Afbeelding

Nieuwsoverzicht 2021: Wat gebeurde er allemaal dit jaar in Oost- en Weststellingwerf?

Algemeen

OOST- EN WESTSTELLINGWERF- Het jaar zit er al weer op en het is tijd om terug te kijken naar wat er allemaal is gebeurd in Oost- en Weststellingwerf en omgeving. RondOm de Stellingwerven stapt in de tijdmachine om langs de belangrijkste gebeurtenissen te gaan vanaf 1 januari.

De jaarwisseling

Oud & nieuw dit jaar was redelijk druk, maar niet drukker dan normaal in Heerenveen. Om de zorg, die door corona dat jaar zwaar belast was, te ontlasten besloot de overheid in 2020 om vuurwerk te verbieden, in eerste instantie enkel voor dat jaar. Alleen zogenaamd F1-vuurwerk, kindervuurwerk, was geoorloofd. In Nederland bleek dit een verstandige keuze te zijn. Waar er in het jaar 2019-2020 nog 385 vuurwerkslachtoffers vielen in heel Nederland, waren dat er tijdens deze jaarwisseling maar 108. Friese ziekenhuizen lieten echter weten dat ze het nauwelijks rustiger hadden gehad. Ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen gaf aan dat de drukte in het ziekenhuis gelijkwaardig was aan een jaar eerder. Er kwam één vuurwerkslachtoffer binnen, en ongeveer vijf andere meldingen die aan de jaarwisseling gerelateerd waren. Ook in Ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten was het dit jaar ongeveer even druk. 

Start vaccinatie tegen corona

Op 6 januari 2021 wordt er een gezamenlijke start gemaakt met het vaccineren tegen het coronavirus. Ouderen, medisch personeel en mensen in een risicogroep zijn als eerste aan de beurt. Op het moment van schrijven (28 november) is 82% van de inwoners van Heerenveen volledig gevaccineerd, en ook 82% van de Weststellingwervers heeft twee of meer prikken gehad. 

Toeslagenaffaire in Nederland

Het kabinet-Rutte III besluit op 15 januari collectief zijn ontslag aan te bieden, als gevolg van de rapporten over de kinderopvangtoeslagenaffaire. In Ooststellingwerf zijn er drie gezinnen geraakt door deze affaire en in Weststellingwerf wonen zelfs tien slachtoffers.

Schaatsen in februari

In februari 2021 was het eindelijk zover, er kon weer geschaatst worden op natuurijs. Enkele dagen lang werd er volop genoten van het koude winterweer en konden de schaatsen uit het vet. Ook in Oost- en Weststellingwerf kon er geschaatst worden, bijvoorbeeld bij diverse ijsclubs en ijsbanen in de regio én op het Tjeukermeer, dat vlakbij Heerenveen ligt. Eén groot nadeel was dat de sneeuwval een beetje roet in het eten gooide, waardoor het ijs niet overal van goede kwaliteit was. Daardoor was het opeens ook een stuk drukker op de Spoedeisende Hulp van de Friese ziekenhuizen. Die hadden het maar druk met alle stuntelige schaatsers die hun pols, arm of heup braken. Ziekenhuis Tjongerschans telde vanaf woensdag 10 februari tot en met vrijdag 12 februari zeker 52 patiënten met winterweerverwondingen. Nij Smellinghe in Drachten noteerde woensdag 10 februari zes, donderdag nog twintig en vrijdag 12 februari ook zeker twintig botbreuken door gladheid. 

Avondklok

Vanwege het hoge aantal besmettingen met het coronavirus werd er door de overheid een avondklok ingesteld. Deze gold in eerste instantie vanaf 23 januari tot 10 februari. De avondklok betekende een verbod op het vertoeven in de openlucht op alle openbare plekken tussen 21.00 uur en 04.30 uur. Medische hulp, hulpverlening aan een hulpbehoevende persoon, werk, examens, noodsituatie of het aangelijnd uitlaten van een hond waren uitzonderingen. De avondklokmaatregelen werd meerdere malen verlengd en kwam uiteindelijk pas ten einde op 28 april, hoewel de aanvangstijd van de avondklok toen al wel was verlaat naar 22.00 uur. In Weststellingwerf werden er 39 boetes uitgeschreven voor het overtreden van de avondklok, in Ooststellingwerf waren dat er 34. 

Verkiezingen

Vanaf 15 tot en met 17 maart zijn er verkiezingen voor de Tweede Kamer. VVD wordt de grootste partij in Ooststellingwerf, Forum voor Democratie is de grootste stijger. Hetzelfde geldt voor Weststellingwerf. 

Geitenhouderijen

De raad van de gemeente Weststellingwerf heeft op 22 april in een geheime vergadering een stokje gestoken voor de komst van grote geitenhouderijen. Dat blijkt vrijdag uit een publicatie in de Staatscourant. Grote geitenhouderijen kunnen een gevaar voor de volksgezondheid opleveren. Uit eerder onderzoek blijkt dat mensen die in de buurt van vergelijkbare bedrijven wonen vaker last hebben van een longontsteking. 

Einde Eredivisie

Op 23 mei 2021 wordt de Eredivisie afgesloten. SC Heerenveen eindigt op de twaalfde plek. SC Cambuur uit Leeuwarden werd kampioen van de Keuken Kampioen divisie en promoveerde dus naar de Eredivisie. AJAX wordt landskampioen.

Invoering statiegeld op kleine flesjes

In Nederland wordt op 21 juli een verplicht statiegeld van kracht op kleine plastic flesjes, om het zwerfafval te verminderen.

UNESCO Werelderfgoed

Een aantal voormalige kolonies van de Maatschappij van Weldadigheid zijn UNESCO Werelderfgoed geworden. Dat besloot het Werelderfgoedcomité op 26 juli. Daar hoort ook de Oostvierdeparten bij Noordwolde bij, dat vroeger onder de kolonie Wilhelminaoord viel.

Invoering QR-code

Vanaf zaterdag 25 september moeten bezoekers aan horeca, bij evenementen, festivals, concerten en professionele sportwedstrijden een QR-code laten zien om te bewijzen dat ze gevaccineerd zijn tegen het coronavirus, negatief getest zijn op het virus of recentelijk zijn hersteld.

Drie kinderen verrichten heldendaad

Op donderdag 18 november hebben drie kinderen ingegrepen, nadat een persoon het spoor opliep bij het NS Station in Wolvega. Vlak voordat er een intercity trein aankwam, liep een persoon het spoor op. Deze persoon besloot gelukkig op tijd opzij te gaan en het perron weer op te lopen. Drie kinderen die het zagen gebeuren hebben de persoon aangesproken en gevraagd of ze konden helpen.

Oh, wat een jaar!

Afbeelding
Afbeelding
Geen vuurwerk in de lucht dit jaar, dan maar in de krant.
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 8 uur geleden
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 14 uur geleden
Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Uitstellen Column 23 apr, 18:00
Afbeelding
Mobiele Minibos Winkelhart Oosterwolde Educatie 23 apr, 15:00
Afbeelding
Hondje Binky in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 23 apr, 14:00
Afbeelding
Rosie nieuw in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 23 apr, 13:03
Afbeelding
"Je vindt hier bij Vlomarkt Makkinga hele mooie vintage spullen" Evenement 23 apr, 12:00
Afbeelding
TV-serie Tot het Einde Gezondheid 23 apr, 08:00