Afbeelding

Maak kennis met de historie in Drachten en omstreken

Cultuur

DRACHTEN - Op 9 en 10 september is het Open Monumentendag. Tientallen monumentale gebouwen en locaties in de gemeente openen dan hun deuren om geïnteresseerden gratis binnen te laten en hun verhaal te vertellen. Open Monumentendag is dé kans om kennis te maken met de geschiedenis van de omgeving en iets nieuws te leren over de woonplaats waar je misschien al jaren leeft. 

De VriendenLoterij Open Monumentendag wordt ieder jaar in het tweede weekend van september georganiseerd door stichting Nederland Monumentenland in samenwerking met meer dan 300 lokale comités en 18.000 vrijwilligers door het hele land. Het evenement trekt jaarlijks circa 1,3 miljoen bezoekers. Tijdens Open Monumentendag worden duizenden monumenten in Nederland opengesteld voor het grote publiek, om zo de publieke belangstelling voor monumenten en het draagvlak voor monumentenzorg te vergroten. 

In gemeente Smallingerland kun je naar 20 monumenten. Al de monumenten die hun deuren openen op zaterdag en/of op zondag staan op de website van Open Monumentendag. De volgende monumenten zijn te bezoeken: De Doopgezinde Kerk in Drachten, de Doopsgezinde Kerk in Rottevalle, de Gereformeerde Kerk in Rottevalle, de Grote Kerk in Drachten, de Herberg van Smallingerland, de Kapelkerk, Kerk Kortehemmen, Museum Smallingerland, NH Kerk (Boarnburgum), NH Kerk Agathajerke Oudega, NH Kerk Nijega, NH Kerk Opeinde, NH Kerk Rottevalle, Pand in Papegaaienbuurt, Rioolwaterzuiveringsinstallatie, Sluisfabriek, Watertoren, Woning in Houtigehage, Zuiderkerk en Zwembad De Welle. We lichten er een paar voor je uit.

Grote Kerk Drachten

De ‘Grote Kerk’ is gebouwd op een T-vormige plattegrond, met de ingang in de noordelijke poot. De soberheid van de gevels wordt alleen bij de ingangspartij onderbroken. De rijke bekroning van de toegangsdeur in Lodewijk XIV-stijl bevat opschriften en wapenschilden, waarvan in de Franse tijd de adellijke wapens en titels weggekapt zijn. Op de houten geveltoren met achtzijdig ingesnoerde spits staat een gesmede windwijzer in de vorm van het Drachtster wapen: drie gekroonde turven.

NH Kerk Agathatjerke Oudega

Omstreeks 1090 werd het oudste muurgedeelte, bijna een meter dik, opgetrokken uit tufsteen. Dit westelijk deel van het schip heeft een Romaanse bouwstijl: zowel de kleine hoge ramen als de spaarvelden en de frieslijsten hebben aan de bovenzijde de halfcirkelvormige afronding.
In de gotische periode vond uitbreiding in oostelijke richting plaats (1300/1400). De zogenaamde Noormannenpoortjes in de noord- en zuidgevel zijn ook gotisch. De zuidzijde was de kant van het licht, de noordzijde die van het duister. De invloed van het zondeval-verhaal reikte zover dat de vrouwen de noorddeur moesten gebruiken, terwijl de mannen door de zuidpoort gingen.De losstaande toren, in ca 1140 gebouwd als verdedigingstoren, heeft muren van meer dan een meter dikte, van buiten tufsteen, aan de binnenkant kloostermoppen. Op de torenvloer staan schandblok en martelpaal nog opgesteld.

Kapelkerk Drachten

De Kapelkerk is gebouwd in opdracht van de Vereniging tot Inwendige zending ‘Uw Koninkrijk kome’, behoorde tot de Nederlandse Hervormde kerk en huisvest sinds eind jaren negentig van de vorige eeuw de bijzondere wijkgemeente. De zaalkerk met een rechthoekige plattegrond heeft een symmetrische voorgevel, die wordt gedomineerd door een klokkentoren met een vierkante spits. De entree en de ramen in de voorgevel zijn rondboogvormig.

(Bron: Open Monumentendag)

Wethouder Hein Kuiken, Sipke Jan Bousema en Gedeputeerde Sijbe Knol
Europaparty: groot feest in Leeuwarden ter ere van Joost Klein Cultuur 20 minuten geleden
Moederdag
Dit zijn de beste Moederdag tips Algemeen 3 uur geleden
Het Wonder van het Elfenbankje (kerstmusical 2023)
De Lawei op zoek naar amateurtalent, audities kerstmusical zijn geopend! Cultuur 3 uur geleden
Afbeelding
Smallingerland werkt aan duurzame, veilige en toegankelijke mobiliteit Politiek 6 uur geleden
Afbeelding
Mr. Film, René Mioch in de Bios Drachten Evenement 8 uur geleden
Afbeelding
Kijktip - FryslânDOK: Sterrennacht, over de waarde van de sterrenhemel Cultuur gisteren
HT Roeirace
Kijktip: De HT Roeirace live te volgen bij Omrop Fryslân Sport 7 mei, 15:38
De spelers van SC Cambuur balen.
SC Cambuur verliest van Roda en maakt zich op voor bijzondere wedstrijd Sport 6 mei, 10:54