Bauke en Gabiër, de ShankCity Twins.
Bauke en Gabiër, de ShankCity Twins. Foto: eigen beeld.

ShankCity Twins maken muziek over Drachten

Algemeen

DRACHTEN - Het begon allemaal als een grapje: Gabiër Martina en Bauke Westendorp zijn al de hele dag bezig met de auditie van Gabiër, die graag naar het conservatorium wil. Ze zijn helemaal gaar en besluiten dus om gewoon even wat muziek te maken. Bauke heeft nog wel een beat liggen en Gabiër - die helemaal niet kan rappen - schrijft een rap. Het nummer ‘Drachten is onze city’ ontstaat, een nogal merkwaardig nummer met teksten als ‘mijn haar zit door sperma in een klittie, ik kom klaar want Drachten is mijn city’. Het wordt een bescheiden succes, maar voor Gabiër en zijn vrienden gaat het vooral om het plezier van het maken: “Er wordt eigenlijk nooit muziek gemaakt over Drachten.”

Hoe het eerste nummer van Shankcity Twins ontstaan is, weet u nu, maar inmiddels hebben de vrienden Gabiër en Bauke alweer een tweede nummer uitgebracht. ‘Altijd Applaus’, uiteraard refererend aan de slogan van schouwburg De Lawei, is weer net zo’n cultnummer, met bizarre en dwaze teksten over geslachtsgemeenschap in diezelfde schouwburg (u snapt hem wel; altijd applaus), vapen op de Kade en eten bij Shaam. Het is natuurlijk één grote grap en in het maakproces zijn deze jongens echt niet bezig geweest met sociale problematiek binnen hun gemeenschap, maar interessant is het wel. Waarom schrijven zij deze teksten?

Shankcity Twins

Hoewel hun muziek vooral lijkt op iets wat in elkaar geflanst is door twee verveelde jongeren, is er wel zeker over nagedacht. Hun naam ‘Shankcity Twins’ refereert aan het messengeweld dat ook in Drachten een steeds groter probleem wordt (een shank is een naam voor een geïmproviseerd steekwapen, red). Gabiër groeide op in Drachten vlakbij het parkje bij de Dirk, berucht vanwege de drugs- en geweldincidenten die daar plaatsvinden: “Veel jongeren voelen zich in Drachten wel eens onveilig vanwege die messen en er zijn ook echt wel gure plekken waar je niet veilig over straat kan in de nacht, zeker als vrouw. Dat houdt ons natuurlijk wel bezig.”

Volgens Gabiër, die nu voor zijn studie in Enschede woont, was Drachten overigens wel een ‘prima’ dorp om in op te groeien: “Voor jongeren is er wel genoeg te doen, maar er is ook een zekere braindrain. Veel jongeren die havo of vwo doen, gaan weg en komen niet meer terug. Ik denk dat dat jammer is voor Drachten. Ik kom, denk ik, ook niet meer terug. Ik wil graag de muziek in en heb dus auditie gedaan voor het conservatorium. Shankcity Twins is ook echt een grapje, ik maak ook serieuze muziek; geen hiphop maar pop. Maar voor zo’n carrière moet je in de Randstad beginnen.”

Binnen twee uur

Na ‘Drachten is mijn city’ hebben Gabiër en Bauke dus het nummer ‘Altijd Applaus’ gemaakt. Een project van twee uur: “We wisten dat we een vervolg moesten maken, maar dat het vooral niet té goed mocht worden. We daagden onszelf uit door te zeggen dat we binnen twee uur een heel nummer moesten produceren.” Een discutabel, maar toch grappig, nummer is het resultaat: “Maar het was ook heel leerzaam en bevrijdend. Het hoeft niet perfect te zijn. Bovendien doen we dit vooral omdat we het leuk vinden, er plezier uit halen. Je moet het vooral niet te serieus nemen.”

Een vervolg

Een vervolg op ‘Altijd Applaus’ staat zeker op de planning: “We hebben nog genoeg inspiratie om over te schrijven. Het vetste zou zijn als onze nummers uiteindelijk een keer te horen zijn in De Swetser of Champino of zo.” Gabiër denkt dat best wel wat Drachtsters de muziek kunnen waarderen: “We zijn toch met z’n allen trots op ons stadje, het is al met al best leuk hier.”

Afbeelding
Naar het mbo? Kijk het webinar 'Studiefinanciering: hoe werkt het?' Educatie 7 uur geleden
Afbeelding
Nieuw Ontwikkelperspectief voor de Lelylijn: Op Weg naar 2050 Politiek 18 mei, 15:00
Afbeelding
Voorstelling Romijn Conen bij Revalidatie Friesland Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Boeren overhandigen eerste spandoek aan de provincie Fryslân Agrarisch nieuws 18 mei, 08:00
Afbeelding
De leukste activiteiten tijdens Pinksteren in Friesland Recreatie & Ontspanning 17 mei, 20:00
Afbeelding
Maatschappelijke gift maakt Musical De Tocht toegankelijk voor 2000 kinderen Cultuur 17 mei, 18:00
Robin van Persie in actie tegen sc Heerenveen (2018).
Robin van Persie wordt de nieuwe hoofdtrainer van SC Heerenveen Sport 17 mei, 16:43
Afbeelding
Start kaartverkoop nieuw theaterseizoen De Lawei op 25 mei Cultuur 17 mei, 15:00