Van links naar rechts: Tycho Houben, Arjan Peters, Joonas Huovinen, Steijn Werkhoven
Van links naar rechts: Tycho Houben, Arjan Peters, Joonas Huovinen, Steijn Werkhoven Foto: Rob Dijkstra

OG Capitals wil samen strijden om de prijzen: We willen stappen maken, maar dan wel op een gezonde manier en vooral met oog voor eigen jeugd

Sport

LEEUWARDEN - De OG Capitals Leeuwarden hebben inmiddels de eerste wedstrijd van het ijshockeyseizoen achter de rug. Voorafgaand aan de wedstrijd sprak RondOm Leeuwarden met coach Arjan Peters, captain Tycho Houben, aanstormend talent Steijn Werkhoven en de ervaren Finse aanwinst Joonas Huovinen. Zij vertellen over hun verwachtingen van dit seizoen.

Arjan Peters start alweer aan zijn vierde seizoen als hoofdcoach van de OG Capitals. Hij heeft het team de afgelopen jaren flink zien groeien en hoopt dit seizoen hoge ogen te gooien in de Eredivisie. “We zijn een echte familieclub en dat maakt ons zo sterk. Dat is ook de intentie die we een aantal jaren geleden samen hebben ingezet. We willen stappen maken, maar dan wel op een gezonde manier en vooral met oog voor eigen jeugd. Daar zijn we heel goed in geslaagd. We werken hard en daarnaast beschikken de jongens ook over de technische kwaliteiten. Als je kijkt naar het team wat we nu hebben, dan zitten daar heel veel jonge jongens in vanuit de eigen opleiding, aangevuld met heel veel ervaring, zoals: Joonas Huovinen, Marco Postma, David Bartos en Matt Beer die ook nog binnengekomen is. Dat zijn hele mooie ontwikkelingen. Doordat we binnen deze club allemaal dezelfde visie hebben, weten we wat we van elkaar kunnen verwachten en zijn we moeilijk te verslaan.”


Foto: Rob Dijkstra

Ontwikkeling eigen jeugd

Het team van de OG Capitals bestaat voor een groot deel uit eigen jeugd. Daar zijn captain Tycho Houben en Steijn Werkhoven een uitstekend voorbeeld van. Ook zij merken dat ze steeds beter worden. “Dat merk je vooral aan de resultaten”, legt Tycho uit. “We speelden een aantal weken geleden een oefenwedstrijd tegen Amsterdam. Dat is een team waar wij normaal gesproken altijd veel moeite mee hebben. Nu wisten wij na penalty’s te winnen. Dat is toch een teken dat je op de goede weg bent.”

Steijn beaamt dat en wijst ook op het positieve beleid van de club: “Het is mooi dat je van de ervaren jongens kunt leren en wat ook fijn is, dat er niet naar je omgekeken wordt als een ‘talent’ of ‘jonge jongen’ zeg maar. Je krijgt echt de kans en je kan ook echt met die ervaren jongens spelen.”

Leeuwarder captain

Het is dan ook geen toeval dat een ‘eigen’ jongen als Tycho tot captain benoemd is. Arjan legt uit waarom Tycho daar geschikt voor is: “Ik vind dat Tycho een hele dragende speler is in het team. Daar kijken de jonge jongens ook tegenop. Daarnaast is het gewoon een leuke en sociale jongen om mee te werken. Bovendien is het een jongen die echt staat voor zijn team. Dat heb je nodig. Vaak kijk je bij een captain naar de jongens die wat ouder zijn, maar ik vind het belangrijk dat een Leeuwarder jongen deze taak op zich neemt.”

Ik vind het belangrijk dat een Leeuwarder jongen deze taak op zich neemt.

Joonas Huovinen 

Joonas Huovinen is een van de ervaren krachten die naar Leeuwarden gekomen is om de OG Capitals te versterken. Daar is coach Arjan Peters erg content mee: “Vanaf de eerste training zie je gewoon dat hij kwalitatief heel veel meebrengt. Hij brengt ervaring en rust en beschikt daarnaast over heel veel overzicht en scorend vermogen. Als je hem ziet spelen komt hij heel relaxed over. Alles doet hij met een gedachte. Daarin zie je dat hij echt wel een ander level komt dan wij gewend zijn. Daarmee kan hij heel belangrijk worden.”

Team staat op één 

En het valt op dat Joonas direct goed in de groep ligt. Hij komt rustig en bedachtzaam over. De jonge jongens beginnen enthousiast over zijn hattrick tegen Amsterdam, een bewijs dat de Finse speler wel degelijk over de nodige technische bagage beschikt. Het grappige is, dat hij daar zelf helemaal niet over begint, sterker nog: “Het draait allemaal om wat er naast het veld gebeurt, dat bepaalt hoe goed je tijdens de wedstrijden bent”, legt hij uit. 

Joonas hecht namelijk veel waarde aan het team. “Het technische aspect komt daarna vanzelf. Je moet aan het begin van het seizoen beginnen te bouwen aan het team.” Daarom zal Joonas ook een jeugdteam onder zijn hoede nemen. “Ik wil de kinderen enthousiast maken en helpen als speler, maar zeker ook als mens.”

Het zegt veel over hoe Joonas in het leven staat. “Dat past precies bij ons”, lacht Arjan enthousiast. “Hij praat niet over wat de jongens beter kunnen doen, maar echt over hoe je samen tot een prestatie kunt komen. Dat is ook wat wij willen als team, samen een mooie prestatie neerzetten.”

Afbeelding
Opvallende stijging: Nederland kent steeds meer huizen met schimmel en zwamgroei Samenleving 9 uur geleden
Afbeelding
Tialda Hoogeveen geïnstalleerd als nieuwe Berneboeke-ambassadeur Educatie 12 uur geleden
Afbeelding
Tom Boere per direct naar NAC Breda Sport 13 uur geleden
Afbeelding
Prodak vernietigt vertrouwelijk archief- en datamateriaal op 27 januari Zakelijk 15 uur geleden
Afbeelding
Zucht- nieuwe expositie bij Nynke & Blom Cultuur 17 uur geleden
Afbeelding
Toeristisch ondernemers gemotiveerd om duurzaamheidsslag te maken Duurzaamheid 19 uur geleden
Afbeelding
Wat kunnen verwachten in 2023: verkiezingen, schaatsen, darten en meer... Evenement 25 jan, 18:00
Afbeelding
Visit Friesland Elfstedenrace verhuist naar oktober Sport 25 jan, 15:00