Melissa Wijnja is journalist bij RondOm Vandaag. In haar columns schrijft ze over dingen die haar opvallen of raken. Ze zet u graag even aan het denken.
Melissa Wijnja is journalist bij RondOm Vandaag. In haar columns schrijft ze over dingen die haar opvallen of raken. Ze zet u graag even aan het denken.

Column Melissa: Is het erg om toe te geven dat je iets niet weet?

Column

Hoe ouder ik word, hoe meer ik erachter kom dat er best veel dingen in het leven superingewikkeld zijn. Er spelen momenteel zoveel verschillende, gecompliceerde dilemma’s en er wordt van je verwacht, zeker als je als journalist werkt, dat je overal een mening over hebt. 

Neem nou het hele verhaal over stikstof, een onderwerp dat al jaren voor onrust zorgt in de samenleving maar waar ik nog steeds niets van snap. Op school was ik al geen talent in scheikunde en op het internet word ik nu niet veel wijzer. Er zijn zoveel mensen die belangen hebben, dat het moeilijk is om goede, objectieve informatie te vinden. Bovendien liggen de meningen zover uit elkaar, dat ze gewoon niet vereenigbaar zijn. De één zegt dat er überhaupt geen stikstofprobleem is en dat het probleem alleen op papier daadwerkelijk bestaat, terwijl de andere dagelijks berichten deelt over de enorme veestapel die we in Nederland hebben. Het is net alsof er twee mensen wijzen naar een bal en de één zegt dat ‘ie blauw is, en de ander roept dat de bal rood is, en ik ben hartstikke kleurenblind. 

Ik durf best wel toe te geven dat het stikstofprobleem (of het nu wel of niet een écht probleem is) mij boven de pet gaat. De materie is simpelweg te ingewikkeld om er een geïnformeerde mening over te geven. Dat ga ik dus ook niet doen, want niemand heeft wat aan een mening die gebaseerd is op geen, of verkeerde, informatie. 

Gek eigenlijk dat er in Nederland niet meer ruimte is voor mensen die geen mening hebben. Je moet tegenwoordig overal maar wat van vinden, terwijl het onmogelijk is om alles van alles te weten. Het taboe van onwetendheid, dat begint al op school. ‘Sorry, maar ik weet het niet’, wordt nog veel te vaak gezien als een fout antwoord terwijl je het ook kan zien als een vraag van iemand die ergens meer over wil weten. Natuurlijk is het goed om nieuwsgierig te zijn en het is belangrijk om je te verdiepen in onderwerpen die ook jou aangaan, maar het is net zo belangrijk dat er ruimte is om toe te geven dat je iets niet weet. 

Ik denk dat onze samenleving sterker wordt als we allemaal wat kwetsbaarder zouden zijn. Als we durven toe te geven dat we iets niet kunnen, dat iets ons niet zelf gaat lukken en dat we elkaar dan kunnen helpen. Dat er ruimte komt voor een eerlijk en oprecht gesprek, waar ruimte is voor feiten én voor gevoelens, want die zijn minstens net zo belangrijk. Ik hoop dat we in de toekomst vaker durven te zeggen dat we ergens geen mening over hebben omdat we er niet genoeg over weten en dat we open staan om te luisteren naar mensen die dat wel weten. 

Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 2 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 12 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 18 apr, 18:00
Afbeelding
Ouderavond 'Lekker slapen kleintje (0-4 jaar)' Zorg & Welzijn 18 apr, 15:00
Tijdens LEFF wordt er samen gekookt.
'LEFF gaat niet over afvallen, maar over kennis delen' Gezondheid 18 apr, 12:00
Afbeelding
Start kaartverkoop Grondproeven: culinair muziektheater over een boerenbedrijf in transitie Cultuur 18 apr, 10:00