Ellen van Verloskundigenpraktijk De Nieuwkomer.
Ellen van Verloskundigenpraktijk De Nieuwkomer. Foto: Elsje Zwaagstra Photography

9 september was de Dag van de Geboorte

Gezondheid

DRACHTEN - 9 september was het de Dag van de Geboorte. Op deze dag, in het leven geroepen door de organisatie StrongBabies, staan we even stil bij het feit dat er in Nederland heel veel baby’s gezond ter wereld komen, maar dat het niet altijd goed gaat. Hierover spreekt RondOm Drachten met Ellen Nijmeijers, verloskundige bij Verloskundigenpraktijk De Nieuwkomer uit Drachten.

Ellen is al sinds 2017 verloskundige en werkt bij Verloskundigenpraktijk De Nieuwkomer. Nog steeds vindt ze haar beroep het allermooist: “Het is een afwisselende baan. Je ontmoet mensen in alle soorten en maten, elke dag is weer anders. Bovendien is het de ideale combinatie tussen zelfstandigheid en samenwerken met je team.” Het mooiste van haar beroep, blijft toch wel het ontmoeten van de baby’s: “Je trekt negen maanden lang op met een zwangere vrouw, haar partner en haar gezin. Dan bouw je een band met elkaar op. Prachtig om het dan af te sluiten met de geboorte van een gezond kindje.”

Toch is het niet alleen maar rozengeur en maneschijn als verloskundige. Er gaat ook weleens iets mis. Ellen: “Als verloskundige heb je voor het overgrote deel te maken met zwangerschappen die een laag risico hebben op complicaties. Zwangerschappen met meer risico komen over het algemeen bij de gynaecoloog terecht.” Daarom komt het ook maar zelden voor dat een bevalling zo mis gaat dat het kindje overlijdt. Door een goede samenwerking tussen verloskundige en gynaecoloog en het uitbreiden van diagnostische testen neemt de perinatale sterfte (het aantal overleden kinderen vóór, tijdens of in de eerste 28 dagen na de geboorte na een zwangerschapsduur van 22 weken of meer) in Nederland al jaren af. In 2020 was de perinatale sterfte 7,7 per 1.000 levend- en doodgeborenen (Bron: Perinatale Registratie Nederland). Hoewel het dus zelden voorkomt, heeft Ellen het wel eens meegemaakt. Ondanks haar ervaring blijft zo’n gebeurtenis moeilijk te verwerken: “In mijn eerste jaren als verloskundige vond ik het persoonlijk heel lastig om dat los te laten. Het doet pijn om het verdriet van de ouders mee te maken. Nu ik meer ervaren ben, heb ik een manier gevonden om ermee te dealen. We moeten accepteren dat dit ook de natuur is, hoe tragisch ook.”

De afgelopen jaren heeft de verloskundige een aantal nieuwe taken erbij gekregen. Zwangere vrouwen weten hen al steeds eerder te vinden en rond de zeven weken komen ze vaak al langs voor het eerste gesprek: “Vanaf de telefonische aanmelding zijn zwangeren welkom met hun vragen en zorgen. En we plannen de eerste echo zodra het hartje klopt. Voor ouders is dit een fijne ontwikkeling. Al vroeg hebben ze een vast aanspreekpunt waar ze terecht kunnen met al hun vragen.” De rol van de verloskundige is daarmee wel een beetje anders geworden. Bij een miskraam (het verlies van een vroege zwangerschap) zijn ze nu steeds vaker betrokken. Volgens Ellen maakt dat haar werk niet zwaarder, maar juist completer: “Zulke dingen horen ook bij dit vak. Een zwangerschap eindigt helaas niet altijd met een gezonde baby.” Verloskundigen worden al tijdens hun opleiding goed voorbereid, zodat ze ouders goed kunnen begeleiden, ook als het fout gaat, en bij De Nieuwkomer volgen ze ook regelmatig scholing om die deskundigheid uit te breiden: “Het is belangrijk voor de verwerking dat ouders op een laagdrempelige manier hun ei kwijt kunnen. De verloskundige is daarvoor de meest geschikte plek.”

Dit jaar viert Verloskundigenpraktijk De Nieuwkomer hun vijftienjarig jubileum. Tijdens een reünie krijgen Ellen en haar collega Wietske de kans om alle ouders en kinderen die ze hebben begeleid weer te ontmoeten: “We gaan er een mooi feest van maken.” Meer informatie over het jubileum vind je op hun online kanalen.

Afbeelding
Naar het mbo? Kijk het webinar 'Studiefinanciering: hoe werkt het?' Educatie 19 uur geleden
Afbeelding
Nieuw Ontwikkelperspectief voor de Lelylijn: Op Weg naar 2050 Politiek 18 mei, 15:00
Afbeelding
Voorstelling Romijn Conen bij Revalidatie Friesland Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Boeren overhandigen eerste spandoek aan de provincie Fryslân Agrarisch nieuws 18 mei, 08:00
Afbeelding
De leukste activiteiten tijdens Pinksteren in Friesland Recreatie & Ontspanning 17 mei, 20:00
Afbeelding
Maatschappelijke gift maakt Musical De Tocht toegankelijk voor 2000 kinderen Cultuur 17 mei, 18:00
Robin van Persie in actie tegen sc Heerenveen (2018).
Robin van Persie wordt de nieuwe hoofdtrainer van SC Heerenveen Sport 17 mei, 16:43
Afbeelding
Start kaartverkoop nieuw theaterseizoen De Lawei op 25 mei Cultuur 17 mei, 15:00