Afbeelding
Foto: Foto's: Verloskundigenpraktijk Wolkom

Zwanger worden, zwanger zijn, bewust bevallen en een warme overgang naar ouderschap

Algemeen

DRACHTEN - Misselijkheid, bekkenpijn, angst voor de bevalling of een onrustige baby… Regelmatig zeggen vrouwen: Ach, het hoort erbij. Maar bij verloskundigenpraktijk Wolkom, zijn ze ervan overtuigd dat het écht anders kan. Zij werken met veel plezier en passie aan het optimaliseren van jouw zwangerschap. Ze gaan uit van jouw eigen kracht en wijsheid om als vrouw vol overgave te kunnen bevallen en ondersteunen jullie in een warme overgang naar het ouderschap.

Bij Wolkom werken vijf verloskundigen en een verpleegkundige. Zo kun je bij Klaske terecht voor OERsterk leefstijl advies. Ze geeft je inzicht over de impact van vitale voeding en leefstijl op het verloop van je zwangerschap. Annemieke helpt je graag bij angst rondom de bevalling, of als je vorige bevalling niet is gegaan zoals jij had gehoopt en dit nog pijnlijk en verdrietige gevoelens oproept. Mirjam, is verpleegkundig babyconsulent en draagt met liefde bij aan een zachte overgang naar het ouderschap: Herken en spreek de taal van je baby. Tineke kan middels een echo al tijdens de zwangerschap een waardevolle bijdrage leveren aan de verbinding met jullie kindje. Anette verdiept zich in jouw hormonen en welke anticonceptie goed bij jou past na de bevalling en kraamperiode. Geary verbindt de wetenschap met de praktijk door deel te nemen aan een masteropleiding in de verloskunde.

Vanaf het moment dat je kinderwens hebt, tot je kind 9 maanden oud is, voorziet Wolkom jullie van waardevolle informatie, die positief kan bijdragen aan een gezonde en plezierige start. Het is bekend dat een optimale start in de eerst 1000 dagen van een kind een positieve invloed heeft op de rest van zijn of haar leven.

Wist je dat twee maanden voordat de conceptie plaats vindt al wordt bepaald welke genen er geactiveerd gaan worden op het moment van de eisprong? Het is dus ontzettend waardevol om je ruim voor je zwanger wilt worden je goed voor te bereiden. Door gezond te eten, regelmatig te ontspannen en te zorgen dat je lekker in je vel zit, zet je een mooier genenpakketje klaar.

Door rekening te houden met de OER-pijlers (ontspanning, eten en regelmatig bewegen) zien we zelfs dat bekende zwangerschapsklachten zoals misselijkheid, brandend maagzuur en bekkenpijn verminderen of soms helemaal weg blijven. Dit heeft een positief effect op de beleving van je zwangerschap en voor het kindje in je buik. Want hoe prettiger jij je voelt, hoe fijner je baby het in de buik heeft.

‘Hoe prettiger jij je voelt, hoe fijner je baby het in de buik heeft’

Wanneer je in staat bent om goed contact te maken met jezelf kun je ook beter contact en verbinding aan gaan met je kindje en de wereld om je heen.

Baby’s hebben in de buik al bewustzijn. Zij hebben een gedeelde ervaring met hun mama. Dat wil zoveel zeggen als dat wat mama meemaakt de baby ook meemaakt. Maar daarnaast hebben zij ook een eigen ervaring. Al deze ervaringen worden opgeslagen in het celgeheugen van een baby. Zo hebben wij allemaal in ons lichaam herinneringen die terug gaan tot de tijd die we nog doorbrachten in de buik van onze moeder. Het is prachtig om dit te beseffen, want op deze manier kunnen wij ook heel veel wat niet zo fijn is verzachten voor onze baby’s. Juist door te benoemen wat er gaat gebeuren bijvoorbeeld:” We gaan zo naar de verloskundige en dan wordt er even een echo gemaakt. Ik vind dat best heel spannend want ik wil graag dat het goed met je gaat.” Op deze manier voelt een kindje zich al begrepen en kan het zich voorbereiden.

Ook na de bevalling kun je zo op deze manier met je baby praten. Geboren worden is voor veel baby’s een overweldigende ervaring, het heeft even tijd nodig om dat te verwerken. Daarnaast is het ook nog eens zo dat de manier waarop pasgeboren baby’s de wereld ervaren zes keer langzamer gaat dan voor volwassenen. Dus op het moment dat iets voor jou al een plekje heeft of je misschien al bent vergeten, is een pasgeboren baby nog bezig om het te verwerken.

Ook kan het zijn dat voor een baby de ervaring van geboren worden soms heel anders is dan voor de moeder. Waar het voor de moeder een prima bevalling is geweest kan de overgang voor de baby wel ontzettend pittig en zwaar zijn. Door hier oog voor te hebben en er samen met de baby over te praten geef je ook aan dat je open staat voor wat bij hem of haar past. Dat hij of zij er mag zijn met alles wat bij hem of haar hoort.

Wanneer je al gewend bent om met de baby in je buik te praten dan is het ook gemakkelijker om darmee door te gaan wanneer de baby geboren is. Voor je baby wordt de wereld daardoor beter te begrijpen. Doordat jij reageert op de behoeften van je baby heeft hij of zij snel in de gaten dat je naar hem of haar luistert en voor hem of haar zorgt. Zo leert hij of zij ook wat zijn of haar gevoelens betekenen en hoe hij of zij hiermee om kan gaan. Een belangrijke basis voor zijn of haar ontwikkeling, zowel lichamelijk als sociaal en emotioneel.

Het is de missie van Wolkom om elke dag vanuit onze kennis en kunde een waardevolle bijdrage te leveren aan de optimale geboortezorg en een kansrijke start voor ieder kind.

Wil je meer weten over wat Wolkom voor jou kan betekenen, neem dan vooral contact op of kijk op onze website en social media.

We zien er naar uit jullie te ontmoeten!

Verloskundigenpraktijk Wolkom

Drachten en Achtkarspelen.
Telefoonnummer: 0512- 540 510
www.verloskundigenpraktijkwolkom.nl
info@verloskundigenpraktijkwolkom.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Onderzoek: Dit betaal je in 2024 voor een huwelijksceremonie in Friesland Financieel 1 uur geleden
Afbeelding
Één instrument voor draagkracht en draaglast in Fryslân Wonen 15 uur geleden
Afbeelding
Fryslân pakt regie op energiesysteem van de toekomst Duurzaamheid 18 uur geleden
Afbeelding
Dit zijn de belangrijkste punten in het nieuwe coalitieakkoord voor Friesland Politiek 19 uur geleden
Afbeelding
Wil je ook gelukkig worden in de liefde? Column 21 uur geleden
Eén van de kittens van 't Heerveld.
'Elke dag komt er dan een zwangere poes binnen' Natuur 23 uur geleden
De priiswinnaars vlnr Marije Buma, Annarixt Weststeijn en Saphyra Holwerda
Marije Buma wint het Lyts Frysk Diktee 2024 Cultuur gisteren
Afbeelding
'Een samengesteld gezin is heel anders dan een standaard gezin' Educatie 15 mei, 18:00