Chantal Boxum van Het Friethuys Drachten.
Chantal Boxum van Het Friethuys Drachten. Foto: Maurice Hamming

Drachtster horecaondernemers bezorgd om bezorging:

Algemeen

DRACHTEN - Drachtster horecaondernemers maken zich ernstig zorgen over de tariefverhoging van het bestelplatform Thuisbezorgd.nl. Vooral bij de kleinere ondernemers, die afhankelijk zijn van bezorging, zijn er kopzorgen. Chantal Boxum van Het Friethuys in Drachten roept mensen op om vooral via de officiële website van de ondernemers zelf te bestellen. RondOm Drachten spreekt met haar over deze kwestie.

“Wij mogen met Het Friethuys niet klagen, omdat we ook nog een restaurantfunctie hebben, maar ik merk dat heel veel collega ondernemers zorgen hebben over de tarieven voor bezorging. Ook voor de tariefverhoging al. Met name de kleinere ketens die volledig afhankelijk zijn van bezorgen, hebben moeite om het hoofd boven water te houden”, begint Chantal haar verhaal. “Het voelt gewoon wrang, zeker als je bedenkt dat de eigenaar van Thuisbezorgd skireisjes van 15 miljoen euro organiseert voor het personeel. Wij dragen ongeveer zo’n 15 procent af aan commissie. Soms vraag je je dan wel eens af voor wie je werkt, voor Thuisbezorgd, of voor onszelf”, baalt Chantal hardop. 

“Zeker als je bedenkt dat de eigenaar van Thuisbezorgd skireisjes van 15 miljoen euro organiseert voor het personeel.”

De commissie is te hoog

Chantal ziet ook heus de positieve kant van bezorging, want zo hield onder andere Het Friethuys in coronatijd ook het hoofd boven water. Toch gaat het Chantal om het principe. “De commissie is gewoon te hoog en staat niet in verhouding. Daarom wil ik mensen oproepen om zoveel mogelijk via de ondernemers hun eigen site te bestellen. Wat ik ook erg vind, is dat er nu sites gebouwd worden die lijken op de officiële site, maar dan bestel je toch weer indirect via Thuisbezorgd. Dat soort dingen gaan mij echt veel te ver. Zo heb ik mensen gehad die in de opmerkingen plaatsen: graag een aardbei milkshake erbij (want die krijg je gratis bij het bestellen via de officiële site van Het Friethuys), maar die bestelden dan toch per ongeluk via Thuisbezorgd. Dat vind ik gewoon echt heel ver gaan.”

Moeilijk te doorbreken

Haar zorgen worden gedeeld. Zo is ze bij twaalf andere horecaondernemers in Drachten langs geweest, die ook een bezorgservice hebben. “We delen allemaal dezelfde zorgen, maar het is moeilijk om te doorbreken. We hebben wel eens nagedacht om met zijn allen tegelijk van het platform af te stappen, maar dat is voor de ondernemers die volledig afhankelijk zijn van bezorging toch een moeilijke stap. Het enige wat we daarom kunnen doen, is mensen bewust maken van waar ze precies bestellen en wat er met het geld gebeurt. Gelukkig zien we steeds meer een beweging ontstaan waarbij mensen dat besef wel hebben.”

Verder benadrukt Chantal dat ze niet alleen vanuit haar zelf spreekt, maar het vooral wil opnemen voor collega ondernemers die het moeilijk hebben. “Het moet gewoon wel betaalbaar blijven. Het gaat mij echt om het principe. Zo blijft er niets over en is het gewoon niet leuk meer.”

Afbeelding
Tenzij er nog kou komt mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 11 uur geleden
Afbeelding
Nij Smellinge en ZuidOostZorg experimenteren met muziek op IC Zorg & Welzijn 14 uur geleden
De Nederlandse vlag, die op 4 mei in het hele land halfstok hangt.
4 mei dodenherdenking in Drachten Verhalen uit de buurt 17 uur geleden
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 19 uur geleden
Afbeelding
Sloepvaren bij de Alde Feanen Recreatie & Ontspanning 21 uur geleden
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 24 apr, 18:00
Beeld ter illustratie
Meer natuur in polder Siderius bij Earnewâld Natuur 24 apr, 15:00
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 24 apr, 12:00