Neem tijdens het Nationaal Theaterweekend een kijkje achter de schermen bij De Lawei.
Neem tijdens het Nationaal Theaterweekend een kijkje achter de schermen bij De Lawei. Foto: De Lawei

Voor een tientje naar het theater; De Lawei doet mee aan Nationaal Theaterweekend

Cultuur

DRACHTEN - Op 26, 27 en 28 januari opent Schouwburg de Lawei haar deuren tijdens het Nationaal Theaterweekend. In dit weekend koop je voor maar tien euro een ticket voor één van de zes voorstellingen. De actie, waar in totaal 75 theaters in heel Nederland aan meedoen, is tot leven geroepen om een grote drempel waardoor mensen niet naar de schouwburg komen weg te nemen, namelijk de prijs van een voorstelling. Zo hoopt het theater te laten zien dat kunst en cultuur voor iedereen is.

Schouwburg De Lawei wil een schouwburg voor alle Drachtsters zijn en is daarom actief bezig om te onderzoeken wat de drempels zijn om niet naar een voorstelling te gaan. Eén van de grootste drempels is de prijs van een kaartje, veel mensen vinden dit simpelweg te duur of vinden de prijs te hoog om eens te kijken of een voorstelling wat voor hen is. Tijdens het Nationaal Theaterweekend willen ze mensen verwelkomen die nooit in een theater zijn geweest óf mensen die een keer wat anders willen proberen. Daarom bieden ze tijdens dit weekend ook zes hele verschillende voorstellingen aan, zodat er altijd eentje is die bij je past. 

Het Nationaal Theaterweekend vindt plaats op vrijdag 26 januari, zaterdag 27 januari en zondag 28 januari. Kaartjes koop je, net zoals altijd, gewoon online via hun website www.lawei.nl of tijdens openingstijden aan de balie van de schouwburg. Voor meer informatie kun je ook altijd bellen met 0512 335 050.

Kiki Schippers met band

Op vrijdag 26 januari om 20.00 uur ga je voor een tientje naar Kiki Schippers, bekend van het radioprogramma Spijkers met Koppen, die je met haar gouden strot en hilarische humor op een poëtische manier meeneemt in haar wereld. Humoristisch, slim en soms zelf emotionerend, deze voorstelling is zeker een aanrader als je houdt van swingende muziek met een knipoog. 

Andries Tunru en Stefan Hendrikx

Heb je zin om op 26 januari een avondje te gieren van het lachen (voor een tientje)? Koop dan een ticket voor de show Beperkt Houdbaar van Andries Tunru (finalist De Slimste Mens) en Stefan Hendrikx (Alpacas en Hufterproof). Deze hilarische improvisatievoorstelling wordt mede mogelijk gemaakt door het publiek, want zij worden gevraagd om onderwerpen via briefjes aan te kaarten. 

Op vrijdag kun je in De Lawei niet alleen genieten van Kiki, Andries en Stefan, ook voor en na de voorstellingen wordt je getrakteerd. Voorafgaand zal Nina Los, finalist bij De Kleine Prijs van Friesland, de avond beginnen met haar mooie muziek. De avond wordt feestelijk afgesloten door DJ DrNiFo. Uiteraard kun je ook even blijven hangen voor een hapje en drankje in Theatercafé Hopper. 

TIP: Maak een cultureel uitstapje met Golden Palace

Op zaterdag 27 januari om 20.30 uur speelt Golden Palace. Hou jij wel van een cultureel experiment en heb je zin om iets heel ‘anders’ te zien? Dan raden we zeker Golden Palace aan! Golden Palace is een tragikomische voorstelling over hopeloze vooruitzichten en kleine dagdromen, zonder daarbij gebruik te maken van woorden. Tijdens dit beeldende theater wordt het verhaal van twee vrouwen verteld. Zonder woorden nemen zij je mee in hun avondrituelen, in 1973 en in 2023. 

Top2000 Live met Viva la Vida

Nog geen genoeg gekregen van de Top2000 en kun je niet wachten tot volgend jaar december? Ga dan voor een tientje naar Top2000 live met Viva la Vida. Op zaterdagavond zing je gezellig mee met de allerbeste hits van de afgelopen jaren. Eén ding is zeker; de voetjes gaan van de vloer!

Circus Boost

Deze voorstelling op zaterdagavond is uitermate geschikt voor volwassenen en tieners die zich willen verbijsteren door de bijzondere acrobatiek van Circus Boost. Open gaat over met open armen begroet worden in een onbekende omgeving of over het vinden van een mooie plek waar speciaal op jou wordt gewacht. In een hemelsbreed opgespannen en beweegbare installatie creëren drie vrouwen een brug, een schommel, een schuilplaats, een wieg en een poort, om elkaar te treffen.  

Ook op zaterdag trakteert De Lawei op muziek voor en na de voorstelling. Vanaf 19.15 uur speelt Else Lena Ottens, finalist De Kleine Prijs van Friesland 2023, onder begeleiding van een cellist, prachtige muziek. Na de tijd sluit je de avond af met DJ Maaike. 

Beatrice zingt Brel

Helemaal verliefd op Franse chansons? Laat je dan voor een tientje betoveren door Beatrice van der Poel. 45 jaar na de dood van Jacques Brel brengt zij de Belgische zanger met meeslepende arrangementen weer overtuigend tot leven. 

TIP: Neem de kids mee op avontuur met Garage TDI

Ga samen met je kinderen (6+) op reis door de ruimte en door je eigen lichaam met Garage TDI. In de voorstelling Van hier tot oneindig ga je op zondagmiddag voor een tientje naar deze filosofische voorstelling waarin elektriciens Joes en Henk een foutje maken en daardoor in de ruimte belanden. Voorafgaand aan deze voorstelling kunnen kinderen meedoen aan de workshop DE NEGENDE PLANEET, waarin je op zoek gaat naar het antwoord op de vraag: Als je een nieuwe planeet zou ontdekken, hoe ziet die er dan uit?

Uiteraard wordt ook de zondag muzikaal omlijst. Tijdens een speciale editie van ‘Live op zondag’ kun je in Theatercafé Hopper genieten van de band RUTH. Wist je trouwens dat er op elke eerste zondag van de maand een liveoptreden is in dit café?

Rondleidingen

Altijd al willen weten wat er achter de schermen gebeurd bij De Lawei? Dan is dit je kans! Op zondag tussen 13.00 uur en 17.00 uur worden er doorlopend gratis rondleidingen gegeven. Leer over de geschiedenis van de Lawei, ontdek de kleedkamers en stap zelf het podium op. Voor de rondleidingen hoef je je niet aan te melden, de deuren staan voor je open! Ook kun je gratis een leuke goodiebag scoren. 

Tijdens het Nationale Theaterweekend hoopt De Lawei zoveel mogelijk mensen te verwelkomen. Kom jij ook? Op zoek naar wat meer informatie, ga dan naar www.lawei.nl of kijk op hun sociale media kanalen op Facebook, Instagram of TikTok.

Schouwburg De Lawei wil de drempel zo laag mogelijk maken

Garage TDI
Golden Palace
Wethouder Hein Kuiken, Sipke Jan Bousema en Gedeputeerde Sijbe Knol
Europaparty: groot feest in Leeuwarden ter ere van Joost Klein Cultuur 3 uur geleden
Moederdag
Dit zijn de beste Moederdag tips Algemeen 6 uur geleden
Het Wonder van het Elfenbankje (kerstmusical 2023)
De Lawei op zoek naar amateurtalent, audities kerstmusical zijn geopend! Cultuur 6 uur geleden
Afbeelding
Smallingerland werkt aan duurzame, veilige en toegankelijke mobiliteit Politiek 9 uur geleden
Afbeelding
Mr. Film, René Mioch in de Bios Drachten Evenement 11 uur geleden
Afbeelding
Kijktip - FryslânDOK: Sterrennacht, over de waarde van de sterrenhemel Cultuur 7 mei, 18:00
HT Roeirace
Kijktip: De HT Roeirace live te volgen bij Omrop Fryslân Sport 7 mei, 15:38
De spelers van SC Cambuur balen.
SC Cambuur verliest van Roda en maakt zich op voor bijzondere wedstrijd Sport 6 mei, 10:54