Tijdens de Familiedag van De Skulp is er ook een uitgebreid kinderprogramma.
Tijdens de Familiedag van De Skulp is er ook een uitgebreid kinderprogramma.

‘Lotgenotencontact is de basis van alles watDe Skulp Friesland doet. Je bent niet alleen’

Gezondheid

FRIESLAND - Sinds 2016 organiseert De Skulp bijeenkomsten, cursussen, activiteiten en lezingen in Friesland voor mensen die te maken hebben (gehad) met kanker. Lotgenotencontact is in de ontmoetingen die De Skulp faciliteert de rode draad. Op 23 september organiseren ze in Sluisfabriek Drachten een familiedag, specifiek gericht op het thema ‘de impact van kanker in het gezin’. RondOm Vandaag spreekt hierover met De Skulp Coördinator Annie Adema: “We willen mensen laten weten dat ze niet alleen zijn, dat er mensen en stichtingen zijn die naast je willen staan in de periode tijdens je behandeling én daarna.”

In 2022 organiseert wandelsportvereniging WIK uit Drachten hun jaarlijkse ‘Goede Doelen Tocht’. Dat jaar is het goede doel De Skulp, een ontmoetingscentrum voor mensen die te maken hebben (gehad) met kanker. Het initiële doel is het organiseren van een high tea in Drachten, maar al snel groeit er een nieuw plan. “We kwamen erachter dat er in Friesland nog te weinig aandacht is voor gezinnen die te maken hebben met kanker. Gezinnen waarvan een ouder kanker krijgt of één van de kinderen,” legt Annie Adema, coördinator van De Skulp, uit. “Zo groeide het idee om voor deze mensen een evenement te organiseren waar ze elkaar kunnen ontmoeten en kennis kunnen opdoen over zaken waar zij mee rondlopen.” Het idee van de Familiedag was geboren en een groot aantal vrijwilligers gaat ermee aan de slag. Inmiddels is er een datum bekend (23 september) en staat het programma als een huis. Naast ontmoetingsmogelijkheden is er een compleet kinderprogramma, worden er interessante lezingen georganiseerd, kunnen bezoekers op de informatiemarkt terecht bij een groot aantal (lokale) initiatieven en stichtingen en kunnen de handjes uit mauwen bij één van de workshops. Bovendien kun je genieten van lekkere hapjes en drankjes en van muziek van het Zingen voor je leven Koor en Iris Kroes. 

Voor iedereen wat

Annie is trots op wat er staat: “Iedereen die langskomt kan er iets uithalen. Jongvolwassenen die behoefte hebt aan een gesprekje met iemand die écht begrijpt wat je doormaakt, kunnen bijvoorbeeld langskomen bij de AYA lounge. Loop je allang rond met een hele specifieke vraag, bijvoorbeeld hoe je na de behandeling weer kan re-integreren op je werk, dan zijn er mensen op de informatiemarkt die precies weten wie je daarbij kan helpen of meld je aan voor de lezing Kanker en Werk door Sabine Wernars en Mieke Gelderloos.”

Omdat het een Familiedag is, is er natuurlijk ook een programma voor de kinderen. Zij kunnen bijvoorbeeld een workshop koken volgen van Oscar de Jong en Pedro Verhoeckx en rijden (bij mooi weer) een rondje mee op de trikes van BeeFriends Fryslân. Verder zijn er lezingen, zoals de lezing over Kanker en Vermoeidheid van Revalidatie Friesland, en workshops als de workshop dansmedcijn door Aad de Windt en Eva Thoman. “Er is echt heel veel te doen,” vertelt Annie enthousiast. “Waar ik heel trots op ben, is dat er ook zoveel externe partijen langskomen. Zo brengt De Skulp niet alleen lotgenoten met elkaar in contact, maar ook met professionals.” Professionals, benadrukt ze, zijn dan ook heel erg welkom op de Familiedag. Tijdens de Familiedag mogen geïnteresseerden, of je nu (ex-)patiënt bent, een naaste, of een zorgprofessional bent, gewoon binnenlopen. De organisatie vraagt wel of je je voor de lezingen en workshops wel wilt aanmelden: “Zo kunnen we goed inschatten hoeveel mensen we kunnen verwachten.” Aanmelden kan op de website van De Skulp: www.deskulp.nl. Hier vind je ook het gehele programma.

De Skulp

De Skulp is een centrum voor leven met en na kanker. In 2016 begonnen ze in Heerenveen, in 2019 kwam ook Drachten hierbij en sinds 2021 kunnen mensen ook terecht in Sneek en Leeuwarden. Op deze manier is De Skulp actief in alle Friese plaatsen waar mensen met kanker worden behandeld. “Lotgenotencontact is de basis van alles wat De Skulp doet,” legt Annie uit. Zij is al jaren actief als gastvrouw in locatie Heerenveen en werkt inmiddels als coördinator voor de stichting. “We organiseren inloopmomenten en andere activiteiten, zoals samen sporten of lekker creatief bezig zijn. Ontmoeting met elkaar staat centraal. Dat je weet dat je niet alleen bent en dat er mensen zijn die jou begrijpen. We vinden het belangrijk dat de mensen die bij ons binnenlopen, even geen patiënt zijn. Ze zijn onze gast.” Vanuit die missie komt ook de naam De Skulp: “Tijdens het ziekzijn trekken de meeste mensen zich terug. Als ze bij ons te gast zijn, dan mogen ze even uit hun schulp kruipen.”

De Skulp is aangesloten bij IPSO, een brancheorganisatie voor centra die psychosociale hulp bieden aan mensen die te maken hebben met kanker. “De organisatie zorgt voor ondersteuning, zoals ervoor zorgen dat psychosociale hulp voor mensen met kanker op de politieke agenda komt,” weet Annie te vertellen. “Daarnaast helpen ze ons praktisch, bijvoorbeeld door onze vrijwilligers op te leiden.” Hoewel De Skulp al kan rekenen op veel gepassioneerde vrijwilligers, zijn ze altijd op zoek naar mensen die de handen uit de mauwen willen steken voor zo’n bijzonder doel: “Dat kan zijn als gastheer of -vrouw tijdens onze inloopmomenten, maar als je liever iets achter de schermen doet dan kan dat ook.” Neem dus vooral contact op met De Skulp als je iets wilt betekenen. 

Annie nodigt je van harte uit voor de Familiedag van 23 september, maar weet dat je ook altijd welkom bent bij de inloopmomenten. In Heerenveen op vrijdagochtend, in Sneek op woensdagmiddag, in Drachten op donderdagochtend en in Leeuwarden op donderdagmiddag. In Heerenveen is er in de oneven weken op dinsdagavond een bijeenkomen voor jongvolwassenen met kanker. Er zijn ook mannen- en vrouwengroepen die tweewekelijks of maandelijks samenkomen. Voor meer informatie ga je naar www.deskulp.nl of bel je met 085 016 0630.

Wethouder Hein Kuiken, Sipke Jan Bousema en Gedeputeerde Sijbe Knol
Europaparty: groot feest in Leeuwarden ter ere van Joost Klein Cultuur 13 uur geleden
Moederdag
Dit zijn de beste Moederdag tips Algemeen 16 uur geleden
Het Wonder van het Elfenbankje (kerstmusical 2023)
De Lawei op zoek naar amateurtalent, audities kerstmusical zijn geopend! Cultuur 16 uur geleden
Afbeelding
Smallingerland werkt aan duurzame, veilige en toegankelijke mobiliteit Politiek 19 uur geleden
Afbeelding
Mr. Film, René Mioch in de Bios Drachten Evenement 21 uur geleden
Afbeelding
Kijktip - FryslânDOK: Sterrennacht, over de waarde van de sterrenhemel Cultuur 7 mei, 18:00
HT Roeirace
Kijktip: De HT Roeirace live te volgen bij Omrop Fryslân Sport 7 mei, 15:38
De spelers van SC Cambuur balen.
SC Cambuur verliest van Roda en maakt zich op voor bijzondere wedstrijd Sport 6 mei, 10:54