Het team van verloskundigenpraktijk Wolkom ondersteunt zwangeren uit Drachten en Achtkarspelen
Het team van verloskundigenpraktijk Wolkom ondersteunt zwangeren uit Drachten en Achtkarspelen Foto: Verloskundigenpraktijk Wolkom

Verloskundigenpraktijk Wolkom gunt elke moeder een positieve zwangerschapsbeleving

Algemeen

DRACHTEN - Bij Verloskundigenpraktijk Wolkom in Drachten zijn ze altijd op zoek naar manieren om hun zorg voor (aanstaande) moeders te verbeteren. In 2022 breiden zij hun aanbod verder uit en kun je bij Wolkom terecht van -9 maanden tot +9 maanden. Dit betekent van kinderwens tot babyconsult. 

Bij Verloskundigenpraktijk Wolkom staat het (aanstaande) gezin centraal met als doel een optimale start voor ouders en pasgeborene. Hierbij kan en mag alles ter sprake komen. Klaske Lyklema is verloskundige en praktijkhouder bij Wolkom en zag de afgelopen jaren steeds meer vrouwen en jonge ouders worstelen met soms hoge verwachtingen ten aanzien van de zwangerschap, baring, kraamperiode en ouderschap. “De zwangerschap is een life-event, een belangrijke gebeurtenis in het leven van de moeder, de vader en de andere kinderen van het gezin. Het is ontzettend belangrijk dat de zwangerschap een zo positief mogelijke ervaring is, want een plezierige draagtijd legt een stevig fundament voor de toekomst van zowel de moeder als het kind. We gunnen het elke moeder dat zij met warme gevoelens naar hun zwangerschap, bevalling en kraamtijd kunnen terugkijken.”

Zelfbewuste aanstaande ouders

De gemiddelde verloskundige zorg in Nederland richt zich vooral op de zwangerschap, de bevalling en de korte tijd daarna. Het eerste contact met een verloskundige is vaak rond 6 tot 8 weken van de zwangerschap. Preventiegerichte zorg voor moeders en jonge gezinnen, daar is nog te weinig aandacht voor, vinden ze bij Verloskundigenpraktijk Wolkom. “Zo zien we in de praktijk steeds meer vrouwen die fysiek en mentaal ongemak ervaren tijdens de zwangerschap, soms met een negatieve baringsbeleving als gevolg. Het is onze missie om vrouwen al ten tijde van de kinderwens te begeleiden om bewust zwanger te worden. Met de juiste kennis, praktische tips en regelmatig contact kunnen vrouwen zelf regie nemen over hun zwangerschap en bevalling. De praktijk heeft ons geleerd dat dit ontzettend waardevol is en enorme impact heeft op de beleving. Het heeft zelfs tot gevolg dat bepaalde zwangerschapskwaaltjes voorkomen kunnen worden of de klachten verminderen. 

Klaske: “Ons doel is bij aanstaande ouders zelfbewustzijn te creëren, zodat ze met de juiste kennis en kunde gezond en vitaal zwanger kunnen zijn en toeleven naar de geboorte van hun kindje.”

Leefstijl

De zorg van Wolkom kan dus al beginnen voor de zwangerschap, in de vorm van leefstijl coaching dat specifiek gericht is op vrouwen en moeders. Klaske: “We richten ons op de vraag: wat kun je als vrouw nu al doen om gezond zwanger te worden en te zijn. Samen creëren we een situatie waarin een optimale start gemaakt kan worden.” Klaske is in 2020 opgeleid tot OERsterk leefstijlcoach. De letters van OER staan voor: ontspanning, eten en regelmatig bewegen. “Als coach geef ik vrouwen verrassende inzichten die ze tijdens de zwangerschap kunnen inzetten. We praten over het belang van groente en fruit, over de invloed die hormonen op je hebben, wat de suikerspiegel met jou doet, hoe je kunt leren om vaker te ontspannen of hoe je je slaap kunt verbeteren. Dat zijn allemaal dingen die een positief effect hebben op je algehele gezondheid en die ook essentieel zijn voor een optimaal verloop van je zwangerschap.”

Verpleegkundig Babyconsulent

Een zwangerschap, bevalling en een jonge baby brengen van alles met zich mee:  verwondering, blijdschap en geluk. Maar bij Wolkom weten ze dat daarnaast ook vragen en onzekerheid de boventoon kunnen voeren. Vaak krijgen jonge ouders ontzettend veel goedbedoelde adviezen van alle kanten, maar niet zelden staan die haaks op elkaar. Klaske: “Een kindje krijgen is prachtig maar ook een ontzettend intense periode. In bijna alle gevallen is er aan liefde geen gebrek, maar weten ouders nog niet helemaal waarom een kindje huilt of onrustig is. Dat kan best onzeker maken, waardoor je als ouder zelf onrustig kunt worden wat weer effect heeft op de baby. Wij willen die ouders bijstaan met goed advies, een luisterend oor of een bemoedigend gesprek.”

Praktijkassistente en verpleegkundig babyconsulent Mirjam Boven is gespecialiseerd in de ontwikkeling van baby’s en bijbehorend gedrag. Daarnaast is zij ook docent babymassage, Dunstan babytaaltrainer en draagconsulent. Ouders kunnen bij haar terecht met vragen over diverse onderwerpen zoals onrust, huilen, slaapproblemen of advies bij dragen met een draagdoek. 

Cursus voor aanstaande ouders

Door goed naar de zwangeren te luisteren en het eigen verlangen naar delen van goede en betrouwbare informatie, ontstond bij Wolkom vorig jaar een eigen zwangerschapscursus. Er komt ontzettend veel op je af als je zwanger bent. In de wir war van informatie en het enorme aanbod online is het best lastig om de juiste informatie te vinden. Daarom faciliteert Wolkom een cursus voor aanstaande ouders die inzoomen op drie verschillende fases. Klaske: “In de eerste bijeenkomst komt leefstijl aan bod en zoomen we vooral in op het effect van de hormonale veranderingen, bij de tweede bijeenkomst hebben we het over een goede voorbereiding op de bevalling en tijdens de derde bijeenkomst staat de overgang naar het ouderschap centraal. De cursus is door de deelnemers ontzettend enthousiast ontvangen. “Het is mooi om te zien hoe waardevol het is deze informatie te delen en de interactie onder de aanstaande ouders te zien ontstaan. En te zien hoe ze elkaar stimuleren en motiveren”

Naast het nieuwe aanbod van kinderwens, leefstijl coaching, de babyconsulent en de cursus kun je bij Wolkom ook terecht met je vragen over anticonceptie. Het zetten van een spiraaltje behoort ook tot de mogelijkheden. Verloskundigenpraktijk Wolkom beschikt over een nieuw echoapparaat waarmee onder andere pretecho’s en 3D-echo’s gemaakt kunnen worden.

De missie van verloskundigenpraktijk Wolkom om met behulp van de juiste zelfzorg aanstaande moeders in hun kracht te zetten, weerspiegelt in hun prachtige nieuwe logo. Het logo staat voor de kernwaarden van de praktijk: geborgenheid, gezond leven, liefde en helderheid. Klaske:” We zijn heel blij met het nieuwe logo en daar hoort ook een gloednieuwe website bij. Op deze nieuwe website (binnenkort online) kun je lezen wat wij voor jou kunnen betekenen bij kinderwens, zwangerschap en ouderschap. Kom een kijkje nemen en neem als je vragen hebt gerust contact met ons op. We zien er naar uit jullie te ontmoeten.”

Verloskundigenpraktijk Wolkom
Drachten en Achtkarspelen
(0512) 540 510
www.verloskundigenpraktijkwolkom.nl
info@verloskundigenpraktijkwolkom.nl

film Vanmiddag Zal Het Regenen, met Joke Tjalsma als Bes.
Fabuch, het eerste professionele film- & theaterproductiehuis met volledige dagbesteding Cultuur 3 mei, 12:00
Beheer oevers langs Friese vaarwegen
Subsidieregelingen oeverbeheer geopend Financieel 2 mei, 15:00
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Kazemattenmuseum Algemeen 2 mei, 08:00
Afbeelding
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Friesland Natuur 1 mei, 18:00
Afbeelding
DODENHERDENKING KORNWERDERZAND KAZEMATTENMUSEUM Algemeen 1 mei, 08:00
Rijden onder invloed van cannabis gebeurt het vaakst bij mensen die al stevig blowen.
Veel cannabisgebruikers rijden onder invloed Gezondheid 30 apr, 18:00
Afbeelding
Uniek historisch dambord werpt nieuw licht op herkomst Fries damspel Cultuur 30 apr, 12:00
Op je laptop kun je goed research doen naar de oorlog in jouw buurt.
Op zoek naar de oorlog van Drachten Historie 30 apr, 08:00