Afbeelding
Foto: Foto's door Studio Miss Red Lilypad

Allysa (18) staat in finale Miss Curve Nederland: “Het mooiste dat je kan worden is jezelf.”

Algemeen

URETERP - Allysa van der Schaaf (18 jaar) uit Ureterp staat in de finale van Miss Curve Nederland. Met haar deelname wil ze laten zien dat niemand zich hoeft te verstoppen voor de wereld, ongeacht hoe je eruit ziet.

Wanneer Allysa uit Ureterp vorig jaar een Tiktok-video langs ziet komen van Shanara, Miss Curve Nederland, twijfelt ze geen seconde: dit is de missverkiezing waar ze aan mee wil doen: “Ik volg al een tijdje verschillende missverkiezingen en was al van plan mij in te schrijven voor Miss Beauty of Friesland toen dit op mijn pad kwam. Ik was gelijk heel enthousiast, vooral omdat de verkiezing speciaal is voor meiden en vrouwen met een maatje meer.” Zodra het kan schrijft ze zich in en bereidt zich tot in de detail voor op de verkiezing. 

Er volgen verschillende ronden waarin de organisatie kennis kan maken met Allysa en de andere deelnemers. De voorselectie komt Allysa door en daarna, in de eerste ronde, moet ze zichzelf presenteren, iets wat ze best spannend vindt: “Tijdens de casting dag moet je een presentatie geven over jezelf. Ik was als derde aan de beurt, maar omdat de twee dames voor mij er niet waren moest ik als eerste. Gelukkig ging het goed en viel het uiteindelijk wel mee.” De jonge vrouw die opgroeide in Drachten gaat door naar de volgende ronde, een catwalk in badmode: “Dit was voor mij veel minder spannend en hier kon ik dus echt van genieten.” Ondanks een val tijdens haar catwalk gaat Allysa toch door: “Tijdens deze missverkiezing kijken ze niet alleen maar naar hoe je eruit ziet, je uitstraling en je instelling zijn ook heel belangrijk.” 

In de laatste ronde voor de finale moeten de deelnemers in het Engels antwoord geven op een bijzondere vraag. Op die manier kijkt de jury hoe goed de deelnemende vrouwen en meiden hun gedachtes en overtuigingen kunnen uitdrukken. Weer een spannende ronde, waarin Allysa antwoord moet geven op de vraag wat voor dier zij zou zijn en waarom. Daarna is het afwachten welke dames er door mogen naar de finale. Allysa: “Ik had geen hoge verwachtingen omdat ik vond dat andere meiden veel betere antwoorden op de vragen hadden dan ik. Ik had zelfs al mijn makkelijke kleding aangetrokken, terwijl de rest nog in hun mooie outfit rondliep. Toen mijn naam werd genoemd als finalist slaakte ik een kreetje van verbazing. Echt fantastisch!”

Zelfverzekerd zijn

Nu straalt Allysa op het podium van de missverkiezing, maar een paar jaar geleden zat ze diep in de put: “Sinds groep vijf/zes wordt ik gepest vanwege mijn gewicht en mijn gebit. Klasgenoten scholden mij uit, duwden me en gingen op mijn voeten staan. Toen ik eindelijk naar de middelbare school mocht was ik opgelucht. Eindelijk kon ik een nieuw begin maken.” Dat geluk was echter van korte duur, ook op de middelbare school wordt ze het slachtoffer van pesten. “In klas drie had ik een roze jas aan en meteen noemden mensen van school mij Peppa Big. De pesterijen bleven doorgaan en ik ben zelfs een keer van de trap geduwd.”

De pesterijen hebben grote invloed op Allysa. Het drukke, uitgesproken en zelfverzekerde meisje die ze was verdwijnt en ze wordt stil en afstandelijk. Ze stopt met school en in haar pubertijd ontwikkelt ze een eetstoornis: “Ik at echt niets meer en viel af, maar de pesterijen stopten niet. Ik kwam erachter dat mensen altijd wel wat gaan vinden wat ‘mis’ is aan jou. Toen heb ik gekozen voor mezelf, voor herstel.” 

Allysa zit nu veel beter in haar vel. Ze gaat naar school en is erg actief op sociale media: “Daar wil ik laten zien dat je zelfverzekerd mag zijn, hoe je er ook uit ziet.” Helaas is niet iedereen het daar mee eens. Op Tiktok ontvangt ze veel haatreacties. Soms wel tientallen of honderden op één post. Allysa probeert ze niet meer te lezen: “Ik wil gewoon door gaan met het maken van die video’s. Ik vind het belangrijk om te laten zien dat je je mooi mag voelen, ook als je plussize bent.” Ben je benieuwd naar wat Allysa online post? Je kan haar volgen op TikTok (@weirdisok) en Instagram (@allysa.wbo).

‘Ik wil laten zien dat je
zelfverzekerd mag zijn, hoe je er ook uit ziet’

De finale

Ondanks alle tegenslagen staat Allysa dus nu in de finale van Miss Curve Nederland. Tijdens de finale worden meerdere titels uitgedeeld. Naast Miss Curve Nederland kan je bijvoorbeeld ook Miss Curve Most Popular of Miss Curve Media worden. De persoon die zich Miss Curve Nederland wordt mag in de Verenigde Staten mee doen met een internationale missverkiezingen (Miss Voluptuous Pageant) voor vrouwen met een grotere maat. Allysa hoopt dat het haar lukt, maar vindt winnen niet het belangrijkste: “Ik doe het meer voor de ervaring, mijn persoonlijke doelen en de vriendschappen die ik hier vindt.”

De finalisten hebben inmiddels een hechte band met elkaar gekregen: “We zeggen steeds tegen elkaar dat we met elkaar strijden en dat we samen gaan stralen.” Allysa ervaart het als een warm bad: “Omdat ik vroeger ben gepest omdat ik een overbeet heb, ben ik heel onzeker over mijn lach. Deze meiden drukken mij juist op het hart dat mijn lach prachtig is en dat het mij schattig maakt.” 

De finale bestaat uit een openingsdans, een presentatie, een catwalk in badmode, een gala ronde en het beantwoorden van een Engelse vraag. De winnaar wordt bepaalt door een jury, maar ook voor 10% door het publiek die op de deelnemers kunnen stemmen. Wil je Allysa steunen in deze verkiezing? Sms dan Vote MCN Allysa naar 7733. Let op dit kost €1,10 per sms. 

Jezelf mooi vinden

Door haar deelname wil Allysa laten zien dat je jezelf niet hoeft te verstoppen voor de wereld: “Ik wil jonge meiden en jongens die te maken hebben met pesterijen laten weten dat iedereen mooi is op zijn eigen manier. Je mag jezelf écht mooi vinden!” Ze geeft toe dat zelfs zij nog wel eens in zit over haar onzekerheden: “Onzekerheden zijn normaal, maar probeer een weg te vinden om ook dat mooi aan jezelf te vinden. Er zullen altijd mensen zijn die je mooi vinden en anderen die jou niet kunnen waarderen. Omring jezelf met mensen die je willen opbouwen en negeer de haters.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Kazemattenmuseum Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Friesland Natuur 20 uur geleden
Afbeelding
DODENHERDENKING KORNWERDERZAND KAZEMATTENMUSEUM Algemeen 1 mei, 08:00
Rijden onder invloed van cannabis gebeurt het vaakst bij mensen die al stevig blowen.
Veel cannabisgebruikers rijden onder invloed Gezondheid 30 apr, 18:00
Afbeelding
Uniek historisch dambord werpt nieuw licht op herkomst Fries damspel Cultuur 30 apr, 12:00
Op je laptop kun je goed research doen naar de oorlog in jouw buurt.
Op zoek naar de oorlog van Drachten Historie 30 apr, 08:00
Ouderen hebben bepaalde kwaliteiten waardoor ze zich vaak wel redden in het verkeer.
Help, mijn vader is niet meer veilig in het verkeer! Gezondheid 29 apr, 18:00
Afbeelding
Lintjesregen 2024 Smallingerland Algemeen 29 apr, 09:00