Ondernemers Jolke en Christine nemen de prijs en de bos bloemen in ontvangst
Ondernemers Jolke en Christine nemen de prijs en de bos bloemen in ontvangst Foto: Rob Dijkstra

Op bezoek bij Grootcafé M’n Zusje, uitgeroepen tot RondOm’s leukste terras van Drachten 2021

Bedrijf in beeld


DRACHTEN - Afgelopen zomer hebben de lezers van RondOm Drachten de kans gehad om hun favoriete terras in Drachten te belonen met de titel ‘RondOm’s leukste terras van Drachten 2021’. Elk terras kan genomineerd worden, maar uiteindelijk strijden drie terrassen om de eer; Molino, Sondrio da Luca en Grootcafé m’n Zusje. Na een grootse stemronde komt M’n Zusje als winnaar uit de bus! RondOm Drachten gaat op bezoek bij het grandcafé en spreekt met eigenaar Jolke Schuitmaker. 

Jolke Schuitmaker is een bekend gezicht in Drachten. Hij is al jaren eigenaar van Kafee 8 op de Kaden maar heeft ook altijd de droom gehad om een restaurant te starten: “Je wordt ook wat ouder hè? Dan wil je wat rustiger gaan leven. Niet meer tot diep in de nacht in een café. In de avond werken heb ik nooit erg gevonden, maar wat eerder naar huis, dat zag ik wel zitten.” Zijn droom komt echter niet gelijk uit: “Aanvankelijk zag ik de mogelijkheden van het pand naast Café Acht, maar de gemeente gaf ons geen vergunning. Daarom heb ik mijn plan even laten varen.” Pas een paar jaar later, in 2018, is de mogelijkheid daar. Het pand van Lippe Project aan de Oosterstraat 20A komt vrij. Samen met zijn vrouw neemt Jolke er een kijkje. Hij ziet de mogelijkheden van de locatie en op 12 augustus krijgen ze de sleutel. Ze gaan gelijk aan de slag: “We hebben bijna alles zelf gedaan, net als destijds bij het café. Die werkwijze vind ik persoonlijk erg fijn. Ik weet precies wat ik wil en door alles zelf te doen houdt je alles ook in handen. Dan blijf je beter bij je plan of wijk je er juist sneller van af.” Hij wijst naar de pilaren die met bakstenen zijn bekleed: “We wilden bijvoorbeeld eerst alle wanden op die manier afwerken, maar al snel zagen we dat het dan te druk werd. Daarom hebben we de wanden later bekleed met kurk. Dat geeft dezelfde sfeer maar het blijft toch wat rustiger.”

Dan laat hij trots de nieuwe klimaatkast zien waarin hij de wijnen bewaard: “Die heb ik zelf ontworpen. Ik wilde een kast die zowel functioneel is, als mooi past binnen het grootcafé. Ik ben met mijn eigen schetsen naar een professional gegaan en die heeft deze kast voor mij ontwikkeld. Ik ben er superblij mee.” De wijnkast is goed op zijn plaats in het restaurant, dat elke maand ook een wijnproeverij organiseert: “Dan presenteer ik een paar wijnen en serveer ik die met bijpassende gerechten. Soms zit daar een thema aan verbonden, zoals een bepaald land.” 

Eén grote familie

In Grootcafé m’n Zusje moeten gasten kunnen onthaasten, vindt Jolke. Het restaurant is ruim opgezet en huiselijk ingericht. Wat ook helpt, is dat het personeel vriendelijk is naar de gasten én naar elkaar. Soms lijkt het zelfs net één grote familie. Niet gek eigenlijk, want chef Johan van de Wal voelt als familie voor Jolke en ook zijn vrouw Christine werkt in M’n Zusje: “Ik heb altijd in de zorg gewerkt,” vertelt ze als ze even bij ons komt staan. “Daar veranderde op een gegeven moment veel. De cliënt stond niet meer centraal, dat vond ik niet prettig. Toen heb ik de stap genomen om met Jolke te gaan werken aan het restaurant.”

Het grootcafé gaat op 1 oktober 2018 open en in de eerste maand van 2021 doet Christine haar intrede in het restaurant. Ze zegt voorgoed haar baan op om te werken met haar man. Drie maanden later, op 15 maart, moet het restaurant sluiten wegens COVID-19. Een moeilijke tijd volgt: “Dat mag je best weten,” vertelt Jolke. “Maar we hebben het echt wel zwaar gehad. We hebben in die tijd bijna geen inkomsten gehad en dat moesten we opvangen met geld uit eigen zakken.” Ook emotioneel is het geen leuke tijd: “Je wilt gewoon doen waar je passie ligt; mensen een fijne avond bezorgen, zonder zorgen. Dat konden we een tijd lang niet.”

Keihard werken

Ook nu we corona langzamerhand onder controle krijgen, is het voor het team keihard werken: “Er zijn weinig mensen die in de horeca willen werken, dus veel moeten we zelf oplossen.” Jolke en zijn vrouw staan donderdag tot en met zondag van ‘s morgensvroeg tot ‘s avondslaat klaar voor de gasten: “Dat is soms even buffelen, maar we doen het met plezier.” Jolke is altijd op zoek naar gedreven personeel, dus lijkt het je leuk om op het leukste terras van Drachten te werken, neem dan vooral even contact op!

Toch laat Jolke zich niet uit het veld slaan door de coronacrisis. Hij zit nog barstenvol met goede ideeën. De binnentuin van het pand is bijvoorbeeld nog niet in gebruik en wil hij omtoveren tot een heerlijk, zonnig terras. Er zitten nog veel meer dingen in de hoge hoed van Jolke, zoals het organiseren van nog meer wijn-, bier- en cocktailproeverijen en het uitbreiden van hun speciale aanbod voor groepen. De toekomst ziet er dus goed uit voor dit unieke lunch- en dinercafé.

Grootcafé m’n Zusje

Oosterstraat 20A Drachten
0512 729041
info@zusjedrachten.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
24 mei verschijnt bij uitgeverij Noordboek Klooster Claercamppad: Wandel- en Fietsroutes door de Friese Waddendelta Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Jeanne Bieruma Oosting terug in Beetstezwaag: speciale rondleidingen Recreatie & Ontspanning 6 uur geleden
Afbeelding
Arriva verbindt zich opnieuw aan Tall Ships Races Harlingen Evenement 20 uur geleden
Afbeelding
BoekStartdag voor baby’s en peuters in Bibliotheek Drachten Educatie gisteren
Afbeelding
Mensen zijn bewuster gaan kijken naar de uitvaart Zakelijk 22 mei, 12:00
Afbeelding
Samen lezen tijdens de Samenleessessies in Bibliotheek Drachten Educatie 22 mei, 08:00
Afbeelding
Elske DeWall is weer helemaal terug: “ik was mezelf aan het verstoppen” Persoonlijke verhalen 21 mei, 18:00
Afbeelding
“Sport speelt een grote rol in de ontwikkeling van kinderen”: VSO Talryk doet mee aan Bijzondere Zaalvoetbaltoernooi Sport 21 mei, 14:30