Afbeelding
Foto: Rob Dijkstra

Column Rijkele Dijkstra: Vakbondstaal

Column

Op het ogenblik wordt er gestaakt in Nederland. De vakbonden organiseren op grote schaal stakingen waarmee de werkgevers onder druk worden gezet om te komen tot werkdrukvermindering, meer collega’s en een hoger loon.

De eerste twee zijn met elkaar verbonden. Als alle vacatures vervuld konden worden, dan geen extra werkdruk. Ik kan goed begrijpen waarom ze hiervoor actie zouden voeren als dit binnen een enkele branche het geval zou zijn. Helaas hebben alle branches in Nederland ontzettend veel last van een gebrek aan personeel en een daardoor toegenomen werkdruk. Waarom de bonden dan hierop actievoeren is mij een raadsel. De bonden kunnen zich beter gaan richten op een beleid waarbij er meer mensen beschikbaar komen die participeren op de arbeidsmarkt. Ook hun eigen leden aansporen om in voltijd te gaan werken in plaats van deeltijd zou fijn zijn. Voor nu, hoe vervelend ook, moeten we met z’n allen wat meer werk verzetten. Het is trouwens begrijpelijk dat mensen in deeltijd blijven werken. De overheid moet er voor zorgen dat werken loont en stoppen met nivelleren. 

Staken voor meer loon kan ik me vandaag de dag ook goed voorstellen. De bonden vergeten echter dat hierdoor geleverde diensten en producten ook duurder worden waarmee de loonstijging eigenlijk geen effect heeft. We weten allemaal dat minimaal 80% van de inflatie wordt veroorzaakt door de hoge energieprijzen. Maatregelen om tot een lagere energieprijs te komen of een betaalbare vorm van energie, waardoor de inflatie weer naar normale waarden daalt, is veel belangrijker. 

Staken is daarom eigenlijk wel een beetje asociaal gedrag. Vergeet niet dat de gehele werkende bevolking last heeft van de huidige problemen. Door te staken los je dit niet op en maak je de problemen elders alleen maar groter. Ik zou het fijn vinden als de bonden zouden meedenken over echte oplossingen.

Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 15 minuten geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 4 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 18 uur geleden
Afbeelding
Ouderavond 'Lekker slapen kleintje (0-4 jaar)' Zorg & Welzijn 21 uur geleden
Tijdens LEFF wordt er samen gekookt.
'LEFF gaat niet over afvallen, maar over kennis delen' Gezondheid gisteren
Afbeelding
Start kaartverkoop Grondproeven: culinair muziektheater over een boerenbedrijf in transitie Cultuur 18 apr, 10:00
Afbeelding
Draag bij aan het voortbestaan van de bij Natuur 18 apr, 10:00
Liva met de twee boeken die ze heeft voorgelezen: 'Lampje' en 'Films die nergens draaien'
Liva Hoekstra is dit jaar de Voorleeskampioen van Smallingerland Educatie 17 apr, 16:00