In actie bij het SKS Skûtsjesilen.
In actie bij het SKS Skûtsjesilen. Foto: eigen beeld.

Jantsje en Lennard over Reddingsbrigade Drachten

Algemeen

DRACHTEN - Op 31 juli is het International Lifeguard Appreciation Day, een internationale dag om stil te staan bij het belangrijke werk wat reddingzwemmers doen. Daarom wil RondOm Drachten de Drachtster reddingzwemmers van Reddingsbrigade Drachten in het zonnetje zetten. We spreken met Jantsje Veenstra en Lennard Haze over hun werk, Reddingsbrigade Drachten en Lifeguard Appreciation Day. 

Reddingsbrigade Drachten is met negentig leden een redelijk grote club in de regio. Bij de reddingsbrigade zwemmen mensen van alle leeftijden. Al vanaf een jaar of zeven of acht kan je er beginnen. Ook Lennard Haze, inmiddels hoofdtrainer bij de club, begon al op jonge leeftijd: “Ik vond zwemmen heel erg leuk en wilde er graag mee door gaan. Daarom ben ik bij Reddingsbrigade Drachten gekomen en ik ben eigenlijk altijd blijven plakken.” 

‘Een sport waarmee je jezelf nuttig kan maken’

Lennard raadt aan dat kinderen bij hen mogen zwemmen zodra ze een zwemdiploma hebben. Daarna gaan ze aan de slag om hun brevetten te halen: “Je begint bij Junior Redder, gaat dan door naar Zwemmendredder en vervolgens naar Lifesafer. Daarna kan je bij ons ook nog Lifeguard diploma’s halen. Oudere kinderen (vanaf veertien jaar) en volwassenen kunnen bij Lifesafer beginnen.”
Vanaf een jaar of vijftien mogen leden meedoen met oefeningen: “Elke donderdagavond trainen we in De Welle,” legt Lennard uit. “Eén keer per maand doen we een grotere oefening, waarbij we ook materiaal inzetten en bijvoorbeeld oefenen met evacueren en EHBO. Tijdens de oefeningen bereiden we ons voor op een inzet. Heb je een paar jaar lang meegedaan met de oefeningen, dan mag je ook mee met een inzet.”

Reddingsbrigade Drachten heeft een alarmeringseenheid, die opgeroepen kan worden door 112 Water: “Wanneer zij een melding krijgen dat iemand op de Friese wateren hulp kan gebruiken, gaat er een appje naar alle aangesloten brigades.” Een vijftal leden dit berichtje en zij schatten in eerste instantie in of de alarmering inzet van Reddingsbrigade Drachten vereist. “Dat heeft vooral te maken met locatie, als er een andere brigade dichter in de buurt is, gaan wij niet. Als de oproep voor ons relevant is worden de leden van de eenheid telefonisch opgeroepen. Zo snel als zij kunnen rukken zij uit naar waar onze boot ligt. Op dit moment is dat bij het brandweerstation. Als er een stuk of vier leden zijn, varen ze uit om zo snel mogelijk hulp te kunnen bieden.” Naast deze alarmeringseenheid zet Reddingsbrigade Drachten zich ook in tijdens evenementen zoals triatlons, survivalruns en festivals in de regio: “Recent waren we ook actief bij de Elfsteden Triatlon van Maarten van der Weijden.”

Reddingsbrigade Drachten is een hechte club, weet Jantsje te vertellen: “Ik ben nu vier jaar lid en voel me helemaal thuis. Iedereen kent elkaar en werkt vanuit hun passie.” Dat houdt ook in dat niet alle vrijwilligers persé waterratten zijn: “We vinden het belangrijk dat iedereen kan doen waar hij of zij goed in is. De reddingsbrigade is niet alleen voor mensen die zwemmen heel leuk vinden, maar ook voor mensen die op een unieke manier voor anderen klaar willen staan en wil samenwerken met een leuk team.” Lennard is het daarmee eens: “We doen veel meer dan alleen zwemmen in het zwembad. Het is echt een sport waar je jezelf nuttig kan maken en anderen kan helpen.” De Reddingsbrigade werkt ook vaak samen met andere brigades, zoals die in Lemmer, Leeuwarden en Heerenveen.

Wil je een keer meetrainen bij Reddingsbrigade Drachten. Dat kan altijd! Ga naar www.reddingsbrigadedrachten.nl. Op de hoogte blijven van de reddingsbrigade kan ook op sociale media; op Facebook (Reddingsbrigade Drachten) en op Instagram (@reddingsbrigadedrachten). 

Afbeelding
Naar het mbo? Kijk het webinar 'Studiefinanciering: hoe werkt het?' Educatie 9 uur geleden
Afbeelding
Nieuw Ontwikkelperspectief voor de Lelylijn: Op Weg naar 2050 Politiek 18 mei, 15:00
Afbeelding
Voorstelling Romijn Conen bij Revalidatie Friesland Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Boeren overhandigen eerste spandoek aan de provincie Fryslân Agrarisch nieuws 18 mei, 08:00
Afbeelding
De leukste activiteiten tijdens Pinksteren in Friesland Recreatie & Ontspanning 17 mei, 20:00
Afbeelding
Maatschappelijke gift maakt Musical De Tocht toegankelijk voor 2000 kinderen Cultuur 17 mei, 18:00
Robin van Persie in actie tegen sc Heerenveen (2018).
Robin van Persie wordt de nieuwe hoofdtrainer van SC Heerenveen Sport 17 mei, 16:43
Afbeelding
Start kaartverkoop nieuw theaterseizoen De Lawei op 25 mei Cultuur 17 mei, 15:00