De Heer'n van Stellingwarf maken vijf verschillende bieren.
De Heer'n van Stellingwarf maken vijf verschillende bieren.

De Heer’n van Stellingwarf zijn dol op bier én onze regio: Dit bier maakt reclame voor de Stellingwerven

Algemeen

OOST- EN WESTSTELLINGWERF - De Stellingwerven verdienen meer aandacht. Dat vinden bierbrouwers Rudy Kasmarek, Martin Mulder, Pim Pera en René Hoornstra, en hoe zet je een regio nou nog beter in het zonnetje dan met een heerlijk biertje? Daarom bedachten de vier mannen het biermerk De Heer’n van Stellingwarf en brouwden ze vijf overheerlijke biertjes met het karakter van de regio. RondOm Vandaag spreekt Pim Pera over hun bier en de verbinding met Oost- en Weststellingwerf. 

De Heer’n van Stellingwarf begint, net zoals veel andere bieren, als een idee van een aantal enthousiaste bierliefhebbers. De initiatiefnemers van het lokale biermerk hebben daarnaast alle vier iets met politiek en zetten zich als steunfractie in voor een lokale politieke partij. Pim: “We zijn alle vier echte Stellingwervers en trots op onze geboortegrond. Zo kwamen we op het idee om De Stellingwerven meer op de kaart te zetten door bier te brouwen met een duidelijke link naar deze regio.”

De vrienden starten met een aantal eigen brouwsels van zo’n dertig liter. Pim: “Na een aantal experimenten hadden we de juiste receptuur gevonden en werd het tijd om groots uit te pakken.” In 2020 werd het merk ‘De Heer’n van Stellingwarf’ officieel gelanceerd: “Voor de lancering zijn we bewust op zoek gegaan naar een plek waar beide gemeenten elkaar ontmoeten, in Hotel Lunia in Oldeberkoop. We hebben ook beide burgemeesters uitgenodigd. Met ons bier willen we namelijk West- en Ooststellingwerf met elkaar verbinden. We horen dan misschien wel bij Friesland, maar zijn toch geboren aan de goede kant van de Tsjonger,” vertelt Pim lachend. 

Vijf verschillende bieren

Inmiddels brouwen ze vijf verschillende bieren in ketels van duizend liter. Daarmee kunnen 3000 flesjes gevuld worden. De biertjes van de Heer’n van Stellingwarf zijn te vinden in verschillende supermarkten, restaurants en slijterijen in de gemeente en daarbuiten. Hun blond bier, Het Ondeugend Blontien, beschrijft Pim als een typisch blond biertje: “Onze blond is écht blond, dus zoetig maar ook fris.” De triple van de Heer’n, de Driesprong genaamd, heeft een krachtige smaak. Pim: “Die vind ik persoonlijk echt heerlijk, prijswaardig zelfs!” De quadruppel (Goeindag eem) en het bockbier (Bock em d’r op) hebben een subtiele, rokerige smaak. “Mensen denken vaak dat dergelijke biertjes alleen gedronken kunnen worden in koudere maanden, maar onze Bock is koudgeschonken ook heerlijk in de zomer.” Tenslotte brouwen de Heer’n ook nog een smaakvolle dubbel, Dubbel Kiek’n.

Toekomstdromen

De verbinding met de Stellingwerven vinden de brouwers van de Heer’n van Stellingwarf heel belangrijk. De namen van de bieren zijn daarom geschreven in het Stellingwerfs en op het etiket wordt, met een knipoog, informatie gegeven over de regio. Daarnaast gebruiken de brouwers zoveel mogelijk lokale ingrediënten, al is dat niet altijd makkelijk. Pim: “Helaas is de grond hier niet geschikt voor het verbouwen van graan of gerst. Daarvoor moeten we dus wel buiten de regio op zoek.”

Nu hoppige bieren steeds populairder worden zijn de mannen op zoek naar een manier om hop in de gemeente zelf te produceren: “We hopen volgend jaar de eerste oogst te kunnen doen. Hop kan, in tegenstelling tot graan, wel goed in de regio groeien en bovendien heb je voor het verbouwen van hop weinig grond nodig. Reden genoeg om te proberen om onze eigen hop te verbouwen.” 

Waar te vinden?

Bent u benieuwd naar de smaak van de bieren van de Heer’n van Stellingwarf? U kunt ze vinden in verschillende supermarkten, restaurant en slijterijen in de regio. Op www.deheernvanstellingwarf.nl vind u precies waar.

Afbeelding
Filmhuis Noordwolde draait 10 mei de film Zomervacht Cultuur 4 mei, 15:00
Beheer oevers langs Friese vaarwegen
Subsidieregelingen oeverbeheer geopend Financieel 2 mei, 15:00
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Kazemattenmuseum Algemeen 2 mei, 08:00
Afbeelding
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Friesland Natuur 1 mei, 18:00
Afbeelding
DODENHERDENKING KORNWERDERZAND KAZEMATTENMUSEUM Algemeen 1 mei, 08:00
Rijden onder invloed van cannabis gebeurt het vaakst bij mensen die al stevig blowen.
Veel cannabisgebruikers rijden onder invloed Gezondheid 30 apr, 18:00
Afbeelding
Uniek historisch dambord werpt nieuw licht op herkomst Fries damspel Cultuur 30 apr, 12:00
Afbeelding
PowerVrouwen terug van weg geweest Verhalen uit de buurt 30 apr, 08:00