Afbeelding

‘Het is veel meer dan alleen rondrijden’

Algemeen

DRACHTEN-AZEVEN - Op 14 december is het de Dag van de Vrachtwagenchauffeur, een moment in het leven geroepen door Sectorinstituut Transport en Logistiek om aandacht te vragen voor het belangrijke werk dat een vrachtwagenchauffeur doet. Dick Bouma is al vanaf zijn twintigste chauffeur en rijdt nu voor DTC Surhuisterveen BV: “Als ik aan het werk ben, ben ik constant aan het puzzelen; hoe laat kom ik aan op mijn losadres, waar kan ik rusten en hoe laat moet ik weer vertrekken.”

Als tiener mag Dick Bouma weleens meerijden in de vrachtwagen met zijn oudere broer, ooms of neven en dat bevalt hem wel. Lekker in je eentje op pad met heel veel vrijheid, de jonge Dick ziet het wel voor zich: “Via via ben ik begonnen in de loods en daarna steeds een stapje verder gezet tot ik in de vrachtwagen terecht kwam. Ik heb veel verschillende soorten transport gedaan. Nu doe ik Walking Floor transport bij DTC Surhuisterveen BV, dat is lading dat los wordt gestort, dus niet op pallets.”

Dick is van maandagochtend tot vrijdagavond aan het werk en rijdt door heel Europa: “Ik rij vooral in Duitsland, België, Engeland en Nederland en soms ook in Denemarken of Frankrijk. Ik heb steeds één laadadres en rijdt dan naar één losadres, om vervolgens naar een ander laadadres te rijden.” Hij geniet van zijn werk: “Ik vind het fijn dat je gewoon je eigen ding moet doen, en dat je ervoor moet zorgen dat je dat zo goed mogelijk doet. Je bent zelf verantwoordelijk.” 

Mijn werkgever is flexibel, 
dat is erg fijn

De chauffeur vindt het niet erg dat hij doordeweeks van huis is, daar is hij aan gewend. Wel kan hij ervan balen als hij vrijdagavond later thuis is: “Zeker als het regent, dan kan het flink druk op de weg zijn. Soms komt het zelfs voor dat je rij-uren erop zitten en dat je vrijdagavond nog langs de weg slaapt.” Natuurlijk is het af en toe wel lastig dat hij doordeweeks niet thuis is: “Soms is het nodig om thuis te blijven, zoals met afspraken bij de huisarts, op de school van de kinderen of een begrafenis. Gelukkig denkt mijn werkgever goed mee en zijn ze daarin erg flexibel. Dat is heel fijn.”

Zijn de regels strenger geworden?

Zijn werk is de afgelopen jaren wel wat veranderd, vooral door de de komst van boordcomputers en navigatiesystemen: “Je werkt nu veel nauwer samen met de planning. Als je vertraging hebt, omdat je bijvoorbeeld moest wachten bij het lossen of omdat je in de file staat, dan kan er sneller geschakeld worden. De planning belt de klant of schakelt een andere chauffeur in die dichter in de buurt is.” De boordcomputers maken controle door de politie ook makkelijker: “Ik zou niet zeggen dat de regels veel strenger zijn dan twintig jaar geleden, maar alles wordt nu goed bijgehouden. Het is ook belangrijk dat chauffeurs zich aan die strenge eisen houden, zeker als je met gevaarlijke stoffen rijdt.”

‘De regels zijn niet persé strenger dan twintig jaar geleden’

De Dag van de Vrachtwagenchauffeur is in het leven geroepen om meer respect voor deze branche te genereren, maar volgens Dick begint het bij begrip: “Veel mensen weten niet eens wat wij doen. Het is niet vergelijkbaar met een negen tot vijf kantoorbaan. Wij zijn lang van huis en het is meer dan alleen even sturen en dan klaar! Ik ben constant aan het puzzelen; waar ga ik rusten en kan ik daar douchen en eten, hoe laat moet ik bij de volgende klant zijn, daar denk ik allemaal over na.”

Het zou volgens Dick goed zijn als iedereen die zijn rijbewijs haalt ook even heeft rondgereden in een vrachtwagen: “Automobilisten zitten steeds meer in hun eigen bubbel en houden geen rekening met ons. Eigenlijk zou iedereen moeten weten hoe het verkeer eruit ziet vanuit onze cabine, er zou een wereld voor hen open gaan. Ik denk echt dat dat bevorderlijk zou zijn voor de verkeersveiligheid.

Afbeelding
Geniet ook dit jaar weer van muziek in de natuur tijdens Oranjewoud Festival Evenement 2 uur geleden
‘Kalabanté’ van Afrique en Cirque; een van de highlights van het nieuwe theaterseizoen in Schouwburg De Lawei.
Start kaartverkoop nieuw theaterseizoen De Lawei Cultuur 4 uur geleden
Afbeelding
Column Désirée van Dijk-Attema: Nat en nog meer onzekerheid Column 20 uur geleden
Afbeelding
Beetje noorderlicht voor ONT na winst op Opende Sport 13 mei, 12:00
Vanaf mei gaat Oink! verder onder de vlag van Kinderwoud.
Oink! peuteropvang wordt onderdeel van Kinderwoud Algemeen 13 mei, 10:00
Afbeelding
SC Cambuur neemt in stijl afscheid van het Cambuurplein Sport 13 mei, 09:30
Nordic Walking is een ontzettend goede sport voor mensen met de ziekte van Parkinson.
Stichting Parkinson in Beweging stopt Sport 12 mei, 12:00
Afbeelding
'KV Drachten is een vereniging voor iedereen' Sport 12 mei, 10:00