De weggeefkast.
De weggeefkast. Foto: Bibliotheek Drachten

‘WC-papier mag geen luxeproduct zijn’

Algemeen

DRACHTEN - WC-papier, shampoo, tandpasta of maandverband, de kans is groot dat u deze producten zonder nadenken kan kopen wanneer u ze nodig hebt. Toch zijn ook deze producten voor veel mensen met een laag inkomen niet vanzelfsprekend. Daarom staat er sinds deze maand een weggeefkast in Bibliotheek Drachten. Mensen die verzorgingsproducten nodig hebben, maar dit (tijdelijk) niet kunnen betalen mogen gratis deze producten pakken en mee naar huis nemen. We spreken met Dinie van der Velde, zij is aanjager van dit mooie project. 

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om een Weggeefkast te realiseren?

“Veel mensen denken dat bibliotheken vooral over boeken gaan, maar we doen nog veel meer. We hebben bijvoorbeeld een Informatiepunt Digitale Overheid, een formulieren spreekuur en we helpen mensen met vragen op digitaal gebied. Afgelopen tijd hebben we bijvoorbeeld veel mensen geholpen met het installeren van de Corona Check App. We zijn dus niet alleen maar een plek voor mensen die van lezen houden, maar voor iedereen. We zijn een publieke ruimte en krijgen veel verschillende mensen over de vloer, zowel mensen die wat kunnen missen als mensen die wat nodig hebben. We vinden het een mooi idee dat we die mensen kunnen samenbrengen.”

Hoe vullen jullie de Weggeefkast?

“We hebben eerst onder personeel en vrijwilligers een inzameling gedaan. Daarnaast zijn we een officieel uitgiftepunt van het Armoedefonds. Zij focussen zich heel erg op het bestrijden van menstruatiearmoede, omdat veel meisjes en vrouwen niet genoeg geld hebben om menstruatieproducten te kopen. Dat betekent dat het Armoedefonds ons, vanuit hun eigen project, maandverband en tampons aanlevert. Mensen die wat meer te besteden hebben kunnen bij de servicebalie in de bibliotheek ook spullen brengen. Het is non-food kast, dus we zijn echt op zoek naar verzorgingsartikelen zoals wc-papier, tampons, maandverband, tandpasta en shampoo, maar bijvoorbeeld ook luiers en billendoekjes. Dat zijn producten die voor de meeste mensen vanzelfsprekend zijn, maar voor mensen die iedere maand elk dubbeltje drie keer moeten omdraaien zijn dat luxeproducten. Dat zou in Nederland niet zo moeten zijn. Een deel van de producten wordt bij ons gebracht door de Voedselbank.”

Zijn jullie niet bang dat mensen niet naar de Weggeefkast durven te gaan omdat het zo’n publieke ruimte is?

“Dat is natuurlijk altijd de uitdaging met dit soort thema’s. De kast staat op de begane grond, in een mooie hoek bij de tijdschriften. Daar is hij goed bereikbaar, maar je hoeft niet de hele bibliotheek door. We zullen met elkaar ervaren of de drempel te hoog is, maar dat houdt ons niet tegen om het gewoon te proberen. We hopen er veel mensen mee te kunnen helpen en we vinden het belangrijk om dit probleem onder de aandacht te brengen. Binnen de gemeente Smallingerland zijn er ook veel mensen die het écht moeilijk hebben, waar dingen die bij jou en mij in de kast staan niet vanzelfsprekend zijn. Moeten kiezen tussen wc-papier of een brood kopen, dat zou in Nederland eigenlijk niet moeten bestaan. We hopen ook dat dit project mensen laat zien dat er hulp is in de gemeente. Mensen weten bijvoorbeeld vaak niet of ze recht hebben op hulp van de Voedselbank.”

Tijdens LEFF wordt er samen gekookt.
'LEFF gaat niet over afvallen, maar over kennis delen' Gezondheid 1 uur geleden
Afbeelding
Start kaartverkoop Grondproeven: culinair muziektheater over een boerenbedrijf in transitie Cultuur 3 uur geleden
Afbeelding
Draag bij aan het voortbestaan van de bij Natuur 3 uur geleden
Liva met de twee boeken die ze heeft voorgelezen: 'Lampje' en 'Films die nergens draaien'
Liva Hoekstra is dit jaar de Voorleeskampioen van Smallingerland Educatie 21 uur geleden
Afbeelding
"Spot de reusachtige mammoet, indrukwekkende sabeltandtijger en de brullende holenbeer!" Algemeen gisteren
Afbeelding
Play-Offs verder uit zicht voor SC Cambuur, na nieuwe nederlaag tegen Jong Ajax Sport 16 apr, 10:17
Afbeelding
Winnende ONT trein dendert nog even voort Sport 15 apr, 16:00
Afbeelding
In- en uitchecken met de betaalpas nu ook mogelijk in alle buurtbussen van Arriva Algemeen 15 apr, 14:00