Schooldirecteur Arnold van der Velde en kinderklimaatburgemeester Ilse.
Schooldirecteur Arnold van der Velde en kinderklimaatburgemeester Ilse. Foto:

Ilse Zuiderveld van OBS De Swetten is dit jaarkinderklimaatburgemeester

Educatie

DRACHTEN - Ilse Zuiderveld, leerling van groep zeven van OBS de Swetten mag dit jaar de kinderklimaatburgemeester van Smallingerland zijn. Als kinderklimaatburgemeester is ze de stem van alle kinderen in de gemeente die zich zorgen maken over het klimaat. Ze mag meedenken over beslissingen die de gemeente maakt over duurzaamheid en mag aanwezig zijn bij activiteiten in de gemeente die gaan over dit onderwerp. We ontmoeten Ilse en de trotse schooldirecteur Arnold van der Velde op hun basisschool: “Als we allemaal iets doen kunnen we het klimaat écht helpen!”

Wanneer directeur Arnold van der Velde wordt gebeld met de vraag of hij ook iemand kent met een hart voor het klimaat, hoeft hij niet lang na te denken. Nog met de telefoon in de hand loopt hij naar groep zeven, waar Ilse Zuiderveld les krijgt: “Ik kreeg de vraag of één van onze leerlingen de kinderklimaatburgemeester van Smallingerland wilde worden. Ik dacht gelijk aan Ilse. Toen ik haar uitlegde wat een kinderklimaatburgemeester doet, werd haar glimlach steeds groter. Ze had al ‘ja’ gezegd voordat ik was uitgepraat, zo enthousiast was ze.” Ook de ouders van Ilse waren ervan overtuigd; Ilse is de meest geschikte persoon om deze rol op zich te nemen, en zo geschiedde. 

Ilse zet zich vaak in voor het milieu omdat ze heel goed weet dat er nu wat moet veranderen: “Toen meester binnenkwam dacht ik; wat leuk, ik wil gelijk beginnen!” Dat komt goed uit, want Ilse moest meteen aan de bak. Op de donderdag voor de herfstvakantie kwam wethouder Maria le Roy al langs om kennis te maken: “Zij legde mij uit wat je allemaal mag doen als kinderklimaatburgemeester. Ik moest bijvoorbeeld bij de opening zijn van de Klimaatweek (van 30 oktober t/m 5 november 2023, red.) en daar praten door de microfoon.” 

Ilse liet al eerder zien dat ze bezig is met het klimaat. Thuis zijn ze bijvoorbeeld al goed bezig: “Ik zeg heel vaak tegen mijn ouders dat ze niet zomaar wat weg mogen gooien, want van veel dingen kun je weer iets nieuws maken.” In de herfstvakantie liet ze gelijk al zien wat je allemaal kan doen met wat andere mensen ‘rommel’ noemen. Ze maakte haar eigen ambtsketting: “Daarvoor gebruikten we duurzaam materiaal. We hebben bijvoorbeeld kledingtouw gebruikt en mijn zusje heeft het hart gemaakt van een stukje hout en oude tijdschriften. Op de ketting zitten haakjes waar toekomstige kinderklimaatburgemeesters iets aan vast kunnen maken.” Elk jaar zal er een nieuwe kinderklimaatburgemeester worden gekozen.

De kinderklimaatburgemeester

Een kinderklimaatburgemeester zorgt ervoor dat gemeenten en andere instellingen, zoals scholen, de visie van een kind op klimaat ook meeneemt in hun plannen. Een kind kijkt vaak op een andere manier naar belangrijke zaken dan volwassenen. Het is daarom verstandig dat de mensen die besluiten maken ook luisteren naar de kinderen. Ilse mag nu een jaar kinderklimaatburgemeester zijn en is daarmee de stem van heel veel Smallingerlandse kinderen die zich zorgen maken over het klimaat. 

Als kinderklimaatburgemeester mag Ilse meedenken met de gemeente over duurzaamheid en mag ze aanwezig zijn bij officiële momenten. Tijdens de klimaatweek was ze bijvoorbeeld al aanwezig bij verschillende workshops in de Sluisfabriek: “In de Sluisfabriek zijn heel veel mensen die bezig zijn met duurzaamheid. Ze maken hele mooie of handige dingen van materialen die anders weggegooid zouden worden.” Ook is ze al met de wethouder in een elektrisch wagentje geweest, die in de toekomst wellicht pakketjes gaat bezorgen in het centrum van Drachten.

Volgens Arnold is al gebleken dat Ilse geschikt is voor deze rol: “Als kinderklimaatburgemeester moet je best spannende dingen doen. Je moet bijvoorbeeld durven te praten met mensen die je niet kent en je gaat naar plekken waar je normaal niet terecht komt. Ilse kan dat gewoon. We zijn als school daarom ook heel trots op haar.” Tijdens de opening knoopte Ilse zelfs al heel wat gesprekjes aan, zoals met een energiecoach: “Ik heb gevraagd of zij ook eens naar onze school wilde komen om in de klas uitleg te geven over wat wij kunnen doen voor het klimaat.” Arnold knikt trots: “Dat bedoel ik nou! Voor veel kinderen is duurzaamheid best een ver-van-mijn-bed show, maar Ilse maakt iedereen, zowel kinderen als volwassenen, enthousiast om ook iets te doen voor het klimaat.”

In de eigen omgeving

Ilse barst van de ideeën om in haar omgeving nog meer te doen voor het milieu: “Ik zou graag op school een kleding- en speelgoedbeurs willen organiseren, zodat kinderen hun speelgoed of kleding niet weggooien maar met elkaar ruilen. En ik wil een keer een presentatie geven over het milieu.”

Bij OBS de Swetten zijn ze goed bezig op het gebied van duurzaamheid, maar Arnold vindt dat ze nog veel meer kunnen doen: “We worden natuurlijk ook een beetje beperkt door het gebouw waar we nu in zitten. Ons gebouw komt uit de jaren ‘50 en er zijn al plannen voor nieuwbouw. We snappen natuurlijk dat er daarom geen grote plannen zijn om zonnepanelen aan te schaffen of alle ramen te isoleren, maar we kunnen wel kleine dingen doen. In de klassen wordt het afval bijvoorbeeld gescheiden en we doen veel digitaal, waardoor we papier besparen. Binnenkort gaan we ook een foute kersttruien dag organiseren, waardoor we de kachel wat naar beneden kunnen zetten. Door dat soort dingen laten we natuurlijk ook zien aan onze leerlingen dat je door kleine dingen al een groot verschil kan maken.

Uiteraard gaat het nieuwe gebouw van OBS De Swetten, die hopelijk in 2026 in gebruik kan worden genomen, wel voldoen aan alle modernste eisen op het gebied van duurzaamheid. Hoewel Ilse dan al niet meer op de basisschool zit, denkt ze wel mee over die toekomstige school: “Ik hoop dat er zonnepanelen komen... en een moestuin, zodat de kinderen groente en fruit uit eigen tuin kunnen eten.” Het huidige gebouw staat bovendien mooi in het groen: “Dat moet zo blijven!”

Tips

Ilse is ervan overtuigd dat iedereen een steentje kan bijdragen om het klimaat te helpen: “Soms maak ik mij wel zorgen over het klimaat, omdat je ook op het nieuws ziet dat het steeds slechter gaat. Toch heb ik nog hoop. Ik denk dat als we allemaal iets doen, dat we het klimaat dan echt kunnen helpen.” Ze heeft nog wel een paar tips voor kinderen die net als haar duurzamer willen leven: “Het is altijd een goed idee om te kijken of je iets écht moet weggooien of dat je er nog iets leuks mee kan doen.” Bij Ilse thuis gebruiken ze ook bijna niet meer de auto: “In Drachten kun je bijna overal wel met de fiets heen.”

Arnold vindt het knap dat de pupil nu al zo bezig is met klimaatverandering: “Het is heel knap dat je op deze leeftijd al zo verbindend kan zijn, dat is echt een talent van Ilse. We zijn heel trots dat ze deze rol vervult en dat ze zo’n goede ambassadeur is voor onze school.”

Afbeelding
Afbeelding
Droogte en stikstof bedreigen natuur Bakkeveense Duinen en Wijnjeterper Schar Natuur 2 uur geleden
Afbeelding
Meld je aan voor een opleiding bij IW Noord, Oost & Flevoland Zakelijk nieuws 5 uur geleden
Afbeelding
Visser Plant Boomkwekerij/Plantencentrum Wonen 7 uur geleden
Beeld ter illustratie
Boeren en tuinders lanceren massale publieksactie Agrarisch nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
Geniet ook dit jaar weer van muziek in de natuur tijdens Oranjewoud Festival Evenement 14 mei, 12:00
‘Kalabanté’ van Afrique en Cirque; een van de highlights van het nieuwe theaterseizoen in Schouwburg De Lawei.
Start kaartverkoop nieuw theaterseizoen De Lawei Cultuur 14 mei, 10:00
Afbeelding
Column Désirée van Dijk-Attema: Nat en nog meer onzekerheid Column 13 mei, 18:00
Afbeelding
Beetje noorderlicht voor ONT na winst op Opende Sport 13 mei, 12:00