Johan de Jong van brouwerij Noarder Dragten.
Johan de Jong van brouwerij Noarder Dragten. Foto: Rob Dijkstra (RondOm Vandaag

Op bezoek bij brouwerij Noarder Dragten: ‘Voor iedereen is er een lekker biertje te vinden’

Algemeen

DRACHTEN - Goed bier brouwen met een eigen handtekening; dat is de missie van Johan de Jong als hij zijn eigen brouwerij begint in 2012. Inmiddels is brouwerij Noarder Dragten onlosmakelijk met Drachten verbonden en worden de biertjes van Johan en zijn team in heel Nederland gedronken. RondOm Drachten gaat langs bij de brouwerij, inmiddels gevestigd aan de Oosterstraat 18, om bij te praten over bier, de brouwerij en de apen. 

Tegenwoordig springen brouwerijen als paddenstoelen uit de grond, maar Johan de Jong was al bezig met het brouwen van zijn eigen bier in de jaren ‘80: “Toen ik zeventien was is het ontstaan als hobby. Voor onze vriendengroep was het vooral een hilarische activiteit. We maakten een paar blikken, wat water erbij en dan was het wel te hachelen. Mijn passie voor bier is daar ontstaan.” 

Ondanks die passie duurt het wel nog even voordat Johan er zijn werk van maakt: “In 2012 ben ik er weer mee begonnen. De ene koopt dan een dure auto, ik kocht een brouwinstallatie, en dan loopt die hobby uit de hand.” Op een gegeven moment maakt hij de keuze om het zakelijk aan te pakken en richt hij zijn bedrijf op. Hij brouwt eerst in een bedrijfsruimte aan De Bolder en verhuist een paar jaar later naar het huidige pand aan de Oosterstraat. Hier is ook ruimte voor brasserie Onder De Brouwer én voor zijn bier- en whiskeyspeciaalzaak Apen en Bieren, die naast de brouwerij huist. 

Zowel de bieren van de brouwerij, als de naam van de speciaalzaak hebben een link met de aap, waarom? Johan: “Tja, waarom niet? Het is ooit ontstaan toen ik tijdens het autorijden op de radio het spreekwoord ‘apen & beren op de weg zien’ hoorde. Ik was net begonnen met mijn bedrijf en die uitspraak bleef plakken.”

Experimenteren met smaken

Het bier van brouwerij Noarder Dragten onderscheid zich onder andere met een droge, ietwat bittere afdronk. Daarnaast experimenteren ze met verschillende unieke ingrediënten. Johan: “Ons bier met zeezout en oregano bleek bijvoorbeeld erg succesvol, maar we hebben ook gebrouwen met sukerbôle, Haribo suikerbanaantjes, komkommer, capucijners of Wertners. Het begint vaak bij een klein experiment in een glas; smaakt dit ingrediënt goed bij ons bier? Als we potentie zien, maken we een batch van ongeveer 350 liter.” De brouwerij kiest er bewust niet voor om een nieuw bier eerst in een kleinere oplage te maken: “Met één batch zijn we een dag bezig, met een kleinere batch zijn we ook een dag bezig. Bovendien, als je met een kleinere batch begint moet je weer opnieuw alle verhoudingen uitvinden als je meer gaat brouwen.”

Hoe drink je lekker bier?

Omdat Johan elke dag bezig is met bier, weet hij precies hoe je de smaken van een biertje het beste naar voren kunt laten komen: “De meeste mensen bewaren hun bier liggend in de koelkast. Dat is zo’n zonde, want door bier zo te bewaren verminder je de smaak. Bier zou je staand moeten bewaren op een koele en donkere plek, zoals een kelder. Het kratje in het hok zetten, waar af en toe de zon op staat, dat is ook funest voor de smaak. Een biertje dat staand en donker is bewaard, op de goede temperatuur is en in het juiste glas wordt geschonken smaakt veel beter.”

Friese nuchterheid

Met twaalf man aan het werk, een goedlopend biermerk dat internationale prijzen in de wacht sleept en een gezellig proeflokaal kun je wel zeggen dat Johan het goed voor elkaar heeft. Had hij dat succes verwacht? “Ja, ik begin niet iets als ik denk dat het geen succes kan worden. Ik heb die Friese, maar ook ondernemers-eigen, nuchterheid. Dat heeft mij de afgelopen jaren altijd geholpen.”

Op je laptop kun je goed research doen naar de oorlog in jouw buurt.
Op zoek naar de oorlog van Drachten Historie 2 uur geleden
Ouderen hebben bepaalde kwaliteiten waardoor ze zich vaak wel redden in het verkeer.
Help, mijn vader is niet meer veilig in het verkeer! Gezondheid 16 uur geleden
Afbeelding
Lintjesregen 2024 Smallingerland Algemeen gisteren
Afbeelding
Stevige dame Floor zoekt een nieuw baasje Verhalen uit de buurt 28 apr, 18:00
Zomer
Zomerpakkettenactie Present Smallingerland Algemeen 28 apr, 15:00
Afbeelding
In deze Friese gemeente staan de meeste energiezuinige huizen Duurzaamheid 28 apr, 12:00
Afbeelding
De wereld in boeken: ga op reis vanaf je bank Algemeen 28 apr, 08:00
Afbeelding
Column Ed van Dijk: Nieuwe expo vormen Column 27 apr, 15:00