In Nederland hebben 2,5 miljoen mensen van 16 jaar en ouder moeite met lezen, schrijven en/of rekenen.
In Nederland hebben 2,5 miljoen mensen van 16 jaar en ouder moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Foto: Harry Blokzijl

Escape Caravan vraagt aandacht voor laaggeletterdheid: “Het is belangrijk om het bespreekbaar te maken”

Algemeen

DRACHTEN - Herken je dat gevoel, wanneer je een ingewikkelde brief krijgt van de gemeente, maar deze niet helemaal kunt ontcijferen? Of wanneer je een simpele rekensom niet op kunt lossen? Je bent zeker niet de enige, maar toch wordt er weinig over gepraat. In sommige gevallen schaamt men zich er zelfs voor. Daarom wil de “Great Escape Caravan Tour” aandacht vragen voor laaggeletterdheid. Op donderdag 21 april stond deze op het Museumplein in Drachten. We vroegen Marien Bos van de Bibliotheek Drachten naar de ervaringen van de bezoekers.

“We hadden heel veel bezoekers en we merkten dat de mensen echt met elkaar in gesprek raakten. Ook de taalambassadeur Anja (zij was eerst laaggeletterd en zet zich nu in als ervaringsdeskundige om het taboe te doorbreken) heeft met heel veel mensen gesproken en uit kunnen leggen wat het inhoudt om laaggeletterd te zijn in onze samenleving. In Nederland hebben 2,5?miljoen mensen van 16 jaar en ouder moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Dat is 18% van alle mensen in Nederland. Dus ongeveer 1 op de 6 mensen!”

“In Nederland hebben 2,5?
miljoen mensen van 16 jaar en ouder moeite met lezen, schrijven en/of rekenen.”

Een perfect startpunt

De bibliotheek is positief over de ervaring met de Escape Caravan. “De Escape Caravan helpt om begrip en het gesprek over laaggeletterdheid op gang te brengen. In de caravan moeten deelnemers verschillende uitdagingen voltooien. Op een punt lopen de spelers echter vast. De hints die je krijgt, zijn initieel weinig behulpzaam. “Het staat er toch!” “Kun je niet lezen?”  Pfoe, zo voelt het dus om laaggeletterd te zijn. De Escape caravan vormt het perfecte startpunt voor een waardevol gesprek over laaggeletterdheid.”

Schaamte doorbreken

Het grootste obstakel wat de Escape Caravan probeert te doorbreken is de schaamte van mensen. “Doordat mensen zich schamen zoeken ze vaak geen hulp maar ontwikkelen ze allerlei manieren om hun onkunde te verbergen. Daarom is het ook zo belangrijk om het bespreekbaar te maken.”

Cursussen en spreekuren

Ook In de bibliotheek wordt er veel aandacht besteed aan laaggeletterdheid. “We organiseren heel veel cursussen en spreekuren op het gebied van basisvaardigheden. Alle hulp die wij bieden is gratis. Zo organiseren wij elke week een Formulierenspreekuur en een Digitaal spreekuur, waarbij vrijwilligers gratis hulp bieden bij bijvoorbeeld het lezen van een brief of het invullen van een formulier. Daarnaast bieden we ook gratis cursussen op het gebied van administratie of gezondheid, gegeven in gemakkelijke taal. En tot slot bieden wij in ons Digi-Taalhuis de mogelijkheid om te oefenen met lezen, schrijven, spreken en computeren en hebben we een uitgebreide collectie boeken voor deze doelgroep.”

Kijk voor meer informatie op de website: www.bibliotheekdrachten.nl

Afbeelding
Afbeelding
Lintjesregen 2024 Smallingerland Algemeen 45 minuten geleden
Afbeelding
Stevige dame Floor zoekt een nieuw baasje Verhalen uit de buurt 15 uur geleden
Zomer
Zomerpakkettenactie Present Smallingerland Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
In deze Friese gemeente staan de meeste energiezuinige huizen Duurzaamheid 21 uur geleden
Afbeelding
De wereld in boeken: ga op reis vanaf je bank Algemeen gisteren
Afbeelding
Column Ed van Dijk: Nieuwe expo vormen Column 27 apr, 15:00
Kunstwerk van Janny Zijlstra.
De kunstzinnige levensreis van Janny Zijlstra-Wijnalda Cultuur 27 apr, 12:00
Afbeelding
Post-covid klachten aangezien voor ouderdomsklachten Zorg & Welzijn 27 apr, 10:00