Afbeelding

Hansje Busquet – de la Porte exposeert in Grote Kerk Drachten

Cultuur

DRACHTEN - ‘Ik droomde de wereld en was wakker’: onder deze uitdagende titel exposeert Hansje Busquet – de la Porte uit Oudemirdum in de Grote Kerk van Drachten. Op de zaterdagen van de Veertigdagentijd, van 25 februari tot en met 8 april, zijn haar schilderijen, mozaïeken en driedimensionale objecten van 13.30 tot 17.00 uur gratis te bekijken. Van 16.00 tot 16.30 is er een muzikaal intermezzo.  

De veertig dagen in de aanloop naar Pasen zijn van oudsher een periode van bezinning. De Grote Kerk van Drachten geeft mensen graag de gelegenheid om na te denken over verleden, heden en toekomst door op zaterdagmiddagen de kerk open te stellen. Iedereen mag er vrij binnenlopen om op Adem te komen. Dat kan door simpelweg even te zitten of rond te lopen, door een gesprek aan te gaan of een kaarsje op te steken. In de roerige tijd waarin we leven is zo’n moment van rust en reflectie voor velen extra welkom.

Hansje Busquet – de la Porte

De kunstwerken van Hansje Busquet – de la Porte helpen bij het even loslaten van dagelijkse beslommeringen. Ze geven uitdrukking aan onderbewuste bedreigingen en/of utopische paradijselijke gedachten. Je kunt er even bij wegdromen naar een betere wereld en tegelijk nadenken over wat wezenlijk is. Niet voor niets is de ondertitel van de expositie: ‘Het wezenlijke is niet zichtbaar, dat zie je slechts met je hart.’

Hansje Busquet (1947) is opgeleid als fijnschilder aan de Academie des Beaux Arts in Genève en de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam maar heeft zich inmiddels ook bekwaamd in andere technieken.

Topstuk van de expositie is bijvoorbeeld een drieluik in mozaïek in de stijl van het Byzantijnse rijk. Ze knipte daarvoor strookjes speciaal gegoten Italiaans glas of antiek servies in minuscule stukjes, doopte die met een pincet in speciale lijm en bouwde zo haar schitterende kleurrijke mozaïeken millimeter voor millimeter op.

Officiële opening

Op zaterdag 25 februari om 15.00 uur wordt de expositie officieel geopend met een toelichting op de werken door Hansje Busquet zelf. Iedereen is hierbij van harte welkom. Peter Bax verzorgt de muzikale omlijsting.

Muzikale intermezzo’s

Tijdens de rest van de expositie is er iedere middag – behalve op Stille Zaterdag 8 april – van 16.00 tot 16.30 uur een muzikaal intermezzo. Op zaterdag 4 maart wordt dit verzorgd door het Sweelinck Blokfluit Ensemble, op 11 maart door Jellegeert Postma op orgel en blokfluit, op 18 maart door Rein Albert Ferwerda op piano en orgel, op 25 maart door Saxofoonkwartet Quatre Forte en op 1 april door het Barokensemble van Ars Musica o.l.v. Anne Vos – van Dijk.

Tenzij er nog kou komt mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 25 apr, 18:00
Afbeelding
Nij Smellinge en ZuidOostZorg experimenteren met muziek op IC Zorg & Welzijn 25 apr, 15:00
De Nederlandse vlag, die op 4 mei in het hele land halfstok hangt.
4 mei dodenherdenking in Drachten Verhalen uit de buurt 25 apr, 12:00
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 25 apr, 10:00
Afbeelding
Sloepvaren bij de Alde Feanen Recreatie & Ontspanning 25 apr, 08:00
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 24 apr, 18:00
Beeld ter illustratie
Meer natuur in polder Siderius bij Earnewâld Natuur 24 apr, 15:00
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 24 apr, 12:00