Bibliotheek Drachten helpt mensen (digitaal) op weg.
Bibliotheek Drachten helpt mensen (digitaal) op weg. Foto: Bibliotheek Drachten

“Wij willen de lans breken dat mensen wel vragen durven te stellen”

Educatie

DRACHTEN - Laaggeletterdheid is een groot probleem in de gemeente Smallingerland. Maar liefst 16 procent van de volwassen in deze gemeente heeft moeite met lezen, schrijven, rekenen en vaak ook met computeren. Bibliotheek Drachten organiseert diverse cursussen om mensen te helpen. Bijvoorbeeld met lastige brieven van de overheid, of administratieve taken. RondOm Drachten bespreekt het probleem met Dinie van der Velde, aanjager in de aanpak van laaggeletterdheid.

“We zijn al sinds 2018 bezig met de aanpak van laaggeletterdheid”, begint Dinie haar verhaal. “Er zijn heel veel mensen in onze gemeente die moeite hebben met het ontcijferen van moeilijke brieven, of bijvoorbeeld het regelen van de financiën. Sommige mensen begrijpen een gedeelte en anderen helemaal niets. Wij zijn met de Bibliotheek actief bezig om mensen daarin te helpen.”

Schaam je niet 

Een gedeelte van het probleem bestaat uit mensen die zich schamen voor de kwestie. “Mensen vinden het vaak moeilijk om dat te laten merken. Wij willen vooral een lans breken, dat mensen juist wel naar ons toe durven komen met hun vragen. We willen laten blijken dat ze echt niet de enige zijn”, legt Dinie uit. 

Ambassadeurs 

Daarvoor werkt Dinie samen met diverse taalambassadeurs. “Dit zijn ervaringsdeskundigen die zelf ook laaggeletterd waren en nu wél kunnen lezen en schrijven. Zij vertellen over hun ervaringen en hoe het is om laaggeletterd te zijn. En wat het je oplevert om te gaan leren. Want als je niet goed kunt lezen, schrijven en computeren, is de impact daarvan gewoon heel groot. Je komt het namelijk overal tegen. Dat kost veel energie en het isoleert mensen ook.” 

Nooit te oud om te leren 

Dinie benadrukt dat het nooit te laat is om te leren. “Ik las laatst een artikel over de basisvaardigheden in ons land, dat het taal- en rekenniveau in het basisonderwijs achteruit gaat. De minister wil daar extra op investeren. Dat is enorm belangrijk, want als kinderen het niet goed leren, dan kun je het als volwassene ook niet goed toepassen. Maar dat betekent niet dat het niet alsnog kan. Ik heb genoeg mensen ontmoet die in hun jeugd lastig konden leren. Wanneer het in de puberteit niet lukt, betekent niet dat je op 40-jarige leeftijd niet meer kunt leren.”

Wanneer het in de puberteit niet lukt, betekent niet dat je op 40-jarige leeftijd niet meer kunt leren.

Cursus: Voor hetzelfde geld

De Bibliotheek organiseert op 11 oktober weer een cursus, genaamd: ‘Voor hetzelfde geld’. Een cursus van zes weken, waarin je alles leert op het gebied van financiën. “Wanneer je financiën doet, moet je kunnen lezen en schrijven, maar ook rekenen en digitaal vaardig zijn, je moet via het internet toeslagen aanvragen, uitkeringen en noem maar op.” Tijdens de cursus krijg je begeleiding bij al deze vaardigheden, allemaal in makkelijke taal. 

Opgeven voor de cursus kan via de mail: bwienert@bibliotheekdrachten.nl.

Bibliotheek Drachten helpt mensen (digitaal) op weg.
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 11 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 13 uur geleden
De leden van Agora Club Súd East Fryslân houden van 4 t/m 25 april een online veiling via hun Facebookpagina. De opbrengst is bestemd voor een beleeftafel voor Odensehuis Dirk Baron in Drachten.
Agora Club 14 houdt online veiling voor Odensehuis Dirk Baron Verhalen uit de buurt 16 uur geleden
Afbeelding
ALDI Drachten tijdelijk dicht voor verbouwing Verhalen uit de buurt 19 uur geleden
De zoontjes van Edson en Majelien op plek twee en drie.
Sportschool Idrissi met eerste plek naar huis Sport 23 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 27 mrt, 18:00
Gerrit en Els willen nooit meer weg uit Heerenhage.
Op pad met camper, boot of motor, maar altijd komen Gerrit en Els weer thuis in Heerenhage Wonen 27 mrt, 12:00