Elvire Heeg en Sonja Marinus, vrijwilligers bij De Papierwinkel.
Elvire Heeg en Sonja Marinus, vrijwilligers bij De Papierwinkel. Foto: RondOm Vandaag

Veel meer dan alleen hulp bij formulieren

Samenleving

WOLVEGA - Vijf jaar geleden wordt De Papierwinkel opgericht in Weststellingwerf. Het idee van De Papierwinkel is dat vrijwilligers mensen kunnen helpen bij het invullen van (digitale) formulieren. Vijf jaar later blijkt dat De Papierwinkel veel meer is dan dat. RondOm Vandaag spreekt vrijwilligers Elvire Heeg en Sonja Marinus en Melanie Veenstra, opbouwwerker bij de gemeente. 

Sonja en Elvire zijn allebei al vanaf het begin betrokken bij De Papierwinkel. Beide hebben wat met het kantoorwerk en zien De Papierwinkel als een plek waar ze andere mensen kunnen helpen. Sonja: “Ik ken zelf iemand die ik af en toe help met dingen regelen, toen bedacht ik mij; je zal maar niemand hebben die je kan helpen.” Elvire ziet dat veel mensen die De Papierwinkel in Wolvega bezoeken niet die hulp krijgt uit de directe omgeving: “Bijvoorbeeld omdat hun kinderen ver weg wonen. Je gaat ook niet zomaar bij de buurvrouw langs voor dit soort hulp, want het gaat wel over persoonlijke en financiële informatie.” Bovendien denken Sonja en Elvire ook dat er een taboe ligt op hulp vragen bij dit soort zaken. Elvire: “Mensen voelen zich ongemakkelijk omdat het ze zelf niet lukt.”

Gelukkig weten steeds meer mensen De Papierwinkel te vinden. Dit jaar hebben ze al 150 mensen kunnen helpen. Elvire: “Elk mens is weer anders en heeft op een andere manier hulp nodig. De één vraagt of we kunnen helpen met het invullen van een formulier, zoals recent vaak met de aanvraag van de energietoeslag. Anderen staan we bij als ze een aanvraag voor kwijtschelding willen doen, online een uitkering willen aanvragen bij Werk.nl of een DigiD willen aanmaken. Ook helpen we bij het aanvragen of controleren van toeslagen bij de Belastingdienst of ondersteunen we bij kwijtschelding bij diverse instanties. Soms komen ze met een hele tas vol papieren en helpen we ze met orde op zaken stellen” Als de vrijwilligers van De Papierwinkel niet kunnen helpen, dan zoeken ze uit wie dat wel kan. 

Vijf jaar geleden, toen De Papierwinkel in opdracht van de gemeente werd opgericht door Timpaan, kwamen er vooral nieuwkomers langs, vertelt Elvire. Inmiddels weten ook andere mensen De Papierwinkel te vinden. Vragen gaan vooral over formulieren die digitaal ingevuld moeten worden. Elvire: “Formulieren zijn niet altijd even eenvoudig en er is ook een grote groep die niet uit de voeten kan met de computer.” 

De Papierwinkel is in het leven geroepen om mensen te helpen met formulieren, omdat die vaak ingewikkeld zijn. Is het dan niet beter om de formulieren makkelijker te maken? Sonja en Elvire knikken: “Dat zou wel beter zijn.” Het is echter makkelijker gezegd, dan gedaan, vertelt Melanie Veenstra, Opbouwwerker bij gemeente Weststellingwerf: “We zijn met de gemeente al erg bezig om de formulieren toegankelijker te maken, maar met formulieren zit je vaak ook vast aan een wettelijk kader.” Sonja en Elvire vertellen over de formulieren die nodig waren om de energietoeslag aan te vragen: “Daar hebben we veel vragen over gekregen, dus dat had best makkelijker gekund.”  

Na vijf jaar is De Papierwinkel een bekend fenomeen geworden. Sonja: “Veel mensen komen ook regelmatig terug. Als je ze één keer goed hebt geholpen, dan weten ze waar ze terecht kunnen. Bovendien merk je dat De Papierwinkel nu ook voor veel mensen een sociale betekenis heeft gekregen. Ze kunnen hun verhaal bij ons kwijt, terwijl wij ze verder helpen met hun probleem.”

De Papierwinkel Wolvega is open op dinsdagmiddag vanaf 13.00 uur tot 15.00 uur en u kunt ze vinden in de bibliotheek (Griffioenpark 10). In Noordwolde is er ook een Papierwinkel, die is donderdag van 13.00 tot 15.00 uur open. Een afspraak maken is niet nodig, u bent welkom om even binnen te stappen.

Rijden onder invloed van cannabis gebeurt het vaakst bij mensen die al stevig blowen.
Veel cannabisgebruikers rijden onder invloed Gezondheid 13 uur geleden
Afbeelding
Uniek historisch dambord werpt nieuw licht op herkomst Fries damspel Cultuur 19 uur geleden
Afbeelding
PowerVrouwen terug van weg geweest Verhalen uit de buurt 23 uur geleden
Ouderen hebben bepaalde kwaliteiten waardoor ze zich vaak wel redden in het verkeer.
Help, mijn vader is niet meer veilig in het verkeer! Gezondheid 29 apr, 18:00
Afbeelding
Stevige dame Floor zoekt een nieuw baasje Verhalen uit de buurt 28 apr, 18:00
Afbeelding
In deze Friese gemeente staan de meeste energiezuinige huizen Duurzaamheid 28 apr, 12:00
Afbeelding
De wereld in boeken: ga op reis vanaf je bank Algemeen 28 apr, 08:00
Afbeelding
Column Ed van Dijk: Nieuwe expo vormen Column 27 apr, 15:00