Joost Klein droomde altijd al van het Songfestival.
Joost Klein droomde altijd al van het Songfestival. Foto: AVROTROS/Ruud Janssen.

Het succes van Joost Klein, een jongen uit Britsum

Cultuur

FRIESLAND – Als er één naam is waar de laatste tijd alleen nog maar over wordt gesproken, dan is het wel die van Joost Klein. Dat Joost uit Friesland komt, houdt hij niet geheim en is waarschijnlijk velen niet ontgaan. Maar wie is Joost Klein eigenlijk? We werpen een blik op zijn leven.

Joost werd geboren op 10 november 1997 in Leeuwarden. Samen met zijn gezin groeide hij op in Britsum, een dorp dat niet ver van de Friese hoofdstad ligt. Zijn broer en zus zijn vijftien jaar ouder dan Joost zelf. Op twaalfjarige leeftijd verloor hij zijn vader aan de gevolgen van kanker. Op dat moment zat Joost in de brugklas, hij ging naar het Stedelijk Gymnasium in Leeuwarden. Een jaar later verloor hij ook zijn moeder, door een hartstilstand. Deze ervaringen hebben een diepe invloed gehad op hem en vormen een belangrijk thema in zijn muziek. In zijn nummers zingt Joost vaak open over het verlies van zijn ouders. Het idee om zijn verdriet te verwerken in muziek ontstond door de therapie die hij op dat moment kreeg. Het doel was om met een schone lei weer nieuwe energie te krijgen.

YouTube

Op tienjarige leeftijd besloot Joost zijn eerste YouTube-video online te zetten. In een interview met Omrop Fryslân in 2015 blikt Joost terug op deze tijd. ‘’Als ik eraan terugdenk, vraag ik me af wat ik als tienjarige op YouTube deed.’’ Na zijn middelbare school besloot hij zich volledig te focussen op muziek. Hij deelde zijn muziek online op verschillende platforms zoals Spotify en YouTube. In de jaren die volgden, groeide de populariteit van Joost enorm binnen Nederland. In 2015, op achttienjarige leeftijd, bereikte hij op YouTube het aantal van 50.000 abonnees, dit kanaal bestond toen nog onder de naam ‘EenhoornJoost’. Op 20 oktober 2017 kwam zijn eerste grote hit Scandinavian Boy uit. Dat jaar stond Joost korte tijd onder contract bij de platenmaatschappij Top Notch maar besloot daarna een eigen label op te richten. Niet lang daarna bleven verschillende hits van Joost komen. Zo bracht hij onder andere nummers uit zoals: Albino, Florida 2009, Fryslân Bop en Friesenjung.

De droom van Joost

Het nummer ‘Friesenjung’ werd een enorme hit op TikTok. Niet alleen op TikTok deed Joost het goed met het nummer, maar ook op YouTube scoorde hij maar liefst twintig miljoen kijkcijfers. Joost kreeg een doel voor ogen. Nederland vertegenwoordigen op het Songfestival. Die droom kwam uit. Door veel reclame te maken op TikTok bouwde Joost een enorm netwerk op, zo kan hij rekenen op de steun van ons buurland Duitsland en Oostenrijk. Lange tijd wist Joost zijn nummer voor het Songfestival geheim te houden. Op 29 februari was het dan zover, de release van Europapa. De teller stond binnen een dag op een miljoen weergaven. Dankzij de online vertaling weten ook de internationale luisteraars dat Europapa in tegenstelling tot een feestnummer een persoonlijk verhaal is over zijn jeugd en het verlies van zijn ouders.

In een gesprek met Wiwibloggs werd aan Joost de vraag gesteld of zijn ouders ook trots op hem zouden zijn geweest. ‘’Mijn vader zou vooral hebben gelachen en gezegd dat ik eindelijk mijn zin heb gekregen en mijn moeder zou vooral stilzwijgend trots zijn geweest.’’ Joost is nog steeds reclame aan het maken voor het Songfestival. Zijn video’s krijgen op TikTok gemiddeld een tot vijf miljoen weergaven. Je kunt in zekere zin zeggen dat Joost aan de top van zijn carrière staat. ‘’Zijn naam is Klein, maar zijn droom is groot.’’

Kijk mee

Joost Klein treedt op 9 mei op in de halve finale van het Eurovisie Songfestival. Dit wordt uitgezonden door AVROTROS op NPO 1. Hopelijk haalt hij ook de finale op 19 mei.

Afbeelding
Naar het mbo? Kijk het webinar 'Studiefinanciering: hoe werkt het?' Educatie 16 uur geleden
Afbeelding
Nieuw Ontwikkelperspectief voor de Lelylijn: Op Weg naar 2050 Politiek 18 mei, 15:00
Afbeelding
Voorstelling Romijn Conen bij Revalidatie Friesland Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Boeren overhandigen eerste spandoek aan de provincie Fryslân Agrarisch nieuws 18 mei, 08:00
Afbeelding
De leukste activiteiten tijdens Pinksteren in Friesland Recreatie & Ontspanning 17 mei, 20:00
Afbeelding
Maatschappelijke gift maakt Musical De Tocht toegankelijk voor 2000 kinderen Cultuur 17 mei, 18:00
Robin van Persie in actie tegen sc Heerenveen (2018).
Robin van Persie wordt de nieuwe hoofdtrainer van SC Heerenveen Sport 17 mei, 16:43
Afbeelding
Start kaartverkoop nieuw theaterseizoen De Lawei op 25 mei Cultuur 17 mei, 15:00