Andries Noppert, de Friese verrassing van het WK, baalt nadat oranje de kwartfinale verliest.
Andries Noppert, de Friese verrassing van het WK, baalt nadat oranje de kwartfinale verliest. Foto: Dijks Media / Henk Jan Dijks

Dit gebeurde er in 2022; Storm Eunice, het nieuwe zwembad, boerenprotesten en meer

Algemeen

DRACHTEN - Over een paar dagen sluiten we het jaar 2022 af. Een jaar met mooie hoogtepunten en een aantal dieptepunten. Reden genoeg om even terug te kijken naar wat we dit jaar hebben meegemaakt, op lokaal niveau, maar uiteraard kijken we ook naar landelijk en wereldnieuws dat invloed heeft gehad op onze omgeving. 

Nieuw kabinet

Op 10 januari 2022 wordt kabinet-Rutte IV beëdigd op Paleis Noordeinde. Het nieuwe kabinet bestaat uit VVD, D66, CDA en ChristenUnie en bestaat uit twintig ministers en 9 staatssecretarissen. 

Olympische Winterspelen

Op 4 februari begonnen de Olympische Winterspelen in Peking. Er deden dertien Friezen mee aan dit spektakel; schaatsers Antoinette de Jong (Heerenveen), Femke Kok (Nij Beets), Michelle de Jong (Heerenveen), Marijke Groenewoud (Hallum), Sven Kramer (Heerenveen) en Jorrit Bergsma (Aldeboarn), shortrackers Suzanne Schulting (Heerenveen),  Rianne de Vries (Akkrum), Sjinkie Knegt (Bantega), Itzhak de Laat (Leeuwarden), Jens van ‘t Wout (Sintjohannesga) en Sven Roes (Gytsjerk) en de bobsleëer Dennis Veenker (Heerenveen). Nederland eindigde op de zesde plek van de medaillespiegel. De Nederlandse sporters haalden in totaal 17 medailles, waarvan 8 gouden. 

Storm Eunice

Op 14 februari werd Nederland geteisterd door storm Eunice. In heel Friesland gold code rood. Vanaf 13.00 uur reden er geen treinen. Uiteindelijk waren er vijf dodelijke slachtoffers in Nederland en de storm heeft zeker een half miljard euro aan schade veroorzaakt. 

De Russische inval in Oekraïne

Op 24 februari stond de wereld even stil toen Rusland Oekraïne binnenviel. Gelijk stonden er in Nederland mensen op om het land en hun mensen te helpen. Mensen zamelden geld in, zochten kleding en medicijnen bij elkaar of ontvingen vluchtelingen. Eind oktober 2022 waren er zo’n 95.000 Oekraïners geregistreerd in Nederlandse gemeenten. Volgens CBS hebben 146 Oekraïners zich ingeschreven in de gemeente Smallingerland (de meest recente cijfers zijn van 1 november). 

Gemeenteraadsverkiezingen

Op 16 maart waren er Gemeenteraadsverkiezingen in ons land. In Smallingerland zijn er 44.308 kiesgerechtigden, waarvan 52,13% ook daadwerkelijk kwam stemmen. In deze gemeente werd CDA de grootste. Zij kregen 14,71% van de stemmen en verdienden daarmee vijf zetels. Ook ChristenUnie, PvdA en SP kregen veel stemmen. Na de formatie, die tot 20 april duurde, bestaat de coalitie in Smallingerland nu uit CDA, ChristenUnie, VVD, GroenLinks en FNP.

Regenboog zebrapad

Vrijdag 29 april is het regenboogzebrapad in het centrum van Drachten officieel in gebruik genomen. Als regenbooggemeente geeft Smallingerland daarmee op symbolische wijze uiting aan de inzet voor een inclusieve samenleving. Het regenboogzebrapad is gekomen na een motie van GroenLinks en andere partijen om van gemeente Smallingerland een regenbooggemeente te maken. Het zebrapad is inmiddels al een aantal keer beklad.

Bouwbord nieuw zwembad

In mei dit jaar plaatste de gemeente het bouwbord voor het nieuwe zwembad aan de Sportlaan. Op het bord staat het ontwerp en de beoogde opleverperiode. In het tweede kwartaal van 2024 moeten recreanten, kinderen en topzwemmers een eerste duik kunnen nemen. Voor de bouw is 35 miljoen euro beschikbaar.

Stikstofplannen zorgen voor onrust

Op 10 juni maakte minister Van der Wal voor Natuur en Stikstof haar stikstofplannen bekend. Uit deze plannen bleek dat veel boeren niet door kunnen gaan met hun bedrijf zodat ze dit altijd hebben gedaan (en vaak hun (groot)ouders daarvoor ook). De plannen zorgden voor veel onrust onder Nederlanders, boer of niet. Men ging massaal de straat op om hun onvrede te uiten. Ook op de snelweg A7 waren acties en in november waren er opnieuw protesten in Drachten.

Een warme augustus

In 2022 ervaarden we in Nederland één van de warmste en zonnigste augustusmaanden sinds het begin van de waarnemingen van het KNMI. De maand werd gekenmerkt door drie perioden van droog, warm en zonnig zomerweer. Van 9 tot en met 16 augustus was er een Hittegolf. Het KNMI gaf voor het zuiden code Oranje uit voor langdurige hitte. Augustus was met een gemiddelde temperatuur van 20,0 °C tegen normaal 17,9 °C de op twee na warmste augustusmaand sinds 1901. Alleen in 2020 (20,4 °C) en 1997 (20,5 °C) verliep augustus nog warmer. 

Alles wordt duurder

Door een combinatie van factoren stijgen de gasprijzen flink. Nederland maakt zich zorgen of iedereen de gasrekening nog kan betalen, zeker met de winter in aantocht. Door inflatie worden de boodschappen ook duurder en ook brandstof voor de auto kost meer geld dan eerst. Om mensen en bedrijven te helpen zorgt de overheid voor verschillende toeslagen, zoals de energietoeslag. Deze vraag je via de gemeente aan. 

Seksueel misbruik bij Woodbrookers

In oktober komt Behandelcentrum De Woodbrookers uit Kortehemmen in opspraak vanwege diverse misstanden daar. Er zou zowel sprake zijn van seksueel grensoverschrijdend gedrag door medewerkers, als van problemen rondom drugsgebruik. Jeugdhulp Friesland heeft aangegeven aangifte te doen tegen een aantal dader. Verschillende gemeenten, waaronder Smallingerland en Leeuwarden, hebben aangegeven geen jongeren meer naar de Woodbrookers te willen sturen. 

Acht miljardste mens

Op 15 november kondigde de Verenigde Naties aan dat de acht miljardste persoon naar alle waarschijnlijkheid was geboren. Dit is ruim elf jaar na de geboorte van de zeven miljardste wereldbewoner. 

WK

Op 20 november is het WK in Qatar gestart. Het Nederlands elftal kwam uit in Poule A en speelde tegen gastland Qatar, Senegal en Ecuador. Oranje wist onder leiding van bondscoach Louis van Gaal groepswinnaar te worden en won vervolgens overtuigend de achtste finale tegen de VS. In de kwartfinales wist het elftal in een zwaarbevochten wedstrijd op 2-2 de wedstrijd tegen Argentinië af te sluiten, waarna ze de penaltyreeks verloren.

Lelylijn krijgt meer vorm

De geplande Lelylijn moet het Noorden beter verbinden met de Randstad. In december werd duidelijk dat deze spoorlijn kans maakt op subsidie van de Europese Unie. De verbinding wordt opgenomen in een spoornetwerk dat de EU belangrijk vindt en financieel steunt, hebben de verantwoordelijke ministers van de EU-landen afgesproken.

Ouderen hebben bepaalde kwaliteiten waardoor ze zich vaak wel redden in het verkeer.
Help, mijn vader is niet meer veilig in het verkeer! Gezondheid 5 uur geleden
Afbeelding
Lintjesregen 2024 Smallingerland Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Stevige dame Floor zoekt een nieuw baasje Verhalen uit de buurt 28 apr, 18:00
Zomer
Zomerpakkettenactie Present Smallingerland Algemeen 28 apr, 15:00
Afbeelding
In deze Friese gemeente staan de meeste energiezuinige huizen Duurzaamheid 28 apr, 12:00
Afbeelding
De wereld in boeken: ga op reis vanaf je bank Algemeen 28 apr, 08:00
Afbeelding
Column Ed van Dijk: Nieuwe expo vormen Column 27 apr, 15:00
Kunstwerk van Janny Zijlstra.
De kunstzinnige levensreis van Janny Zijlstra-Wijnalda Cultuur 27 apr, 12:00