Lekker lezen tijdens de vakantie.
Lekker lezen tijdens de vakantie.

Zomerse leestips van Bibliotheek Drachten

Algemeen

DRACHTEN - De zomer is de uitgelezen tijd van het jaar om eindelijk weer eens toe te komen aan het lezen van een boek. ‘Welk boek pak jij deze zomer?’. We vroegen aan de boekenexperts van Bibliotheek Drachten welke titels deze zomer niet mogen ontbreken in je koffer.  

Kinderen

De NEEhoorn - Marc-Uwe Kling
Miranda Hartgers bevordert, als leesconsulent van Bibliotheek Drachten, het leesplezier op de basisscholen in Smallingerland. Haar enthousiasme over boeken werkt aanstekelijk, ze heeft altijd de mooiste boekentips paraat. Haar tip voor deze zomer? “De NEEhoorn van Marc-Uwe Kling is een super grappig boek, eindelijk een keer geen schattige eenhoorn maar een chagrijnige Neehoorn! Het is op rijm geschreven, een feestje om voor te lezen. Echt een top boek, dat leuk is voor iedereen van 5 tot 105”.

Young Adult

Patroon - Marco Kunst
Sonja van der Grijn is naast programmamaker bij de bibliotheek ook een echte young adult-expert. Ze heeft zo ongeveer elk boek van dit populaire jongeren-genre gelezen. Patroon van Marco Kunst is volgens Sonja echt een aanrader. Patroon is een indringend boek voor jongeren vanaf 13 jaar, over een heftige gebeurtenis tussen twee beste vrienden en een mysterieus familiegeheim. Sonja: “Je voelt als lezer dat er iets ergs gebeurd is, maar wat dan? Je blijft maar doorlezen in dit mooi geschreven boek”.

Volwassenen

Tjitske Aans is bij Bibliotheek Drachten verantwoordelijk voor de collectie. Als iemand dus op de hoogte is van de nieuwste boeken dan is zij het wel! Tjitske tipt de volgende twee pareltjes:

De rest van de dag - Kazuo Ishiguro
In De rest van de dag van Nobelprijswinnaar Kazuo Ishiguro kijkt Mr. Stevens, een ouder wordende Engelse butler, terug op de tijd dat hij in dienst was van lord Darlington, in de jaren dertig en veertig. Tjitske: “Deze klassieker, die dit jaar opnieuw is uitgegeven, is heel verfijnd geschreven. Tussen de regels door lees je wat de butler eigenlijk zegt, het is heel subtiel. Een boek om rustig voor te gaan zitten. En extra leuk als je naar Engeland op vakantie gaat, door dit boek raak je in de juiste sfeer”.

Stormachtig Berlijn – Evi Dekker
Stormachtig Berlijn  is een spannende thriller dat zich afspeelt in Berlijn. Hoofdpersonage Suzanne leidt al jaren een dubbelleven onder de naam Zoey. Totdat ze aan de bar door een man bij haar echte naam wordt aangesproken. Tjitske: Echt een ideaal boek voor op vakantie, ontzettend spannend en het leest zo lekker door. Dekker brak door in 2021 met haar debuutroman Zomers Madrid, en is dus nog een echte nieuwkomer. In elk boek heeft ze veel aandacht voor de bezienswaardigheden in de stad, een auteur om in de gaten te houden!”

Ook leuk

Vraag een boekenliefhebber om één boekentip en je ontvangt er altijd veel meer. Daarom hier nog een lijstje met boeken die Miranda, Sonja en Tjitske ook echt nog even genoemd wilden hebben: 

Het prentenboek Vosje van Edward van de Vendel. Miranda: “Prachtig getekend en ontroerend verhaal”. 

De Valerie Lane-serie van Manuela Inusa. Tjitske: “Heerlijke feelgood-boeken voor op vakantie”. 

Jij mag alles zijn van Griet Op de Beeck. Miranda: “Aangrijpend boek voor zowel kinderen als volwassenen”. 

Let goed op van Jason Reynolds. Sonja: “Prachtige bundel voor jongeren die liever losse verhalen lezen”. 

Nachthandel van Lee Child. Tjitske: “Wie van spannende boeken houdt mag de Jack Reacher-serie niet missen”. 

De podcastserie De grote vriendelijke Podcast. Sonja: In deze podcastserie bespreken Jaap Friso (JaapLeest.nl) en Bas Maliepaard (Trouw) de mooiste jeugdliteratuur. 

Lenen bij de Bibliotheek

Al deze mooie boeken zijn te koop in de boekhandel of te leen in de Bibliotheek. Kinderen tot 18 jaar kunnen een gratis abonnement afsluiten bij de Bibliotheek. Ben je 18 jaar of ouder? Maak gebruik van het Vakantie-abonnement en leen drie maanden lang boeken, dvd’s, tijdschriften en muziek voor €7,50. Met een abonnement kun je boeken lenen bij alle bibliotheken in Nederland. 

!
Afbeelding
Basisschool De Tarissing in Friesland wint ANWB Verkeersplein Educatie 2 uur geleden
Afbeelding
Zes bijzondere boekentips over rouw Boek van de week 4 uur geleden
Afbeelding
Column Melissa: Ik ben het frame van ‘verwende’ millenial meer dan zat Column 10 uur geleden
Afbeelding
Looft den Heer is al 125 jaar het muziekkorps van en voor Garyp Cultuur 30 sep, 20:00
Afbeelding
OG Capitals wil samen strijden om de prijzen: We willen stappen maken, maar dan wel op een gezonde manier en vooral met oog voor eigen jeugd Sport 30 sep, 12:00
Afbeelding
Afscheid nemen van een huisdier Educatie 29 sep, 18:00
Afbeelding
Bajesdag Gevangenismuseum Veenhuizen Cultuur 29 sep, 15:00
Afbeelding
Noodkreet van Toneelvereniging Mei Inoar Ien: sluit Café Drachtstercompagnie niet! Ingezonden 29 sep, 13:00