heren het sportpark weer speelklaar. De ‘bouwploeg’ bestaat uit een tiental gepensioneerden: Geert Lingsma, Henk de Vries, Doeke van der Heide, Jaap Lycklema, Piet Sikkema, Jaap Kooistra, Jaap Zantema, Elle Tuinstra, Wiebe Plinter en Jan Jaap Kooistra. Allen hebben zij één ding gemeen: een onvoorwaardelijke clubliefde voor vv Drachten. Zij hebben ofwel een verleden als voetballer bij de club, ofwel een andere functie bekleed. 

De club zit in het hart

“En nu moeten wij het als ouwe lui hier ook nog opknappen”, lacht Geert met een knipoog. De bouwploeg lacht hardop met hem mee onder het genot van een bakje koffie. Het is veelzeggend dat de heren na hun pensioen nog altijd op de club te vinden zijn. De club zit in het hart. “Het is voor ons ook gewoon een mooie besteding van de dag. We kunnen iets voor de club betekenen en het er daarnaast even gezellig over hebben”, lichten de mannen toe.

“We kunnen iets voor de club betekenen en het er daarnaast even gezellig over hebben.”

Verschillende werkzaamheden

Wat de dag brengt, is afhankelijk van de situatie. Dat varieert van het opruimen van het sportpark, tot het sproeien van het veld. “We kijken iedere week gewoon naar hoe het sportpark erbij ligt, dus dat kan van alles zijn. Heggen snoeien, verven, verbouwen, velden sproeien, opruimen, sponsorborden schoonmaken, je kunt het zo gek niet verzinnen”, vertellen de heren. 

Niet vanzelfsprekend

En dat verdient respect, een team van oudgedienden die iedere week vrijwillig klaarstaat voor hun club. Het is tegenwoordig niet zo vanzelfsprekend meer. Kijk alleen al naar hoeveel moeite vele amateurclubs hebben met het vinden van voldoende vrijwilligers. “Je ziet het helaas overal gebeuren. Kijk alleen al naar het aantal toeschouwers bij de voetbalwedstrijden van tegenwoordig. Vroeger stonden hier soms wel 1500 man langs de lijn. Je ziet gewoon dat de jeugd anders betrokken is tegenwoordig, dat is wel jammer.” 

Een grote pluim

De bouwploeg is iedere woensdagmiddag aanwezig om het sportpark weer spic en span te maken, waarvoor de club hen ontzettend dankbaar is. Een grote pluim voor deze heren.

De Bouwploeg van VV Drachten aan het werk.
De Bouwploeg van VV Drachten aan het werk.
!
Afbeelding
Friezin Janke Reitsma raakt met debuut ‘Niets ontgaat ons’ Cultuur 21 uur geleden
Afbeelding
“Het is en blijft je kind” Samenleving 21 uur geleden
Afbeelding
Deze Friese gemeente heeft de hoogste energiequote Duurzaamheid 27 nov, 08:00
Afbeelding
Onderzoek: 37,9% meer cybercrime-misdrijven in Friesland Samenleving 26 nov, 12:00
Afbeelding
Column Désirée Van Dijk-Attema: Nummer 7 Column 26 nov, 08:00
Afbeelding
Ondersteun deze winter jouw gezondheid Gezondheid 25 nov, 18:00
Afbeelding
“We zijn enorm trots op wat we bereikt hebben” Samenleving 25 nov, 15:00
Afbeelding
Als sterven dichtbij komt.. Gezondheid 25 nov, 12:00