Het plaatsen van de korfbalpalen werd gedaan door het klusteam van KV Drachten/van der Wiel
Het plaatsen van de korfbalpalen werd gedaan door het klusteam van KV Drachten/van der Wiel Foto: eigen beeld.

Zestien basisscholen in Drachten krijgen eigen korfbalpaal

Sport

DRACHTEN - De aankomende weken worden er bij zestien basisscholen in Drachten en Boornbergum een korfbalpaal geplaatst. Het is een cadeau van korfbalvereniging Drachten/van der Wiel, die vorig jaar haar 75-jarig jubileum vierde. Met het plaatsen van de palen op het schoolplein hopen de initiatiefnemers dat meer kinderen kennis maken met korfbal én dat zij op een leuke en speelse manier in beweging komen.

De eerste paal is inmiddels geplaatst en prijkt sinds eind april op het schoolplein van OBS De Swetten. Het idee om zoveel mogelijk basisscholen in Drachten te voorzien van een korfbalpaal ontstond een jaar geleden bij een aantal leden van KV Drachten/van der Wiel. Jildau Leistra was één van de initiatiefnemers: “Als jubilerende sportvereniging wilden we iets terug doen voor de samenleving. Daarnaast vinden we het belangrijk dat alle kinderen de mogelijkheid krijgen om lekker in beweging te komen en met elkaar samen buiten te spelen. Uiteraard vinden we het ook leuk om meer mensen kennis te laten maken met onze mooie sport korfbal.” 

Alle basisscholen in Drachten hebben een aanbod gekregen van de korfbalvereniging uit Drachten. De vereniging financieert de aanschaf van de korfbalpalen en het plaatsen ervan: “Een aantal jaar geleden hebben we veel geld opgehaald dankzij De Verloterij. Dat hielp enorm. Daarnaast hebben we een mooi bedrag gekregen van het Jan Roelof Geertsma Fonds,” vertelt Jildau. Het Jan Roelof Geertsma Fonds is een fonds dat financiële steun biedt aan unieke Friese initiatieven op het gebied van cultuur en sport. Uiteindelijk hebben zestien basisscholen in Drachten en Boornbergum gereageerd.

Het plaatsen van de korfbalpalen

Sinds eind april is er een start gemaakt met het plaatsen van de korfbalpalen. De Wrottersploech, het klusteam van de vereniging helpt daarbij. Jildau: “Dankzij hen kunnen we de palen snel en zonder veel overlast plaatsen op het plein.” De palen, die gemaakt worden door het Drachtster bedrijf Metalis, zijn drie meter hoog, hufterproof en krijgen dus een permanente plek op het schoolplein. “Hierdoor kunnen kinderen ook na schooltijd met de korf spelen.” SO Kleurryk heeft een twee meter hoge paal ontvangen, zodat ook de kinderen in een rolstoel mee kunnen doen. Het is de bedoeling dat elke paal wordt uitgerust met een QR-code. Via deze code word je doorgeleid naar de site van de korfbalvereniging waarop je oefeningen kan vinden. Wil je een keer op een echt korfbalveld kennis maken met de sport? Dan krijg je via deze QR-code een uniek aanbod. Kinderen die zich via de code inschrijven als lid, betalen het eerste jaar slechts 75 euro om te sporten bij de vereniging. 


Een clinic en een bal

Naast het plaatsen van de paal biedt KV Drachten/van der Wiel ook een clinic aan voor de basisscholen. “Ervaren trainers en coaches hebben een clinic samengesteld die goed past bij het niveau van de kinderen, zodat ze op een speelse en veilige manier de sport leren kennen,” legt Jildau uit. “Korfbal is een hele geschikte sport om met elkaar op een plein te spelen. Je kan het alleen doen, maar ook met een groepje. Jongens en meiden spelen met elkaar in het team en je hebt verder alleen een bal nodig. Je hoeft ook niet alle regels goed te kennen, je kan ook gewoon samen overgooien of schieten op de korf.” Scholen die een korfbalpaal laten plaatsen, krijgen daarbij ook een echte korfbalbal. De clinics worden gegeven door (jeugd)leden van de korfbalvereniging. 

Kom een keer meetrainen!

Met het plaatsen van de palen hoopt de vereniging meer kinderen enthousiast te maken over korfbal. Kinderen mogen ook altijd vier keer gratis meetrainen. Ga naar www.kvdrachten.nl voor meer informatie.

Jubilerend KV Drachten/van der Wiel laat kinderen kennismaken met hun sport

Bij het plaatsen van de paal wordt ook een clinic aangeboden.
Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Keuzestress Column 11 uur geleden
Afbeelding
Biljartclub Van Acquit blijft groeien Sport 14 uur geleden
Afbeelding
'Juist in deze tijd is het belangrijk dat je elkaar helpt en naar elkaar luistert' Samenleving 17 uur geleden
Afbeelding
Je kan nu bekijken hoeveel toeslag je in 2024 kunt krijgen Financieel 19 uur geleden
Afbeelding
Stichting M.O.S. werkt aan een veilige omgeving voor jongeren Samenleving 21 uur geleden
Afbeelding
Subsidieregeling wolfwerende maatregelen uitgebreid Natuur 29 nov., 18:00
Afbeelding
“Een uitvaart wordt steeds persoonlijker; daar draag ik graag mijn steentje aan bij" Algemeen 29 nov., 15:00
Afbeelding
Friese Holland's Got Talent-sensatie Amilia showteam komt naar het Posthuis Theater in Heerenveen Cultuur 29 nov., 11:55