Afbeelding
Foto: www.home-start.nl

Op zoek naar steun? Vrijwilliger van Home-Start is een ‘maatje’ voor het gezin

Samenleving

Home-Start-vrijwilligster Ina (66) maakte afgelopen voorjaar kennis met het gezin van Melanie (35). Nu komt ze iedere week een dagdeel langs. Home-Start Zuidoost Friesland is een programma voor opvoedondersteuning, gericht op gezinnen met kinderen tot 14 jaar of die een kindje verwachten. De vrijwilligers ondersteunen het gezin bij de opvoeding van de kinderen en bieden praktische hulp en vriendschap.

Melanies vriendin wees haar op Home-Start. Via Home-Start-coördinator Margriet Verloop zijn Ina en Melanie aan elkaar gekoppeld. Ina: „Vanaf dag één gaf het me voldoening.” De zogenoemde ‘klik’ tussen ouder en vrijwilliger is essentieel volgens beide dames. „Daaruit bouw je een relatie op. Het is belangrijk om elkaars normen en waarden te respecteren”, vertelt de vrijwilligster. Melanie vertelt dat het vragen om een vrijwilliger in het begin onwennig voelde. „Ik moest toegeven dat het soms gewoon lastig is. Zonder Ina red ik het ook, maar ze vult ons gezin mooi aan.” Ina snapt Melanie haar twijfel en vindt dit ook niet gek. Ina: „Je stelt je toch kwetsbaar op en dat is niet altijd makkelijk.” Melanie: „Ze leert me van alles over de omgang en communicatie met kinderen. Vaak hebben de vrijwilligers ook zelf kinderen, net als Ina. „Dat helpt ook mee, dan kijk je niet gek op als een kind bijvoorbeeld in een supermarkt uit zijn of haar plaat gaat”, lacht ze. Als Ina haar werk zou omschrijven, zegt ze vaak dat ze hulp biedt aan gezinnen die een extra steuntje nodig hebben. Ina: „Ik ben een soort maatje waar je mee kunt sparren. Melanie heeft soms twijfels en dat is heel begrijpelijk.”

„Het aanmelden bij Home-Start was heel makkelijk. Ik had eerlijk gezegd meer gedoe verwacht”, lacht Melanie. „Ik zag er in eerste instantie best tegenop. Maar het grootste uitgangspunt van dit traject is dat je gewoon om hulp vraagt. Dat was voor mij de belangrijkste reden.” Er zijn bij Home-Start geen wachtlijsten of ingewikkeld papierwerk. Toch aarzelen sommigen gezinnen om zich aan te melden voor Home-Start. Melanie: „Bij mij hielp het dat een vriendin mij dit aanraadde, dan voelt het minder zwaar.”

Op zoek naar steun?

Wil jij net als Melanie graag ondersteuning? Of wil jij net als Ina een gezin ondersteunen? Neem dan contact op met:
Margriet Verloop, Weststellingwerf,
T: 06- 51386583,
M: m.verloop@humanitas.nl,
Mariette Zijlema Ooststellingwerf:
06 17592395; m.zijlema@humanitas.nl

W: www.home-start.nl

Afbeelding
Post-covid klachten aangezien voor ouderdomsklachten Zorg & Welzijn 1 uur geleden
Afbeelding
Friesland brengt opvallend veel schilders voort Cultuur 3 uur geleden
Beeld ter illustratie
Gemeente Weststellingwerf krijgt subsidie voor meer betaalbare huur- en koopwoningen Financieel 20 uur geleden
Afbeelding
Bijzondere monumenten in de regio Evenement 23 uur geleden
Tenzij er nog kou komt, mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 25 apr, 18:00
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 25 apr, 10:00
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 24 apr, 18:00
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 24 apr, 12:00