Afbeelding
Foto: Berber Braam.

Voor én achter de schermen wordt er gerepeteerd voor de kerstmusical van De Lawei

Cultuur

DRACHTEN - Van 22 t/m 30 december is de kerstmusical Het Wonder van het Elfenbankje te zien in De Lawei. De 21-koppige cast heeft de afgelopen maanden hard gerepeteerd maar ook achter de schermen is er veel werk verzet. Sebastiaan Baar en Eelke Besseling hebben in hun bouwplaats het decor gebouwd en Marieke Boersma werkt als vrijwilligster bij Atelier Bonnema aan de kostuums. Muzikaal leider Paul Passchier en regisseur Wilma Hoornstra kunnen ook niet wachten om de voorstelling te laten zien op het toneel. De kerstmusical gaat op vrijdag 22 december in première in Drachten. 

Twee vrienden die bouwen 

Sebastiaan Baar en Eelke Besseling werken vanuit hun bouwplaats in Groningen stad al zo’n twee jaar samen en zijn al bijna tien jaar vrienden. In maart van dit jaar hebben ze de eerste ontwerpen besproken met Wilma Hoornstra. Het gehele bouwproces duurt zeker meer dan zes maanden. Wat tot nu toe de meeste tijd in beslag neemt is het daadwerkelijke elfenbankje. Het elfenbankje is een belangrijk onderdeel van de voorstelling, dit is het bankje waarop Billie’s ouders elkaar hebben ontmoet. Sebastiaan vertelt: Het is heel complex werk met kleine details. Het is ook leuk om erover na te denken hoe alles in de voorstelling gaat passen, er moet natuurlijk mee geacteerd worden, op gesprongen worden, het moet kunnen rijden, etc. Met de eisen van de voorstelling erbij moet het best veel verschillende dingen kunnen doen, dat is een leuke uitdaging voor ons.

Eelke is het meest trots op de ervaring die nu wordt opgedaan in het theater. Je bent niet helemaal zeker over je kennis, maar tot nu toe gaat het heel goed. Het is mooi om te zien dat iedereen nog steeds leert. Of je nou al 30 jaar in het vak zit, of dat je zoals ons net begint in het vak, iedereen blijft leren. Dat is mooi om mee te maken. 

Alle soorten genres 

Al zeven jaar maken Paul Passchier en Wilma Hoornstra in samenwerking met De Lawei de jaarlijkse familievoorstelling. Ook dit jaar hebben ze samen weer een prachtige familievoorstelling in elkaar gezet: Wilma als choreograaf en regisseur en Paul als script- en liedjestekstschrijver en muzikaal leider.  

Vragend naar hun favoriete moment in de voorstelling, is het lastig kiezen voor beiden. Wilma vertelt: Het is moeilijk kiezen, er zijn zoveel leuke liedjes en mooie muziek. We hebben muziek van alle kanten erin zitten, van klassiek tot musicalnummers, tot filmmuziek, we halen het overal vandaan. 

Paul vult aan: Er zit een geweldig stuk in met namaak kerstmannen, dat is een totale showstopper. Wilma heeft dat geweldig gemaakt. De voorstelling is enorm divers. Vaak is een musical in één bepaalde stijl, maar Paul en Wilma vinden het juist leuk om het zo divers mogelijk te maken zodat er niet één muziekstijl is. Zo spreken ze bezoekers van alle leeftijden aan. We willen natuurlijk iedereen, jong en oud naar het theater krijgen en ook daar houden, aldus Wilma. 

Out of the box denken met de kostuums 

Eén van de vrijwilligers die wekelijks naar De Lawei komt om aan de kostuums van de familievoorstelling te werken is Marieke Boersma. Sinds 2018 is zij, samen met haar twee zussen, werkzaam bij de kostuumgroep van Atelier Bonnema. Dit is een groep vrijwilligers die onder leiding van Dianne Bonnema de kostuums maakt voor de kerstmusical van De Lawei.

Het leukste onderdeel van het werken aan de kostuums vindt Marieke het experimenteren. Ik vind het heel erg leuk om te werken met materialen die niet altijd voor de hand liggen. Dianne heeft namelijk altijd vrij spectaculaire ontwerpen met experimentele materialen. Zo is er veel gewerkt met gewatteerde materialen, bijvoorbeeld voor de pakken van ijsberen Nick en Simon, waar Marieke op dit moment aan werkt. Er wordt ook veel gewerkt met bestaande materialen die worden hergebruikt voor elke productie. Na een productie kun je spullen vaak niet meer gebruiken, het wordt weggegooid of opgeslagen, maar het is natuurlijk leuker om het te hergebruiken voor een andere productie. Sommige stofjes kom je in bijna iedere productie weer tegen, dus dat gaat jaren mee. 

De rolverdeling in het atelier loopt eigenlijk vlekkeloos. Dianne is zich bewust van de talenten en speciale kwaliteiten van alle vrijwilligers en dit weet zij feilloos in te zetten voor haar projecten. Marieke’s specialiteit is het aandurven om dingen uit te proberen en het werken aan naaitaken die niet voor de hand liggend zijn. Dat vind ik juist leuk, het ontdekken van hoe het wel kan. Je mag hier altijd heel erg out of the box denken. 

De kerstmusical Het Wonder van het Elfenbankje is te zien van 22 t/m 30 december in De Lawei. Meer informatie en het kopen van kaarten kan via www.lawei.nl/elfenbankje. De première is inmiddels uitverkocht.  

Afbeelding
Geniet ook dit jaar weer van muziek in de natuur tijdens Oranjewoud Festival Evenement 1 uur geleden
‘Kalabanté’ van Afrique en Cirque; een van de highlights van het nieuwe theaterseizoen in Schouwburg De Lawei.
Start kaartverkoop nieuw theaterseizoen De Lawei Cultuur 3 uur geleden
Afbeelding
Column Désirée van Dijk-Attema: Nat en nog meer onzekerheid Column 19 uur geleden
Afbeelding
Beetje noorderlicht voor ONT na winst op Opende Sport gisteren
Vanaf mei gaat Oink! verder onder de vlag van Kinderwoud.
Oink! peuteropvang wordt onderdeel van Kinderwoud Algemeen 13 mei, 10:00
Afbeelding
SC Cambuur neemt in stijl afscheid van het Cambuurplein Sport 13 mei, 09:30
Nordic Walking is een ontzettend goede sport voor mensen met de ziekte van Parkinson.
Stichting Parkinson in Beweging stopt Sport 12 mei, 12:00
Afbeelding
'KV Drachten is een vereniging voor iedereen' Sport 12 mei, 10:00